השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר יודיע השבוע רשמית על סיום כהונתו של מפכ"ל המשטרה רב-ניצב קובי שבתאי. החלטתו של בן גביר לא הפתיעה רבים, כיוון שמערכת היחסים בין השניים עכורה מאז היום הראשון שהשר נכנס לתפקיד. שבתאי מונה למפכ"ל המשטרה בסוף 2020 על ידי השר לביטחון פנים לשעבר אמיר אוחנה, משך הכהונה המוגדר בחוק הוא שלוש שנים ולכן כהונתו צפויה להסתיים בעוד חצי שנה.

לשר הממונה ניתנת האפשרות להאריך את הכהונה בשנה נוספת. בן-גביר בחר שלא להאריך את הכהונה ועשה זאת מבלי לשוחח עמו בזמן שהמפכ"ל שוהה בגרמניה יחד עם אחיו שנזקק לטיפול רפואי דחוף. השבוע תתקיים בין השניים שיחה רשמית ובה פירוט של הנסיבות שהובילו להחלטה.

איתמר בן גביר וקובי שבתאי (עיבוד: פלאש/90 )
"מערכת יחסים עכורה מהיום הראשון". ארכיון | עיבוד: פלאש/90

סבב מינויי בכירים

לפי מקורבים לשר, הרקע להחלטה שלא להאריך את כהונת שבתאי נעוצה בראש ובראשונה בדרישות של המפכ"ל למנות ניצבים המקורבים אליו בסבב המינויים הקרוב, כמו למשל בקשתו למנות למפקד מחוז תל אביב את ניצב אמיר כהן - מינוי שבן גביר התנגד לו. מינוי נוסף שהיה שנוי במחלוקת הוא של יאיר חצרוני, סגן מפקד מחוז המרכז - שהמפכ"ל ביקש למנותו לסגן מפקד מג"ב. בשיחה קשה שפרסמנו בחדשות 12, תקף בן גביר את המפכ"ל: "במקום להתעסק במינוי חברים, תתחיל להתעסק בפשיעה". עוד נטען בסביבת השר כי: "לא יכול להיות שהמפכ"ל יתעסק כל היום ב'חבר מביא חבר'. אנשי אמון זה חשוב, אבל יותר חשוב למצוא את האנשים המתאימים מבחינה מקצועית".

הפשיעה בחברה הערבית

השר בן גביר האשים את המפכ"ל שבתאי על כך שלא פעל מספיק כדי למנוע את הפשיעה בחברה הערבית. שיחה קשה בין השניים נרשמה לפני כשבועיים, לאחר הטבח ביפיע שבו חמישה בני אדם נורו למוות בצהרי היום בזמן שהיו בעסק לשטיפת מכוניות. בעקבות האירוע, בן גביר אמר לשבתאי: "במקום להתעסק במינוי חברים בוא תתחיל להתעסק בפשיעה". בשיחה סגורה אחרת שנערכה בנושא אמר המפכ"ל שבתאי: "זו המנטליות של הערבים - הם רוצחים אחד את השני".

משטרת ישראל פועלת במגזר הערבי (צילום: משטרת ישראל)
משטרת ישראל בפשיטה למיגור הפשיעה במגזר. ארכיון | צילום: משטרת ישראל

המחלוקת על הקמת "המשמר הלאומי"

בחודש אפריל אישרה הממשלה את דרישתו של בן גביר להקמת "משמר לאומי" שיפעל ישירות תחת המשרד לצורך "חיזוק המשילות" ובדגש על מיגור הפשיעה בחברה הערבית. המפכ"ל שבתאי התנגד בגלוי להקמת המשמר ואמר: "גוף כזה עלול להוביל לפגיעה בביטחון האזרחים". בסביבת השר ראו את האמירות הללו בתור "קמפיין שניהל המפכ"ל על ראשו של השר" וטענו כי עשה הכל לסיכול הוצאתו לפועל. יחד עם זאת, בחודשיים האחרונים שוקמו היחסים בין השניים ובפגישות עבודה שנערכו ביניהם, הציג המפכ"ל לבקשת השר, מתווה אפשרי להקמתו של המשמר הלאומי.

ההבטחות על התקציב שלא מומשו

לאחר אישור תקציב המדינה התהדר בן גביר בהצהרות לפיהן השיג "תוספת חסרת תקדים" למשטרה על סך 9 מיליארד שקלים. בפועל התגלה כי מדובר בתוספת חד-פעמית שמקורה ברזרבות של תקציב המדינה והסכום שנוסף לבסיס תקציב המשטרה לא עולה על מיליארד שקלים. המפכ"ל שבתאי אמר על כך בשיחות סגורות: "אין 9 מיליארד, לא יהיו העלאות משכורות לשוטרים וזה יוביל לגל של נטישה" ועוד העלה חשש כי חלוקת התקציב לא כוללת תוספת הכרחית לכלי ריגול הנדרשים למשטרה לצורך המאבק בפשיעה.

בן גביר בחפ"ק המשטרתי במחוז תל אביב
בן גביר בחפ"ק המשטרתי במחוז תל אביב

התזמון השנוי במחלוקת של הדחת המפכ"ל

המפכ"ל שבתאי נמצא בימים האחרונים בגרמניה, שם הוא שוהה במחיצת אחיו שנדרש לטיפול רפואי דחוף. את ההודעה על סיום תפקידו לא קיבל בשיחה רשמית מהשר אלא הדבר נודע מפרסומים בתקשורת. השבוע השניים צפויים לשוחח אך בן גביר ספג ביקורת קשה על ההתנהלות הבלתי רגישה. על אף ניסיונות לשדר 'עסקים כרגיל' בשבועות האחרונים חלף דם רע בין השניים.

בסביבת השר טוענים כי המפכ"ל החל לתדרך נגדו לאחר שסירב למינויי בכירים: "שבתאי שבר את הכלים מסיבותיו הוא יומיים לפני שהוא טס וגם מגרמניה לא הפסיק לתדרך נגד השר הממונה". תגובת הנגד של השר לביטחון לאומי הייתה להודיע כבר עכשיו על סיום כהונתו של שבתאי בסוף השנה הקרובה ובכך להזניק את המרוץ למפכ"לות.