בצל הקפאת המהפכה המשפטית, השר דודי אמסלם התייחס הערב (שבת) בריאיון ל"פגוש את העיתונות" לשינויים שהיה רוצה לראות בבית המשפט העליון ולמחאות שהתעצמו: "מה שקרה בישראל ב-3 החודשים האחרונים זה ניסיון הפיכה שהתחיל האדמו"ר אהרן ברק, הוא וחיות צריכים לעמוד על כך לדין". בהמשך התייחס גם להחלטת מילואימניקים לא להגיע להתנדב לשרת: "היום יש אנרכיה מוחלטת. צריך להקים ועדת חקירה בנושא".

אסתר חיות
נשיאת העליון, אסתר חיות, ארכיון

"הרגשתי שעשו לי עוול"

אמסלם, שהגיע במקום הרביעי בפריימריז של הליכוד, הכריז טרם הבחירות כי הוא רוצה לכהן כשר המשפטים. לאחר שנתניהו בחר בלוין לתפקיד, התבטא אמסלם נגד ההחלטה וייחס אותה להיותו מזרחי. כעת חודשים לאחר מכן ומינויו לשר במשרד המשפטים אמסלם התייחס לאמירתו ואמר: "היה תיקון וזה מאחורינו. הרגשתי שראש הממשלה עשה לי עוול לא מוצדק וכך הגבתי. הייתי מקום רביעי אני מייצג קהל מסוים גם בליכוד וגם בתוך המזרחיים. גדלתי בליכוד".

"בשמאל יש גזענות עצומה בגלל שרוב האשכנזים בשמאל והם רואים את בני עדות המזרח כנחותים. אצלנו בימין, מלבד הציונות הדתית, רובנו ספרדים ולכן אני מצפה שהספרדים הם אלו שיובילו את הימין", הסביר אמסלם והוסיף כי הוא מאמין שהשינוי יגיע מהליכוד. עם זאת הוא שלל את האופציה כי ינהיג את הליכוד יום אחד והוסיף: "אני מניח שלאט לאט אשתף פעולה עם לוין במשרד המשפטים, הגעתי במטרה לעבוד ולא בשביל ה'טייטל'".

ועדת החוקה: שמחה רוטמן, יריב לוין (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
שר המשפטים ויו"ר ועדת החוקה, ארכיון | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90
נתניהו ואמסלם (ארכיון) (צילום: Miriam Alster/Flash90, חדשות)
בנימין נתניהו ודוד אמסלם, ארכיון | צילום: Miriam Alster/Flash90, חדשות

"צריך להקים ועדת חקירה"

השר התייחס בחריפות למחאות סביב המהפכה המשפטית והסביר שמדובר ב"הפיכה הלכה למעשה". "מה שקרה ב-3 החודשים האחרונים זה לא ניסיון, זה הפיכה באופן מעשי ובמובנים מסוימים יש לנו פה אירוע דרמטי. את ההפיכה התחיל אהרן ברק, האדמו"ר הגדול, כשהוציא בדבריו המונים לרחובות", אמר אמסלם. 

"כל מי שהוביל את המחאה הזאת, ביניהם אהוד ברק, אהרן ברק ונשיאת בית המשפט העליון - אלו אנשים שצריכים להיות מועמדים לדין על ניסיון הפיכה", אמר בתקיפות אמסלם. "היום בצבא יש אנרכיה מוחלטת. טייסים בצה"ל מחליטים להיות נפקדים. אני לא מכיר נשיאת בית משפט עליון בעולם שיש לה חיל אוויר, יחידות מיוחדות וסייבר שלה. צריך להקים ועדת חקירה לעומק בעניין הזה וזה יקרה".

נשיא ביהמ"ש העליון בדימוס, פרופ' אהרן ברק (צילום: חדשות 12)
נשיא ביהמ"ש העליון בדימוס, פרופ' אהרן ברק, ארכיון | צילום: חדשות 12
אהוד ברק (צילום: גדעון מרקוביץ'/TPS)
אהוד ברק, ארכיון | צילום: גדעון מרקוביץ'/TPS

"אנחנו רוצים מדינה דמוקרטית. מדינת ישראל כרגע נשלטת על ידי מיעוט אליטיסטי שחי באזור תל אביב-הרצליה ושבר את כל הכללים. בסופו של עניין בית המשפט העליון זה קליקה, איך לא נטשטש יש חוג חברתי שמייצג רק את האליטה ואת ערכיה", הוסיף, ועל כן אמסלם מאמין כי המהפכה המשפטית הכרחית. 

לדבריו, ההחלטות סביב המהפכה המשפטית הוקפאו לא כי אינן נחוצות או שלא יעברו אלא כי כרגע לא היה לכך רוב בקואליציה: "נתניהו עשה צעק טקטי, אם אין לנו ח"כים בקואליציה זה כי חלק קטן מהם אינם שורשיים בליכוד אך זו המציאות כרגע, אך זה יעבור בהמשך כי ישראל כרגע היא לא דמוקרטית".

"הגדרת המדינה כיהודית חשובה"

"יש דברים קטנים שמחברים בינינו וגורמים למדינה יהודית", הסביר אמסלם. "התראיינתי בכל הערוצים ואמרתי שבמגילת העצמאות כתוב מדינת ישראל היהודית. מה זה מדינה יהודית? לא מדינה שגרים בה יהודים אלא מדינה שבבסיסה יהודית, הגדרת המדינה כיהודית אינה סתמית", הדגיש.

אמסלם הסביר כי הוא מאמין שיש לשמור על המצב הקיים במדינה ולא לפגוע באופי היהודי של ישראל: "כל אזרח בישראל עושה כמעט כל מה שהוא רוצה אך יש מספר דברים מועטים וגם אותם רוצים לקעקע, נישואין וגירושין, תחבורה ציבורית בשבת ועוד. אני בעד לשמור על הסטאטוס קוו הקיים היום - ולכן כשאנשים מדברים על מדינה יהודית הם צריכים להבין מה הכוונה".

עם זאת הוסיף כי הוא כן בעד החופש להפגין: "אני דמוקרט בנשמתי, בניגוד לשמאל, אנשים בולשביקים אלימים שלא מעניינת אותם הדמוקרטיה. לכן אני שמח שיש הפגנות במדינת ישראל, ככה אנשים יכולים להביע את עמדתם". 

 

המחאה נגד המהפכה המשפטית, תל אביב (צילום: N12)
מחאה נגד המהפכה המשפטית, תל אביב | צילום: N12

"הרמטכ"ל צריך לעשות חשבון נפש"

השר אמסלם לא חסך בביקורת כלפי הצבא וההתנהלות סביב המהפכה המשפטית. "צבא ההגנה מכשיר טייס בעשרות אלפי שקלים והוא מחליט לא להגיע? אנשים מדימונה וירוחם לא היו מסרבים לבוא, אני גדלתי שם, אני יודע את זה". 

כמו כן, הוא התייחס לרמטכ"ל כוכבי שההחלטות הטייסים התרחשו במהלך תפקידו ואמר: "הוא צריך לעשות חשבון נפש איך במשמרת שלו קרה דבר כזה בצה"ל". עם זאת בהתייחס לגלנט ואמר: "לדעתי יואב גלנט טעה, למרות שהוא חבר טוב שלי, לדעתי הוא לא היה צריך לעשות את מה שעשה במסיבת העיתונאים. אני לא חושב שהיה צריך לפטר אותו ואני שמח שראש הממשלה עשה את התיקון".

 

הצהרת שר הביטחון גלנט
הצהרת שר הביטחון גלנט
הרמטכ"ל הנכנס, רא"ל הרצי הלוי (צילום: דובר צה"ל)
הרמטכ"ל הרצי הלוי, ארכיון | צילום: דובר צה"ל

"בג"ץ הם ראש הגזענים"

בפברואר האחרון התייחס אמסלם למחאות בנאום על בימת הכנסת ואמר: "ראיתי בהפגנה הרבה דברים מנצנצים - אחרי זה הבנתי שזה שעוני הרולקס של המפגינים שם. בואו תראו כמה מרצדסים יש שם". כמו כן בנאומו אמר כי "גם אני ועוד שני מיליון וחצי איש עובדים. זה נכון שרובנו עובדים אצלכם בבתים ומנקים לכם את הגינות", דבריו זכו לביקורת חריפה. אמסלם אמר על נאומו: "כל חיי עבדתי בעבודת כפיים. עבדתי בחקלאות, בבניין, ניקיתי מפעלים, לא היה לנו אשכנזי אחד עובד כפיים אתנו".

"אני מכיר הרבה בני עדות המזרח מוצלחים, המונים, אבל כשאני מעוניין לדוגמה למנות דירקטור מי עוצר אותי? בג"ץ", אמר אמסלם. "השופט עמית החליט שאני לא אמנה דירקטורים והוציא צו כי אני רוצה למנות מישהו שלא מתאים לו. הוא שומע עליי ומקבל פריחה בגוף". 

"יש הרבה גזענות בארץ אבל בג"ץ זה ראש הגזענים - עובדה אין שם ספרדים, מדוע? כמו שאמר אהרן ברק 'לא מצאתי מרוקאי', אמסלם דוד ימצא לך", הוסיף. 

שופטי בג"ץ לקראת הדיון על מינוי דרעי לשר (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
בית המשפט העליון, בג"ץ | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

"פועלים לפי הנחיות ביטחוניות"

בהקשר למצב הביטחוני הסביר אמסלם כי הממשלה כעת פועלת לפי הנחיות מערכת הביטחון: "אני מאמין שאין הבדלים אידיאולוגיים בסוגיות הביטחוניות בין השמאל לימין. כשאתה ממשלה ואתך יש את התנועה האסלאמית אתה לא יכול להגיב כמו שהיית רוצה להגיב, אבל באופן כללי אני חושב ששני הצדדים חושבים דומה".

לטענת אמסלם הממשלה אינה יכולה להגיב כמו שהייתה רוצה בגלל אילוצים חיצוניים שאינם תלויים בה: "אני לא יושב בקבינט כרגע אבל את מערכת הביטחון לא החליפו אתמול-שלשום. אני חושב שבנושא הביטחוני יש המלצות של מערכת הביטחון כך שלפעמים אתה מכה יותר ולפעמים פחות". 

הפעילות בג'נין בה חוסל המחבל שביצע את פיגוע הירי (צילום: דובר צה"ל)
הפעילות בג'נין לחיסול המחבל בחווארה, אילוסטרציה | צילום: דובר צה"ל

"לא ידעתי שאפגוש את יובל"

לסיום סיפר אמסלם על חנן יובל כי לא ידע שיפגשו בהופעה: "הוא עקץ אותי והזכיר את שמי, שבגלל אנשים כמוני הוא לא רוצה להופיע בכנסת. בתגובה לכך שאלתי 'מי זה חנן יובל'. קובי פרץ הזמין אותי להופעה שלו, כשהגעתי ראיתי שם את חנן יובל, לא ידעתי שהוא יגיע. כשנשאלתי אם אני מכיר את השירים שלו עניתי בוודאי". 

דודי אמסלם, חנן יובל, קובי פרץ (צילום: N12)
המפגש של אמסלם וחנן יובל, ארכיון | צילום: N12