התאחדות הסטודנטים יעתרו מחר (שני) נגד המדינה נוכח הזינוק בכספים שיועברו לישיבות ולאברכים במסגרת תקציב המדינה, בעוד שהתקציב למוסדות ההשכלה גבוהה בישראל נשחק עם השנים. הסטודנטים, שמיוצגים על ידי עורכות הדין מירב בר זיק ומיכל גלר ממשרד תל צור ושות', טוענים לאפליה מצד המדינה ול"פגיעה בלתי מידתית בערך השוויון". יממה לפני העתירה, שיגרו הסטודנטים מכתב התראה לשר האוצר סמוטריץ' ולשר החינוך קיש.

קראו את המסמך המלא

בעתירה נכתב בין היתר כי לאחרונה התקבלו מספר החלטות ממשלה אשר מגדילות משמעותית את היקף הכספים המוענק על ידי הממשלה למוסדות תורניים, מבלי שנקבעו קריטריונים ברורים לחלוקתם. "לא בוצעה כל הגדלה של תקציב המוסדות להשכל גבהה ההולך ונשחק ולא התקבלה כל החלטה מקבילה בנוגעת לתמיכה כלכלית בציבור הסטודנטים והסטודנטיות, והכול תוך פגיעה בלתי מידתית בעיקרון השוויון".

דרישות הסטודנטים שעלו מול האוצר כוללות בין היתר תגמול סטודנטים עובדים בכניסתם למעגל העבודה על ידי הרחבת הטבת נקודות במס, סיוע בהוצאות שכר הלימוד של הסטודנטים על ידי סבסוד לימודי אנגלית, סיוע בהוצאות הסטודנטים על דיור על ידי הקצאת תקציב לבינוי מעונות בקמפוסים, והגדלה משמעותית בתקציב הסיוע לסטודנטים דרך מלגות קרן הסיוע.

התאחדות הסטודנטים עותרת נגד המדינה (צילום: התאחדות הסטודנטים הארצית)
הפגנת סטודנטים של ההתאחדות | צילום: התאחדות הסטודנטים הארצית

לפי התאחדות הסטודנטים, המסקנה היא ברורה: בעוד ששיעור העלייה בתקציב להשכלה גבוהה נשחק לארוך העשור האחרון, התקציבים המיועדים למוסדות תורניים וללומדי תורה הולכים וגדלים בשיעור ניכר. במסגרת ההסכמים הקואליציוניים, שיעור התוספת התקציבית לטובת מוסדות תורניים הינה פי שניים וחצי לעומת סכום התקציב הקבוע בהצעת התקציב לשנת 2023.

עוד עולה כי המחלקה לפיקוח תקציבי בכנסת פרסמה דוח בנושא רקע ונתונים על התקציב הממשלתי למערכת ההשכלה הגבוהה לקראת דיון בוועדת החינוך בנושא תקציב מערכת ההשכלה הגבוהה. מדוח זה עולה כי תקציב ההשכלה הגבוהה מכלל תקציב המדינה ירד מ-3% בשנת 2015, לשיעור של 2.6% בהצעת התקציב לשנת 2023, כל זאת כאשר מספר הסטודנטים לכלל התארים בכל המוסדות להשכלה גבוהה עלה ב-11.3% בין השנים 2014 ל- 2023.

"ממשלת ישראל הפקירה אותנו"

"ההתאחדות יצאה למאבק בקריאה ברורה לתת מענה הולם לצרכי הציבור הסטודנטיאלי בתקציב המדינה", נמסר מההתאחדות. "ממשלת ישראל הפקירה אותנו. אנחנו בתחתית סדר העדיפויות. ציבור הסטודנטיות והסטודנטים בישראל נאלצים להתמודד עם אתגרים רבים: יוקר מחיה מכביד, קיום ללא הכנסות - או הכנסות נמוכות מאוד - לצד הלימודים, והישרדות כלכלית יום יומית. אלה, יחד עם האינפלציה במשק, מביאים להתמודדות קשה במשימה לסגור את החודש מבלי להזניח את הלימודים".

במכתב ששיגר לפני שבוע יו"ר התאחדות הסטודנטים והסטודנטיות הארצית אלחנן פלהיימר לראש הממשלה בנימין נתניהו, שר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ ושר החינוך יואב קיש, תקף פלהיימר את מדיניות הממשלה שמתעלמת מדרישות הסטודנטים. כמו כן קיימה ההתאחדות במהלך שבוע שעבר מחאה מול משרד ראש הממשלה על מנת להשיג את דרישותיהם.

"הציבור הסטודנטיאלי שרוכש השכלה, משתלב בשוק העבודה ומשלם מיסים הוא בתחתית סדר העדיפויות של המדינה", מסר היו"ר פלהיימר. "ממשלת ישראל הפקירה אותנו. חשיפת הכספים הקואליציוניים שצפויים לעבור במסגרת חוקי התקציב הגדילה עוד יותר את האבסורד בכך שיש ציבור ים שנהנים יותר, יש כאלו שנהנים פחות ויש כאלו שלא נהנים כלל ונשכחו באופן הבוטה ביותר - כמו ציבור הסטודנטים".

תגובת מחאת הסטודנטים על העתירה של התאחדות הסטודנטים נגד המדינה: "מברכים את התאחדות הסטודנטים שסוף סוף הצטרפה למאבק נגד ההפיכה המשטרית, והתקציב הסקטוריאלי שמאפשר אותה. מקווים לראות את התאחדות הסטודנטים איתנו ביום שלישי מחוץ לכנסת. אין אקדמיה בלי דמוקרטיה".