הצהרתו של שר הביטחון יואב גלנט הכתה אתמול (שבת) גלים במערכת הפוליטית, לאחר שביקש לעצור את החקיקה "למען ביטחון ישראל". כך הגיבו בקואליציה ובאופוזיציה, לקריאתו הפומבית של גלנט.

השר לביטחון לאומי בן גביר פתח במתקפה דקות לאחר ההצהרה: "קורא לראש הממשלה לפטר את גלנט שנכנס בקולות של הימין אבל נכנע ללחץ של אלה שאיימו בסרבנות ומנסה לשים מעצור לרפורמה החשובה. הוא גם מנהל בפועל מדיניות 'הכלה' וחוסר תגובה בעזה וביהודה ושומרון וגם במדיניות זאת הוא מפנה עורף לבוחרי הימין שרוצים ממשלת ימין מלא-מלא".

בן גביר, יואב גלנט (עיבוד: אייל מרגולין, פלאש 90)
בן גביר קרא לפטר את גלנט: "נכנע ללחץ" | עיבוד: אייל מרגולין, פלאש 90

ביקורת חריפה נמתחה גם מצד שר התקשורת שלמה קרעי. "אני מבקש סליחה ממצביעי הליכוד על שר הביטחון שלנו שנכנע תחת לחץ השמאל. מדינת ישראל נמצאת בצומת היסטורי בין דמוקרטיה לדיקטטורה ושר הביטחון שלה בוחר בדיקטטורה ונותן רוח גבית לסרבנות ולהפיכה צבאית", כתב קרעי. "לא מבטלים את הכרעת העם בשביל ליטוף מהתקשורת והאליטה. זה לא דמוקרטי. אסור לאפשר זאת".

יו"ר הקואליציה אופיר כץ הגיב על הדברים גם הוא בתקיפות: "מי שלא יצביע בעד הרפורמה השבוע, סיים את דרכו הפוליטית בליכוד". חברת הכנסת טלי גוטליב השתלחה בגלנט: "מה זו הרפיסות והכניעה הזו", צייצה בטוויטר. חבר מפלגתה ניסים ואטורי הוסיף: ‏"הפיכה צבאית, דמוקרטיה".

מסביבתו של שר המשפטים יריב לוין נמסר, בתגובה לקריאה של גלנט לעצור את החקיקה, כי "בניגוד לשר הביטחון יואב גלנט, לוין יכבד את ראש הממשלה בנימין נתניהו וימתין עם תגובה לשובו ארצה". גם שר האוצר סמוטריץ' עוד לא התייחס פומבית לדברים.

נתניהו ולוין במליאת הכנסת (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
לוין "ימתין עם תגובה לשובו של נתניהו ארצה", ארכיון | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

בקבוצת הוואטסאפ של סיעת הליכוד התחוללה דרמה לאחר נאום גלנט. "אני שומע על חיילים וקצינים שמתכננים מחאה וסרבנות בעקבות עצירת הרפורמה (אם תהיה)", כתב חה"כ ניסים ואטורי. חה"כ אריאל קלנר השיב: "בהם יטפלו ביד קשה. אין מה לדאוג". חה"כ אלי רביבו התרעם על המהלך של גלנט: "בלתי מתקבל על הדעת".

התמיכה בליכוד

לאחר הצהרתו של גלנט, חה"כ דוד ביטן הודיע כי הוא מחזק את דבריו - וקרא גם הוא לעצור את החקיקה: "כפי שאמרתי כבר לפני מספר שבועות, צריך לעצור את החקיקה ולהיכנס להידברות מיידית ולהגעה להסכמות רחבות". גם חה"כ דיכטר שוחח בסוף השבוע עם רה"מ נתניהו ושרי הליכוד והפציר בהם לעצור את החקיקה עד אחרי החגים הלאומיים: ״השבר עמוק. לא תהיה דרך חזרה״.

בנוסף, חה"כ יולי אדלשטיין, בירך גם הוא את גלנט: "מודה לחברי, שר הביטחון יואב גלנט שהצטרף לדרך אותה אני מוביל מזה שבועות. רוב העם רוצה ומבין את הצורך בשינויים במערכת המשפט, אך יש לעשות זאת בסבלנות, בהידברות ובשיח רחב כדי להגיע להסכמה רחבה. מדינת ישראל חזקה ותמשיך להיות חזקה - יחד".

 

חיים ביבס יו"ר מרכז השלטון המקומי וראש עיריית מודיעין מכבים רעות הביע גם הוא תמיכה בשר הביטחון:  "להקפיא את החקיקה לאלתר, ולהתכנס מיד לתהליך של הידברות אמיתית, שתביא להסכמה רחבה. שמירה על אחדות עם ישראל וביטחון מדינת ישראל הם הדבר החשוב ביותר בעת הזאת".

באופוזיציה בירכו: "צעד אמיץ"

ראש האופוזיציה יאיר לפיד בירך על דבריו של גלנט, וקרא להידברות: "שר הביטחון מוביל הערב צעד אמיץ וחיוני לביטחון מדינת ישראל. ההפיכה המשטרית פוגעת קשה בביטחון הלאומי וזה תפקידו ואחריותו לעצור את ההידרדרות. זהו רגע האמת. אני קורא לממשלה - תעצרו הכול, אל תעבירו השבוע את השינוי בוועדה למינוי שופטים ואת חוק דרעי, ובואו לקיים הידברות בבית הנשיא".

יו"ר מפלגת העבודה ח"כ מרב מיכאלי הצטרפה גם היא לתמיכה בשר הביטחון. "כבוד לשר גלנט על אומץ הלב הפוליטי הנדיר במקומותינו ועל כך שאמר לנתניהו את האמת. והאמת היא שצריך לגנוז את החקיקה מיד", מסרה. "ההפיכה המשטרית היא סכנה ברורה, מוחשית ומידית למדינת ישראל ולביטחונה. עצירת החקיקה איננה כניעה, אלא ראייה אסטרטגית לטובת שלמות העם והמדינה".

גם חבר הכנסת גדעון סער מסיעת המחנה הממלכתי תמך במהלך וקרא לחברי הליכוד ללכת בעקבותיו: "גיבור ישראל, כל הכבוד - מודים לך. נלחמים על דרכו של מנחם בגין", אמר סער במהלך הפגנה בבאר שבע.

יו"ר ההסתדרות: תומכים בעצירת החקיקה

יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד חיזק גם הוא את שר הביטחון יואב גלנט והביע תמיכה בקריאתו לעצירת החקיקה. "ביטחון עם ישראל ושלמות החברה הם מעל לכל. ערב החגים והימים הלאומיים, על כל הצדדים לגלות אחריות ומנהיגות", אמר הערב. "אני קורא לראש הממשלה בנימין נתניהו - זוהי העת לעצור ולחבר את העם. שבו ודברו – כי אין לנו ארץ אחרת".

פורום העסקים, שמורכב מלמעלה מ-40 ראשי חברות גדולות במשק בירך גם הוא את גלנט ושאר חברי הקואליציה שביקשו להגיע להסכמות רחבות: "מימשו הערב את אחריותם הציבורית לביטחונה של מדינת ישראל; דרשו את עצירת החקיקה על מנת למנוע את הקרע בעם ואת הפגיעה בחוסנה הלאומי של ישראל".

מחאת המילואימניקים בבני ברק (צילום: מחאת המילואימניקים אחים לנשק)
ב"מחאת המילואימניקים" ביקשו לחזק את גלנט, ארכיון | צילום: מחאת המילואימניקים אחים לנשק

בארגוני המחאה לא נרשמה התלהבות מהצהרתו של שר הביטחון. ב"מחאת המילואימניקים אחים לנשק" ביקשו לחזקו: "התשתית להידברות בישראל ומניעת אסון וקרע בלתי הפיך בתוכנו. זה לא הזמן לפוליטיקה קטנה, כדי לשמור על ביטחון ישראל ועל אחדות העם חייבים לעצור את החקיקה הדיקטטורית מייד".

אנשי המילואים של שייטת 13 בירכו גם הם על הצהרתו של גלנט. "לקח אחריות ובחר להוביל קריאה להפסקת החקיקה - צעד אמיץ של מנהיגות לה ייחלנו", כתבו. "זהו שלב משמעותי בשמירה על ישראל דמוקרטית. הדרך עוד ארוכה ואנחנו נמשיך במאבק עד שהחקיקה תיעצר סופית והמדינה תחזור לשפיות".