כפי שפורסם במהדורה: הממשלה אישרה היום (ראשון) את ההחלטה לפיה שר הביטחון יורה לצה״ל לא לאכוף חובת גיוס על צעירים חרדים למרות פקיעת החוק, ואת הצהרת הכוונות להשלמת חקיקת חוק הגיוס עד סוף מושב החורף. השרים פרוש וגולדקנופף הצביעו נגד. מועד פקיעתו של חוק הגיוס הנוכחי יגיע בעוד 5 ימים, ב-1 ליולי.

השר פרוש אמר בישיבת הממשלה: "אין הנחייה כתובה שעל שר הביטחון להגיש תזכיר חוק להסדרת מעמד בני הישיבות, המילים האלו לא כתובות בהצעה, למרות שאומרים לנו את זה שוב ושוב בעל פה. בהצעה גם נכתב שהחוק יאושר עד סוף החורף, למרות שסוכם בפגישה אצל ראש הממשלה שלא ימרחו את זה ויסיימו את החקיקה עד אמצע מושב החורף".

בהצעת ההחלטה נכתב בין היתר כך: "בשים לב לפקיעת פרק ג'1 לחוק, בתקופה שמיום 1 ביולי 2023 ועד ליום כניסתו לתוקף של ההסדר החדש (להלן – תקופת הביניים) לא יינתנו דחיות שירות חדשות ולא יוארכו דחיות
שירות שניתנו מכח הפרק האמור לתלמידי ישיבות ובוגרי מוסדות לימוד חרדיים; ואולם, בהינתן כוונת הממשלה לגבש הסדר חקיקתי חדש, הממשלה תנחה את שר הביטחון להורות את צה"ל, במסגרת סמכותו לקרוא לגיוס בתוך התקופה הקבועה בסעיף 20 לחוק, כי לא יינקטו הליכים לשם גיוסם של תלמידי ישיבות כאמור, ככל שיוצגו בפני רשויות הגיוס, אישורים לפי צרכי הצבא ודרישתו, בדבר לימודיהם בישיבות, וזאת עד ליום 31 במרץ 2024".

עוד נכתב כי יש "להורות לשר הביטחון ושר האוצר לקיים עבודת מטה לסיכום הזכאויות הנוספות למשרתים
והמשאבים שיוקצו לשם כך, ולהביא סיכום זה בפני ראש הממשלה בתוך 45 ימים".

יו"ר ישראל ביתנו ושר האוצר לשעבר ליברמן מיהר לתקוף בטוויטר: "ההחלטה שאישרה הממשלה לפני זמן קצר היא עוד תחנה בדרך לחוק ההשתמטות במקום חוק גיוס לכולם. בלי שוויון מלא בנטל גם בכלכלה וגם בביטחון, לא תהיה לנו מדינה".

הבעיה המשפטית המשמעותית שהקואליציה מתמודדת איתה, אומנם לא צפויה להביא לגיוס של החרדים בכוח, אך היא מחייבת את הקואליציה לעסוק בסוגיה. שם החליטו לדחות את העיסוק בסוגיה על רקע חוסר הסכמה גם בתוך הממשלה. החרדים לא מצליחים להגיע להבנות בתוך עצמם. שר הביטחון גלנט הציב דרישה משלו, וביקש שאם יחוקק חוק גיוס חדש, הוא יוצמד ל"חוק יוקרת השירות", בעלות של 8 מיליארד שקלים, שלא נמצאים בבסיס התקציב.

נתניהו ולוין בישיבת ממשלה (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
ישיבת ממשלה, ארכיון | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

דחיה אחר דחיה


חוק הגיוס היה אחת הדרישות שבמרכז המשא ומתן הקואליציוני בין החרדים לנתניהו. עם כניסתם לממשלה, הציבו לממשלה תנאי שהחוק יקודם במקביל לאישור תקציב המדינה, למרות הרגישות הציבורית לסוגיה. בסוף אפריל הסכימו במפלגות החרדיות לדחות את החוק לכנס החורף, ככל הנראה מתוך הבנה שהקואליציה לא תצליח להעביר אותו בקרוב.