ראש הממשלה התגאה השבוע בפני חברי הקואליציה שלו, רגע לפני שאישרה הכנסת את תקציב המדינה, שממשלתו מפתיעה בכל פעם מחדש: "הפתענו כשניצחנו בבחירות, אנחנו מפתיעים בכלכלה, אנחנו מעבירים תקציב אחראי, תקציב ששומר על המסגרת". להגדיר את העברת התקציב בממשלה הימנית והכי מגובשת אידאולוגית בתולדות המדינה כהפתעה, זה מפתיע בפני עצמו.

בטח כשמשווים את זה להפתעות אחרות, כמו הממשלה הקודמת, שאף שהייתה מורכבת משמונה מפלגות משמאל ועד ימין ללא שום חוט אידאולוגי מחבר, הצליחה גם היא להעביר תקציב. כך או כך, ההפתעה הגדולה של הערב היא לא העובדה שהתקציב עבר למרות הביקורת שנשמעה על הכספים הקואליציוניים שחולקו למפלגות החרדיות ולעוצמה יהודית, אלא משהו אחר.

לקריאת כל כתבות מגזין N12 לחצו כאן

26.5 מיליארד שקל – זה הסכום שהממשלה אישרה להעביר בתקציב הנוכחי לחברה הערבית במסגרת תוכנית החומש הכלכלית לצמצום הפערים. אותה תוכנית חומש שאישרה הממשלה הקודמת. אלה למעשה 26.5 מיליארד ממה שטרם הועבר מתוך ה-30 מיליארד שבתוכנית המקורית.

תוכנית חומש לחברה הערבית
הסעיף שמוכיח כמה ממשלת נתניהו מעבירה לחברה הערבית

אלו אותם כספים שראש הממשלה נתניהו ושר האוצר סמוטריץ' כינו רק בשבוע האחרון "תקציבים לאחים המוסלמים", "תקציבי עבאס וחבריו", "מס עבאס" ועוד שמות, נוסף על חברים אחרים בקואליציה שהגדירו את התקציבים המיועדים לרשויות המקומיות הערביות "כספים לעמותות חמאס". אז אין ספק שאישור סעיפי התקציב האלו, לצד הגינויים היצירתיים, הוא הפתעה.

אבל בפוליטיקה לא הכול הפתעות. לאחר אישור התקציב תצטרך ממשלת נתניהו לחזור ל"שגרה" ולאתגרים שבאים איתה. המהפכה המשפטית, שנמצאת בתהליכי הידברות בחסות נשיא המדינה הרצוג, לא תוכל להישאר על שולחן המשא ומתן לנצח, במיוחד כשתאריך הקמת הוועדה לבחירת שופטים מתקרב ונתניהו יצטרך להכריע אם להרכיב את הוועדה מחדש לפי הנוהג הקיים, ובכך ליצור אמון עם ראשי האופוזיציה, או להפר את הסטטוס קוו – ובזה לשים קץ לפרק השיחות וההידברות.

הרפורמה המשפטית - כל מה שצריך לדעת על תכנית לוין

ולא רק זאת: למרות הצהרותיו חדשות לבקרים שהממשלה תמלא את ימיה, המשבר הבא בתוך הקואליציה יגיע מהר ממה שנתניהו מצפה. זה יכול להיות שוב בן גביר עם דרישות חדשות בנוגע למשמר הלאומי שאינו מצליח להקים בגלל ההתנגדות במשטרה, וזו יכולה להיות מתיחות חדשה בין שר הביטחון א' יואב גלנט לשר במשרד הביטחון ב' בצלאל סמוטריץ', על רקע פינוי ח'אן אל-אחמר או כל סוגיה ביטחונית אחרת שנויה במחולקת הקשורה להקמת מאחזים או התנחלויות. אולי זה יהיה שוב איום מצד מנהיגי המפלגות החרדיות בבחירות בגלל עיכוב קבלת כספים או תקציבים שהובטחו, ולא פחות מכל אלו – המתח הפנימי בתוך הליכוד.

החלה ההידברות בבית הנשיא על הרפורמה המשפטית (צילום: קובי גדעון , לע"מ)
לאן פני השיחות בבית הנשיא? | צילום: קובי גדעון , לע"מ

המינוי המפתיע של דודי אמסלם לשר האחראי לוועדה לאנרגיה אטומית לא יצליח לפוגג את המתחים. בטח כשחברי הכנסת דוד ביטן, דני דנון, יולי אדלשטיין ואחרים מתחממים על הקווים ומחכים לקפוץ על כל משבר, גדול יותר או פחות מהמשבר האחרון של פיטורי יואב גלנט. זה יכול להגיע גם מכיוונים אחרים, הינה רק כמה שעות אחרי העברת התקציב שידרו חה"כ ניסים ואטורי וחנוך מילביצקי מסרים בנוגע לצורך להניע מחדש את החקיקה של הרפורמה במערכת המשפט. המצב שבו נתניהו ממשיך לנהל את הסיכונים הקיימים מבלי לחתור לפתרונות אמיתיים בנושאים התקועים מאז הקמת ממשלתו רק ילך ויסבך את ניהול המפלגה שלו עצמו.

התקדים שיצר בן גביר טרם היציאה למבצע הצבאי האחרון בעזה וטרם אישור התקציב – החרמת ההצבעות בכנסת ובממשלה עד יישום דרישותיו – לא ייעלם לאחר אישור התקציב, אלא להפך. הפטנט הזה יקבל הכשר לשימוש בשאר המפלגות שידרשו לקדם את הסוגיות הבוערות מבחינתן. הניסיון בממשלות הקודמות מלמד שברגע שזה מתחיל, גם אם בקרב המפלגות הקטנות של הקואליציה, אין דרך לעצור. מכאן ועד משחקי אגו הדרך לדינמיקה שמפרקת את הקואליציה גם אם לא כל הגורמים מעוניינים בכך – קצרה משנדמה.

איתמר בן גביר (צילום: אורן בן חקון, פלאש 90)
הציב תקדים שיקשה על הממשלה להמשיך. בן גביר | צילום: אורן בן חקון, פלאש 90

כך בזירה הפוליטית. אך מבחינת הציבור הרחב, המבחן האמיתי שראשי הקואליציה יצטרכו לתת עליו דין וחשבון הוא הבטחות הבחירות העיקריות שהבטיחו לבוחריהם ושאינן נראות בספר התקציב: החזרת המשילות ושיפור הביטחון האישי הם כישלון אדיר מאז תחילת השנה והקמת הממשלה, עם קרוב ל-100 נרצחים בכלל החברה הישראלית, יותר מ-80 מהם אזרחים ערבים, נוסף על תופעת פרוטקשן שהולכת וגוברת בצפון ובדרום ומאיימת על בעלי עסקים ערבים ויהודים כאחד, וכן משבר יוקר המחיה שרק מחריף למרות כל ההבטחות של ראש הממשלה להקים ועדות וליצור תחרות ולפרק מונופולים.

ומעל הכול – השלום שנתניהו הבטיח עם קבלת המנדט להרכבת ממשלתו השישית עם מדינות חדשות בעולם הערבי, כצעד ראשון להגיע לבסוף לידי פתרון הסכסוך עם הפלסטינים. ובכן, אותו נתניהו שנשמע לצד נשיא המדינה אז בטוח בהצלחתו, מתקשה מאוד להשיג פריצת דרך בנושא היום. ההישג הגדול ביותר של נתניהו עד עכשיו בעניין זה היא הזמנה מהאמירויות יחד עם נשיא המדינה הרצוג להשתתף בוועידה בין-לאומית שתדון במשבר האקלים. את אותה הזמנה קיבלו ראשי המדינות החברות והפחות חברות של האמירויות – מאיראן ועד סוריה ולבנון.

במציאות שבה הממשלה לא מצליחה להשיג הישגים בכל אחד מהנושאים האלה, נתניהו יצטרך הפתעה אמיתית הפעם, ולא כמו בהעברת התקציב.

מוחמד מג'אדלה (צילום: N12)
מוחמד מג'אדלה | צילום: N12