רה"מ בנימין נתניהו מפעיל מכבש לחצים על שר המשפטים יריב לוין, כך דיווחנו אתמול (שלישי) ב"מהדורה המרכזית". במסגרת הלחץ של רה"מ על שר המשפטים, השניים קיימו שלוש פגישות ארוכות בימים האחרונים בנוגע לפשרה במהפכה המשפטית.

הפגישה הראשונה התקיימה בבית משפחת נתניהו בקיסריה ביום שישי, הפגישה השנייה - סמוך לישיבת הממשלה ביום ראשון, והפגישה השלישית אתמול אחר הצוהריים בלשכת רה"מ. בשלוש הפגישות נתניהו לחץ על שר המשפטים ללכת לכיוונה של פשרה ובהקדם האפשרי.

הפגנה תל אביב (צילום: לע"מ)
הפגנה נגד המהפכה המשפטית, ארכיון | צילום: לע"מ

 

גורמים המעורים בתכני הפגישה טענו בפני N12 כי לא היה שיח בין השניים על פרטי הרפורמה, בשל ניגוד העניינים של נתניהו והאיסור שהטילה עליו היועמ"שית. יחד עם זאת, כן היו אמירות מפורשות של נתניהו שבשל ההשלכות של החקיקה המתגבשת ברמות המדינית, הכלכלית, הבין-לאומית, הביטחונית, החברתית ואפילו הפוליטית - יש לרכך את החקיקה וללכת לפשרה.

שר המשפטים לוין הסכים לכך שצריך להידבר ולהגיע לפשרה, אבל בשיחות עם רה"מ הבהיר כי מבחינתו, שני נושאים לא ישתנו. האחד - הוא לא ישהה את החקיקה כתנאי להידברות, והשני - הוא לא יוותר על ליבת הרפורמה. השיחות של השניים לא מגיעות בחלל ריק. שרים וח"כים בכירים בליכוד ממשיכים להעביר מסרים שהגרורות של החקיקה מזיקות בכל המישורים, גם אם "מנוע החקיקה" מוצדק. בלשכת ראש הממשלה הגיבו: "הדיווח אינו נכון".

מודי'ס פרסמה אזהרה חריפה ביותר לישראל

על רקע המהפכה המשפטית, חשפנו הערב לראשונה את פרסום האזהרה לישראל של חברת הדירוג הבין-לאומית מודי'ס.

מודי'ס קבעה כי אם המהפכה המשפטית תחוקק כפי שהיא עכשיו, "יש בכך סיכון לכלכה הישראלית", וזאת למרות הנתונים המאוד טובים האחרים של הכלכלה הישראלית ובהם הגירעון הנמוך. מכאן חוששים בצמרת הכלכלית שאם המהפכה הכלכלית תושלם, תהיה ירידה בתחזית הדירוג של ישראל - לא בדירוג עצמו, אלא בתחזית. 

התחזית כיום היא חיובית, "פוזיטיב", והחשש שבעקבות האזהרה, התחזית תרד ל"סטייבל", "יציבה". הפעם האחרונה שבה התחזית הייתה כזו הייתה בקורונה, ולאחר מכן הדירוג חזר ועלה. בימים האחרונים התקיימו שיחות בין נציגי סוכנות הדירוג הבין-לאומית ובין גורמים כלכליים בכירים, אך השיחות לא שכנעו את החברה והיא פרסמה את הדוח החריף. 

"לדעתנו, אם ייושמו במלואם, השינויים המוצעים עלולים להחליש מהותית את כוחה של מערכת המשפט. השינויים המתוכננים עלולים להוות גם סיכונים לטווח ארוך יותר עבור התחזית הכלכלית של ישראל, ובמיוחד בנושא הזרמת ההון למגזר ההייטק החשוב".