כחלק מהמהפכה המשפטית, הקואליציה קיוותה לשנות את החוק שקובע את הרכב הוועדה לבחירת שופטים, והיום (שני) המועד האחרון בו היא תוכל לעשות זאת. אחרי שהקואליציה כבר דחתה את המועד בו חויבה להרכיב ועדה, היום יפוג תוקפה של ההארכה, ואם הקואליציה תרצה לשנות את החוק, הדבר ידרוש את שינוי התקנון היום.

חה"כ זאב אלקין מהמחנה הממלכתי פרסם בחשבון הטוויטר שלו שהקואליציה נכנעה ושהבחירות לוועדה יתקיימו הפעם על פי החוק הקיים. בתגובה, מזכיר הממשלה יוסי פוקס השיב בציוץ שאם לא יגיעו להסכמה בשיחות בבית הנשיא, הממשלה תמנה, בניגוד לנוהג הקיים, שני נציגי קואליציה לוועדה בחירת שופטים. 

 

 

אלקין השיב לפוקס שהוא "מציע לא לנהל משא ומתן תוך איומים לשבור את מסורת הכנסת בבחירות לוועדה כשתמיד נבחרו נציגי קואליציה ואופוזיציה, כולל בכנסת הקודמת. תשאל את רוטמן". האמירה הדרמטית של פוקס עשויה להשפיע על השיחות בבית הנשיא, שממילא לא התקדמו מאז החלה המתיחות הביטחונית ומבצע "מגן וחץ".

יוסי פוקס, מזכיר הממשלה
"בהעדר הסכמות במו"מ, ייבחרו שני נציגי קואליציה לוועדה", מזכיר הממשלה יוסי פוקס

 

נשיא המדינה הרצוג הגיב לדברים של אלקין והבהיר שאין באירוע מנצחים ומפסידים: "אם יהיו כאלה – מדינת ישראל תפסיד". הרצוג הוסיף שהקואליציה נעתרה לבקשתו שלא לדחות את המועד הקבוע בתקנון לבחירת נציגי הכנסת בוועדה לבחירת שופטים, וזאת על מנת לאפשר את המשך ההידברות תחת חסותו, וציינה כי סמכות כינוס הועדה שתוקם מוקנית לשר המשפטים. "המעשה הקל הוא לפוצץ את השיחות אך המחיר יהיה כבד מנשוא", כתב הנשיא בתגובתו. "מאתגר וקשה יותר להגיע להסכמות אך זוהי חד משמעית טובתה של מדינת ישראל". אחרי התערבותו של הרצוג, מזכיר הממשלה פוקס מחק את הציוץ שלו. 

כזכור, הקואליציה רצתה לשנות את הרכב הוועדה לבחירת שופטים כך שתינתן לממשלה שליטה מלאה על הבחירה. החקיקה נעצרה כשהחלו השיחות בבית הנשיא, וכעת הממשלה חייבת על פי החוק למנות נציגי וועדה חדשים. היות ולא שונה החוק, הבחירה לוועדה תיעשה בדרך שלא תיתן לממשלה שליטה מלאה בכנסת הנוכחית. 

 

אם בהמשך כהונת הכנסת יעבור החוק לשינוי הוועדה לבחירת שופטים, תוכל הקואליציה לבחור ועדה חדשה בהתאם לשינויים שייעשו. עם זאת, על פי החוק, הוועדה אמורה להתמנות לכל תקופת הקדנציה. במקרה שתיבחר הוועדה לפני שינוי החוק, הדבר עלול להקשות על הקואליציה להתמודד עם עתירות לבג"ץ, ככל שיהיו. 

הוועדה לבחירת השופטים בהרכבה הנוכחי כוללת בין היתר שני חברי כנסת, ועל פי הנוהג, ממונים אליה חבר אחד מהקואליציה ואחד מהאופוזיציה. הפעם האחרונה שהנוהג לא קוים, הייתה בממשלת החילופים של נתניהו ושל יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ. המהלך שלהם בזמנו גרר ביקורות קשות ואף הוגשו נגדו עתירות לבג"ץ, שנדחו.

אמש פרסמנו ב"מהדורה המרכזית" ששר המשפטים לוין דורש להעביר לפחות חוק אחד מהחקיקה המשפטית בשבועות הקרובים, מיד אחרי אישור התקציב, ושנתניהו מעדיף לסיים את כנס הקיץ מבלי לחוקק את חוקי הרפורמה כדי לא להיתפס כמי שמקדם אותם באופן חד צדדי בזמן שמתקיימות השיחות בבית הנשיא.