בשבוע שעבר נחשף ב"עובדה" כי השופט עודד שחם הציע לצדדים במשפט נתניהו ללכת לגישור פלילי, הליך במסגרתו הם ינסו להגיע להסדר טיעון מוסכם. נתניהו והפרקליטות טרם השיבו לבית המשפט, וההליך יתקיים רק אם הצדדים יביעו את הסכמתם לכך. מה המשמעות של הליך גישור פלילי וכיצד הוא מתנהל? N12 עושה סדר.

גישור פלילי הוא הליך גישור שמנהל בפני שופט שלא דן בתיק, ובו הוא מסייע בניסוח הסדר טיעון. מטרת ההליך היא לייעל ולקצר את המשפט הפלילי, תוך יצירת הסכמות בין התביעה להגנה. בעבר ניהלו הצדדים במשפט נתניהו מגעים ראשוניים להסדר טיעון שלא צלחו. ההבדל בין המקרים הוא שבהליך הגישור מעורב שופט: גורם אובייקטיבי, בלתי-תלוי ובעל ידע וניסיון משפטי רב.

גלי מיארה בהרב, ביבי נתניהו (עיבוד: אייל מרגולין, פלאש 90)
צריכים לגבש את עמדתם ולהחליט האם פניהם לגישור | עיבוד: אייל מרגולין, פלאש 90

מי שמנהל את הגישור הוא שופט חיצוני, מתוך כוונה שהצדדים לא יחששו לדבר בפתיחות על המצב הראייתי בתיק. יתרון לדיונים שכאלה הוא שאם ההליך יעלה על שרטון ויכשל - לא יפגע שיקול הדעת השיפוטי של חברי ההרכב.

במסגרת ההליך הצדדים מציגים את הטיעונים המרכזיים שלהם והשופט המגשר מסביר בתורו מה החולשות והחוזקות של כל צד. הוא גם מציע להם פתרונות למחלוקות המשפטיות שהועלו. לשופט בין היתר סמכות להציע הסדרים יצירתיים בשאלות משפטיות מורכבות - בתיקי נתניהו סוגייה שכזו יכולה להיות למשל שאלת הקלון.

ראש האופוזיציה בנימין נתניהו בבית המשפט (צילום: N12)
כתב האישום הוגש לפני יותר משלוש שנים. מטרת הגישור - לקצר את ההליך השיפוטי | צילום: N12

דוגמה בולטת להליך גישור פלילי הוא תיק המעונות, שבו הורשעה רעיית ראש הממשלה שרה נתניהו. הליך הגישור שלה כלל 6 פגישות, ובסופן הסכימו הצדדים על הסדר שבמסגרתו הודתה נתניהו בעבירה של ניצול מכוון של טעות הזולת ללא מרמה.