מסתמן כי היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה תתנגד בבג"ץ למינוי של אריה דרעי לתפקיד שר בשל הרשעתו בפלילים. היועמ"שית צפויה לפרסם את החלטה מחר (שלישי) לקראת הדיון בהרכב מורחב של 11 שופטים שיתקיים ביום חמישי.

לצד זאת, בהרב-מיארה צפויה להתנגד לעתירות שהוגשו נגד תיקון חוק יסוד: הממשלה, שלפיהן תיקון לא יכול לחול רטרואקטיבית על דרעי – אלא רק מעתה ואילך.

החלק הראשון של העתירה מתייחס ל"חוק דרעי". לפני התיקון, חוק יסוד: הממשלה קבע כי מי שהורשע ונידון לעונש מאסר לא יוכל לכהן כשר למשך 7 שנים, אלא אם יו"ר ועדת הבחירות מרכזית קבע כי אין קלון במעשיו. במסגרת התיקון לחוק היסוד, הניסוח צומצם למאסר על תנאי בלבד - כך שהוא לא יחול על דרעי.

בית המשפט העליון בירושלים (צילום: Yossi Zamir  Flash 90)
בית המשפט העליון | צילום: Yossi Zamir Flash 90

בנוסף, בעתירה נטען כי המינוי נגוע בחוסר סבירות קיצוני וכי דרעי אינו כשיר לכהן כשר בשל הרשעותיו החוזרות. בין היתר טענו העותרים כי בית המשפט הוטעה לחשוב במסגרת הסדר הטיעון בעניינו, שדרעי לא מתכוון לשוב לחיים הפוליטיים.

זו אינה הפעם הראשונה ששופטי בג"ץ נדרשים לדון בעתירות נגד מינויו של דרעי לשר. עוד כשהוגש כתב האישום הראשון נגדו בגין שוחד, שופטי בג"ץ קבעו שהחלטת רה"מ לשעבר יצחק רבין ז"ל שלא לפטר אותו לוקה בחוסר סבירות, ודרעי נאלץ לסיים את תפקידו.

בהמשך - לאחר שדרעי ריצה מאסר, תקופת הקלון הסתיימה והוא חזר לחיים הפוליטיים - הוגשו עתירות נוספות. בג"ץ דחה את העתירות הללו. עם זאת, יש הסבורים כי הפעם המצב השתנה והרשעתו האחרונה של דרעי צריכה להטות את הכף.