היום (ראשון) ייפתח רשמית כנס הקיץ, ובוועדות הכנסת ידונו בעיקר בסעיפי התקציב השונים, אחרי שהחוק עבר בכנס הקודם בקריאה ראשונה. לפי שעה, חוקי המהפכה המשפטית, ובהם שינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים שנמצא במרחק שתי קריאות מאישור, מונחים בצד, ככל הנראה כדי לתת הזדמנות להידברות ובגלל הלחץ להעביר תקציב.

הממשלה תצטרך להעביר תקציב בלוח זמנים צפוף יחסית. כאמור, הוא עבר כבר בקריאה ראשונה - ועליה עד 29 במאי למצות את כל הדיונים בוועדות, להגיע להסכמות, ולהעבירו בקריאה שנייה ושלישית. בין הדיונים שיתקיימו היום על התקציב: מיסוי בשוק הדיור, הרפורמה ביבוא ובהצעת התקציב לקידום תשתיות לאומיות. אחת הביקורות שיש על הממשלה זה שהתקציב שיעבור לא פותר את בעיית יוקר המחיה.

בינתיים, אחרי הפגנת הענק של תומכי המהפכה המשפטית בחמישי האחרון, נתניהו נמצא בדילמה. מצד אחד, יש לחץ הולך וגובר בקואליציה להעביר את החקיקה, מצד שני הוא מבין שהמחירים של מהלך כזה יהיו כבדים. ההערכה היא שבמהלך הכנס הוא ימצא את עצמו בפני אולטימטום או מהלך משמעותי של תומכי החקיקה בתוך הממשלה.

הפגנה נגד המהפכה המשפטית, קפלן (צילום: גיתי פלטי)
ביום חמישי - "יום השוויון הלאומי". הפגנה נגד המהפכה המשפטית, ארכיון | צילום: גיתי פלטי

אתגר משמעותי נוסף הוא מציאת מתווה גיוס שמצד אחד יהיה מקובל על החרדים, ומצד שני יעבור את משוכת בג"ץ ולא יתדלק את ההפגנות. מארגני המחאה נגד המהפכה המשפטית הודיעו אמש החזרת ימי השיבושים, שהקרוב יחול ביום חמישי - "יום השוויון הלאומי". במהלכו, יקיימו המפגינים פעולות מחאה מצפון-דרום הארץ, כולל חסימות כבישים. יום השיבוש הפעם פונה אל ההנהגה החרדית בקריאה למנוע "דיקטטורת הלכה".

בהודעה שפרסמו המארגנים נכתב: "הימים בהם צד אחד משרת את המדינה וגם מממן את הישיבות - בזמן שהוא מנסה לייסד פה דיקטטורת הלכה - נגמרו. ביום השוויון הלאומי נצא לעשרות פעולות מחאה ברחבי הארץ, עם מחאות מצומת הגומא ועד אילת. ביום זה נודיע רשמית להנהגה החרדית - זה נגמר".

 הפגנה 27.4.23 (צילום: אייל מרגולין, פלאש 90)
האם הפגנת הימין תשפיע על המשך קידום החקיקה? | צילום: אייל מרגולין, פלאש 90

בכירי הקואליציה שנאמו ביום חמישי האחרון בהפגנת הימין בירושלים דרשו לממש בהקדם את המהפכה המשפטית - השר בן גביר קרא לבצע "רפורמה עכשיו", השר סמוטריץ' אמר ש"העם אמר את דברו" והשר לוין הדגיש ש"העם הצביע בעד רפורמה משפטית".

גורמים בכירים בקואליציה אמרו ל-N12: "הפגנת התמיכה שנערכה בחמישי מעידה על כך שיש ציבור גדול שמגבה ודורש את הרפורמה, ולא צריך לעשות את זה עם הסכמה". עם זאת, הם עדיין מדגישים שלא יקדמו את הרפורמה באופן חד צדדי, אך זה יצטרך לבוא לידי ביטוי במשא ומתן. המסר שלהם מכוון ליו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ, שלטענתם, יצטרך להתפשר ולקדם רפורמה שתרצה את שני הצדדים.

בנימין נתניהו, אריה דרעי ויריב לוין בכנסת (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
בנימין נתניהו, אריה דרעי ויריב לוין בכנסת | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

יתכן שהדרישה של השותפים הקואליציוניים לממש את ההבטחות בתחום המשפטי, ולהתחיל בחקיקת המהפכה המשפטית לא תתקיים מיד עם פתיחת מושב הקיץ או לפני אישור תקציב המדינה – אך זה צפוי להתבצע במהלך המושב הנוכחי או מעט אחריו. לפי שעה, ייתכן שחוסר האופטימיות בשיחות ההידברות בבית הנשיא והנוכחות הגדולה בהפגנת הימין, מהווה מנוף לחץ על נתניהו להמשיך בקידום החקיקה.

מה צפוי בכנס הקיץ הקרוב? 

 אישור תקציב המדינה

טרם היציאה לפגרה אושר התקציב בממשלה והחוק עבר בקריאה ראשונה בכנסת. הדיונים בוועדות הכנסת השונות על סעיפי התקציב התקיימו גם בזמן הפגרה. ההצבעה על אישור התקציב בכנסת צריך לעבור עד 29 במאי לפי החוק, אם לא הכנסת מתפזרת. התקציב מגיע לכנסת לאישור סופי לאחר שהממונה על התקציבים במשרד האוצר, הזהיר בוועדת הכספים מצניחה בהכנסות המדינה ממיסים ועלייה בגירעון.

למרות שהתקציב נמצא בשלבים של קריאה שנייה ושלישית, עדיין לא הוסכמו כלל הסעיפים. הקשיים העיקריים מגיעים מהמפלגות החרדיות שמנסות לקבל עוד תקציבים, תוך דרישתם שימולאו ההסכמים הקואליציוניים שנחתמו איתם.

נתניהו סמוטריץ' בדרך לישיבת ממשלה (צילום: אלכס קולומויסקי/פול, פלאש 90)
ההמשלה צריכה לאשר את תקציב המדינה עד ה-29 במאי. נתניהו וסמוטריץ', ארכיון | צילום: אלכס קולומויסקי/פול, פלאש 90

חוק הגיוס

סוגיה בוערת שתעמוד לפתחם של ראשי הקואליציה במושב הנוכחי היא הורדת גיל הפטור משירות צבאי לחרדים מגיל 26, כך שיתאפשר לצעירים חרדים רבים להיכנס לשוק העבודה. המפלגות החרדיות הבהירו במהלך הפגרה לראש הממשלה נתניהו, כי הן דורשות ממנו לעמוד בהתחייבות הקואליציוניות כלפיהם ולקדם את החוק במקביל לאישור התקציב - למרות הרגישות הציבורית לסוגיה. על רקע הנסיקה של גנץ בסקרים, הדיונים שמתקיימים בין הצדדים מתמקדים באיך בדיוק צריך להעביר את החוק מבלי לגרום להרחבת המחאות.

בנימין נתניהו ומשה גפני יו"ר דגל התורה (צילום: אוליביה פיטוסי , פלאש 90)
האם חוק הגיוס יאושר? | צילום: אוליביה פיטוסי , פלאש 90

חוק הגיוס החדש יקבע כי הממשלה היא זו שתחליט על מכסות הגיוס ולא הכנסת. במקביל יקודם חוק שישפר משמעותית את תנאי המשרתים, כך שיינתן שכר של אלפי שקלים לחיילים חיוניים.

לפי שעה, לא ברור אם המפלגות החרדיות יסכימו לוותר על פסקת התגברות, אף שגורמים בקואליציה סבורים שעדיף לקדם את חוק הגיוס בתיאום עם המשרדים הממשלתיים. חוק שלא יכלול מכסות נוקשות לגיוס תלמידי ישיבות עשוי להיתקל בביקורת שיפוטית, אך קידום פסקת ההתגברות ללא תיאום עם האופוזיציה יפוצץ את המגעים בבית הנשיא.

המהפכה המשפטית

כנס הקיץ של הכנסת ייפתח במקביל לדיונים המתקיימים בין נציגי האופוזיציה לנציגי הקואליציה בבית הנשיא. עם זאת, נראה שהתעצמות ההפגנות בעד ונגד המהפכה המשפטית, והדרישה של בכירים בקואליציה לאשר בקריאה שלישית את החקיקה, תגרום לסיום שיחות ההידברות ולהפסקת השהייה עליה הכריז רה"מ נתניהו.

יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ התייחס שלשום לנאומו של שר המשפטים לוין בהפגנת תומכי הרפורמה בירושלים, שבו תקף בחריפות את בג"ץ והאשים את המערכת המשפטית בסיוע לאנסים ולמשפחות מחבלים. "״דווקא בסוף השבוע הקדוש הזה, בחרו אתמול חברי קואליציה ובראשם שר המשפטים להסית ולשקר, להפריד ולפלג", כתב גנץ. "האמירות השקריות ומשולחות הרסן של לוין נגד בגץ מעוררות מחשבות קשות על היכולת להגיע להסכמות בשיחות בבית הנשיא, הסכמות שנחוצות כל כך לעם ישראל בעת הזו".

הרפורמה המשפטית - כל מה שצריך לדעת על תכנית לוין

יו"ר ישראל ביתנו, חה"כ אביגדור ליברמן קרא לעצירת החקיקה:  כל הליך 'ההידברות' הוא תרגיל הונאה של נתניהו והמובילים האמיתיים של המהפכה המשפטית- ש״ס ויהדות התורה". עוד הדגיש: "אני קורא ללפיד ולגנץ להפסיק לשחק לידיהם של נתניהו וחבורת המשיחיים שלו ולהודיע על הפסקת ״ההידברות״ דבר שרק נותן לגיטימציה לפוליטיקאים אינטרסנטים שפוגעים גם במדינה וגם ביהדות. אל תתנו לגפני, דרעי וחבריהם להוביל את מדינת ישראל למדינת הלכה חשוכה".

עם זאת, גם בליכוד קוראים להגיע להסכמות רחבות. חבר הכנסת ביטן הזהיר אתמול בריאיון ל"פגוש את העיתונות" כי המשך החקיקה המשפטית יגרור פגיעה משמעותית בליכוד: "כבר נפגענו בצורה רצינית ואם יתממשו הנבואות המצב שלנו יהיה מאוד מאוד קשה, לא נוכל לחזור חזרה". הוא סיפר על הנתק בינו לבין ראש הממשלה נתניהו. "בחודשיים האחרונים אני מדבר איתו מעט מאוד, שלום שלום – לא יותר מזה".

"הסיבה שהליכוד יורד בסקרים היא מאוד ברורה", הסביר ביטן. "אלה שלא תומכים ברפורמה עוזבים את הליכוד לגנץ, ומצד שני אלה שתומכים ברפורמה מאוכזבים מזה שהיא לא מקודמת ואומרים שלא יצביעו לנו". לפי ביטן, הליכוד נמצא ב"דרך ללא מוצא" ועל הממשלה להתחיל להתעסק בנושאים הקשורים ליוקר המחיה ובבעיות הציבור.