בצל המחאות נגד הרפורמה: בימים האחרונים שוררת מתיחות בין ראש הממשלה נתניהו לבין שר המשפטים יריב לוין, כך פרסמנו אמש (שישי) ב"אולפן שישי". הרקע לכך, היא סוגיית ההסברה של הרפורמה המשפטית. נתניהו תחילה קיווה שהרפורמה במשרד המשפטים תתפש כמו ברפורמה בכל משרד אחר, אך נאלץ להבין שלא.

לנוכח הסערה הציבורית, הפוליטית והכלכלית סביב הרפורמה, נתניהו עובר לחזית ההסברה שלה והדבר הזה מעורר מתיחות בין השניים. יש אפילו כעס שההסברה סביב הרפורמה לא נוהלה כמו שצריך, ונתניהו לוקח את זה על עצמו. נזכיר, כי נתניהו מנוע מלעסוק במינוי שופטים על פי הסכם ניגוד העניינים שהוא חתום עליו לנוכח מצבו המשפטי. לכן, הוא לא רצה להיות מזוהה עם רפורמה שהולכת כל כך רחוק - אך נגרר לאירוע הזה. 

יריב לוין, ביבי נתניהו (צילום: אייל מרגולין, פלאש 90)
רה"מ נתניהו ושר המשפטים לוין, ארכיון | צילום: אייל מרגולין, פלאש 90

כחלק מההסברה, נתניהו אתמול קיים פגישה עם מנהלי עסקים בכירים במשק - לנוכח החשש מפגיעה כלכלית בעקבות הרפורמה. בפגישה, הזהיר מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר ממגמה מדאיגה. לדבריו, הבנקים מזהים הוצאה של פיקדונות מהארץ לחו"ל, של לקוחות שחוששים כי המצב בארץ אינו בטוח - ושעדיף למשוך את הכספים. קוטלר הבהיר שעדיין מדובר בהיקפים קטנים - אבל זו מגמה חדשה שהתחילה בימים האחרונים.

אלפים בהפגנה בתל אביב נגד הרפורמה המשפטית (צילום: אמיר גולדשטיין)
הרפורמה ממשיכה לעורר סערה ציבורית, ההפגנה בת"א החודש | צילום: אמיר גולדשטיין

באותה הפגישה, נתניהו הצהיר כי שר המשפטים לוין הביע לאורך כל הדרך נכונות להידברות עם האופוזיציה – במקביל לחקיקה ומבלי לעכבה. "עד כה לא שמענו שום נכונות של הצד השני לשינוי", טען נתניהו. "כל שינוי ולו הקטן ביותר היה ונותר מבחינת המבקרים – קץ הדמוקרטיה".

במקביל, 40 כלכלנים, חלקם בעלי שם עולמי, חתמו על "מכתב החירום" נגד הרפורמה המשפטית שמקדמת הממשלה. מספר החותמים עומד על 310, בהם זוכה פרס נובל לכלכלה אריק מסקין, חתן פרס ישראל פרופ' מנחם יערי ואחרים.

יריב לוין, יאיר לפיד (צילום: פלאש 90)
נתניהו: לוין הביע נכונות להידברות על הרפורמה עם האופוזיציה. ראש האופוזיציה לפיד והשר לוין | צילום: פלאש 90

"הרפורמה במערכת המשפט מסכנת את הכלכלה הישראלית ועלולה לגרום לירידה בדירוג האשראי של ישראל, לנטישת משקיעים ובריחת מוחות. מחקרים רבים כבר הוכיחו כי קיומו של כוח פוליטי רב בידי הקבוצה השלטת ללא איזונים ובלמים חזקים, עלול להוביל את המדינה לנחשלות כלכלית", נכתב.