ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה היום (ראשון) את חוק עונש מוות למחבלים – אבל שלוש מילים שכבר היום הוחלט על הוצאתם מהחוק מספרות את הסיפור כולו: "ועונש זה בלבד". הניסוח הזה, שהסכימו כל הצדדים בוועדה להוציא מהחקיקה, משאיר את שיקול הדעת אצל מערכת השפיטה – גם אחרי החקיקה של החוק הזה. השופטים לא יהיו חייבים לגזור עונש מוות, אלא יוכלו לעשות זאת.

בתוך חדר הוועדה היום, התנהל ויכוח נוקב האם בכלל צריך את החוק הזה. המשנה ליועמ"ש שרון אפק קבע כי "לקיחת חייו של אדם, אף אם הוא הרוצח הנתעב ביותר, היא הפגיעה הקשה ביותר בזכות לחיים, ללא שהוצגה הצדקה הרתעתית או אחרת". שר המשפטים יריב לוין כמעט נזף בו על כך, ואמר כי "זו לא עמדה משפטית, זו עמדה פוליטית שמשקפת תפיסת עולם".

נציג המל"ל בדיון אמר כי "מערכת הביטחון חושבת שזה יעודד פיגועי חטיפה או מיקוח, פיגועי נקם, תסיסה והפרות סדר וכמובן הבערת השטח". הנציג התעקש כי הנושא מורכב, והוסיף: "ממליצים להתניע עבודת מטה בנושא".

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר (צילום: אורן בן חקון, פלאש 90)
"כל גורמי המקצוע באותה קונספציה כבר 30 שנה". יוזם החוק, בן גביר | צילום: אורן בן חקון, פלאש 90

על הדברים האלו השיב השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, שיזם את ההצעה, ואמר כי "שמעתי את דברי המל"ל, אבל שמעתי גם דברים של בן אדם גדול, ראש הממשלה (שתמך בחקיקה בעבר)". הוא הוסיף כי "השיקול של התועלתנות, האם נרוויח או נפסיד, הוא שיקול רציני אבל יש גם היגיון פשוט במצבי קיצון. כל גורמי המקצוע באותה קונספציה כבר 30 שנה".

הסיכום בסוף הוא שהחוק הזה יתקדם, אבל בין הקריאה הטרומית לראשונה הוא יבוא לקבינט לדיון נרחב. לא יהיה פשוט להעביר אותו בכלל באופן שרוצה בן גביר, לאור עמדת המשפטנים וגורמי הביטחון.