מכירים את זה שאתם רואים עונה שלמה של סדרה בטלוויזיה, צופים מתוחים ובאדיקות בעלילה המסתבכת, ופתאום אחת הדמויות הראשיות עוזבת? בהמשך, דמות נוספת שכבר למדתם להכיר ולאהוב, הופכת צמודה לדמות הראשית. מדי פרק היא מופיעה על המסך שלנו, ובכל זאת - יוצר הסדרה או השחקן שמאחורי הדמות מחליטים מאחורי הקלעים שמספיק. פתאום, בתוך כמה פרקים או עונות שנקבע שהשחקן ישתתף בהם, גם הדמות שלו נעלמת מהמסך? אז יש עתיד. 

השבוע התבשרנו כי "מספר 2" ביש עתיד, השרה לשעבר וחה"כ אורנה ברביבאי, תתמודד על ראשות עיריית תל אביב-יפו. "הגיע הזמן להחזיר את תל אביב יפו לתושביה. לשמור עליה כעיר חופשית ומגוונת, לפתח אותה כמוקד כלכלי ותרבותי ולהחזיר את פירות ההשקעה לתושבים", אמרה במהלך ההכרזה.

"העיר צריכה להיות יותר שמחה, מסודרת ופתוחה לתושביה", הצהירה ברביבאי. "בשנים האחרונות אנו עדים לאיבוד שליטה בניהול פרויקטים רבים והתושבים מותשים מהניסיון לקיים שגרת חיים בטוחה ונוחה. לצורך כך נדרשת מנהיגות וניסיון בניהול מערכות גדולות, שאותן אני מביאה".

על רקע מגמת הירידה בסקרים, והנטישה של ברביבאי שמצטרפת לזו של יואל רזבוזוב ולפזילה של חה"כ אלעזר שטרן להתמודדות על ראשות עיריית חיפה, נשאלת השאלה - האם יש עתיד בבעיה. עזיבתה של ברביבאי היא לא הפעם הראשונה בכנסת ה-25 שבה בכיר יחסית ביש עתיד (רזבוזוב) נוטש, אולם זו גם לא הפעם הראשונה שבה מספר 2 במפלגתו של ראש הממשלה לשעבר בוחר לעזוב את הכנסת או את המפלגה. 

ארכיון (צילום: Gideon Markowicz \ פלאש 90)
צילום: Gideon Markowicz \ פלאש 90

 

על אף שקשה לומר על יש עתיד שהיא "ספינה טובעת", אפשר לציין כי לאורך שנות קיום המפלגה, בכירים רבים נטשו - בין אם למסגרות אחרות, ובין אם אל מחוץ לחיים הפוליטיים. הפריימריז שמעולם לא קיימו במפלגה הם אולי סיבה אחת, אך על רקע החזרה לאופוזיציה, אחרי כהונה קצרה כמפלגת שלטון, ייתכן שיש סיבות נוספות.

אם נחזור לא כל כך הרבה אחורה, לשנת 2012 - אז יש עתיד הוקמה, לקראת הבחירות לכנסת ה-19 עמדו לצד יאיר לפיד בצמרת המפלגה הרב שי פירון, יעל גרמן, מאיר כהן, יעקב פרי, עפר שלח, עליזה לביא ויואל רזבוזוב. חמישה מתוך שמונת חברי יש עתיד שהיו בצמרת, כולל ראש המפלגה לפיד, מונו אז לשרים. כיום - מלבד מאיר כהן ולפיד עצמו, ששת החברים האחרים שהיו אז בצמרת המפלגה, אינם עוד במערכת הפוליטית.

השבעת הממשלה ה-37: יאיר לפיד (צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת)
לפיד בהשבעת הממשלה ה-37 | צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

 

מבין החברים הבכירים לשעבר ביש עתיד אפשר לציין גם את פנינה תמנו שטה, היחידה שנטשה את לפיד ונשארה מאז בכנסת. תמנו שטה הייתה חברה ביש עתיד עד סוף מרץ 2020, המועד שבו החליטו ברשימת כחול לבן בראשות בני גנץ ויאיר לפיד שרצה במשך שלוש מערכות בחירות יחד - להתפצל. תמנו שטה בחרה להיכנס לממשלה עם בני גנץ והיא מונתה לשרת העלייה והקליטה, ולפיד ויש עתיד נשארו באופוזיציה.

הירידה בסקרים

מאז נבחרה הכנסת ה-25, שבה יש ליש עתיד 24 מנדטים, כל הסקרים מעידים על ירידה בתמיכה ביש עתיד לעומת היבחרה לכנסת הנוכחית. מפלגתו של ראש האופוזיציה יאיר לפיד מאבדת על פי הסקרים כבר כרבע מכוחה, כך שאם הבחירות היו מתקיימות בשבוע שעבר, הייתה מקבלת המפלגה 18 מנדטים.

בסקר שקיימנו בחודש שעבר, יש עתיד נשארה "יציבה" עם 18 מנדטים, אולם בסקר שפרסמנו בחודש אפריל, יש עתיד בראשות יאיר לפיד הייתה מקבל 20 מנדטים. בנוסף, בסוף חודש מרץ פרסמנו ב"מהדורה המרכזית" סקר ולפיו יש עתיד הייתה מקבלת בבחירות 22 מנדטים.

 

פריימריז במפלגה?

ב-11 שנות קיומה של יש עתיד, או בשמה הרשמי "יש עתיד – בראשות יאיר לפיד", מעולם לא התקיימו בה פריימריז לרשימת המועמדים או לעומד בראשה, יאיר לפיד. על פי תקנון המפלגה, "הנהלת המפלגה תבחר ותמנה מבין חבריה ועדה לענייני בחירות ולרישום חברים במפלגה, שתמנה שלושה חברים בראשות מנכ"ל המפלגה. בקשות ההצטרפות יוגשו אל ועדת הרישום, והוועדה תכין ותנהל את ספר חברי המפלגה, שבו ייכללו גם שמות חברי המפלגה שסיימו את תקופת ההכשרה והיו פעילים במפלגה".

עוד נכתב בתקנון המפלגה כי "הזכות לבחור ולהיבחר למוסד של המפלגה או למוסד שהמפלגה מיוצגת בו, מותנית בקיומה של תקופת הכשרה בת 36 חודשי חברות במפלגה ברציפות, שבה שילם החבר את דמי החבר כסדרם, היה פעיל במפלגה, וכן בהיותו רשום במועד הבחירות כפעיל באחד המטות או הפורומים של המפלגה".

ואם אתם רוצים להיבחר ליו"ר מפלגת יש עתיד, מלבד כל מיני תנאים שמופיעים בתקנון באתר המפלגה, נראה שלא תוכלו לעשות זאת בכנסת הנוכחית. "היו"ר המייסד יכהן עד תום תקופת כהונתה של הכנסת ה-25, או עד שיודיע על פרישה מתפקידו או עד שייבצר ממנו לכהן כיו"ר המפלגה, או עד הבחירות ליו"ר חדש בוועידת המפלגה הראשונה, לפי המוקדם", נכתב בתקנון. "עם סיום כהונתו של היו"ר המייסד ייערכו בחירות ליו"ר המפלגה בוועידת המפלגה הראשונה, כמפורט בתקנון זה. היו"ר המייסד יהא רשאי להציג את מועמדותו בבחירות לתפקיד יו"ר המפלגה גם לאחר תום תקופת כהונתו".  

ועידת המפלגה הראשונה התכנסה במהלך חודש אוגוסט בשנה שעברה, כפי שנקבע בתקנון יש עתיד. בהמשך, רם בן ברק הודיע כי יתמודד לראשות המפלגה מול היו"ר לפיד. "כשתהיה ההתמודדות הבאה במפלגה, מן הסתם אני אתמודד. אם יאיר לפיד יתמודד, זה יהיה מולו", אמר אז בריאיון לכאן רשת ב'.

עם זאת, בן ברק סייג את דבריו והבהיר: "אני חושב שהסיכוי שלי הוא לא גבוה". הוא הסביר כי "לפיד הוכיח גם בשנה וחצי האחרונות וגם בארבעת החודשים שבהם היה ראש ממשלה יכולת מנהיגות וגם יכולת לנווט את המדינה במצבים ביטחוניים מאוד מאוד רגישים. הוא קיבל ציון מאוד גבוה על התפקוד שלו בתור ראש ממשלה".

בהמשך, פרסם בן ברק פוסט ברשתות החברתיות ובו הבהיר: "אני מאמין ותמיד האמנתי ביאיר לפיד (בזכותו הצטרפתי לפוליטיקה) וכל רצוני היה שיהיה ראש הממשלה הבא. כרגע כל רצוני שיוביל את האופוזיציה אל מול מה שמסתמן כפגיעה אנושה בדמוקרטיה הישראלית, ואני אמשיך לתמוך בו ולעמוד לצדו במאמץ החשוב כל כך לשמור על הדמוקרטיה הישראלית".  

יאיר לפיד, יש עתיד (צילום: קובי ריכטר/TPS, חדשות)
מפלגת יש עתיד, 2019 | צילום: קובי ריכטר/TPS, חדשות

ובן ברק הוא לא המועמד היחיד שהודיע כי יתמודד בפריימריז מול היו"ר לפיד, אך הוא כמעט היחיד. עפר שלח, יד ימינו של לפיד בהקמת יש עתיד ובשנים הראשונות שלה, קרא בספטמבר 2020 ליו"ר לפיד לקיים פריימריז לראשות המפלגה

שלח כתב אז: "הצגתי ליאיר לפיד את הצורך הדחוף בחידוש פניה של יש עתיד, עוד לפני הבחירות הבאות. זה חייב להתחיל מבחירות מקדימות מיד ופתוחות לתפקיד יו"ר המפלגה. אני אתמודד, ואשמח אם יהיו אחרים. בלי זה, לא נהיה אלטרנטיבה ולא ננצח". בהמשך, בדצמבר 2020, שלח עזב את יש עתיד לאחר שדרישתו לקיים פריימריז נענתה בסירוב, והקים מפלגה חדשה.

למרות העזיבות את יש עתיד, אל מפלגתו של ראש האופוזיציה גם הצטרפו דמויות מוכרות יותר ופחות. לאורך השנים צירף אליו לפיד את מירב כהן ממפלגתו של בני גנץ, את אלעזר שטרן מהתנועה של ציפי לבני, ואת מירב בן ארי שכיהנה בעבר דרך כולנו של משה כחלון. ובכל זאת - יש עתיד שאיבדה לאורך השנים כמה מבכיריה תצטרך אולי לשקול לבצע שינויים אם תרצה לחזור להיות מפלגת שלטון.