משבר במשטרת ישראל: גורם בכיר במשטרה אמר על השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר כי הוא מנהל את המשטרה בתקשורת וכי במשטרה מכנים אותו "שר הפושים", כך דווח אתמול (שבת) ב"חדשות סוף השבוע".

"השר מנהל את המשטרה דרך התקשורת, אומר 'הנחתי', ובכל שבוע אומר 'נזפתי במפקד בכיר אחר'", אמר גורם בכיר במשטרה על התנהלות בן גביר. "אנחנו מכנים אותו 'שר הפושים'".

"בן גביר יוביל לאסון"

פרופסור דיוויד וייסבורד, זוכה פרס שטוקהולם, הנובל של הקרימינולוגיה ופרס ישראל, מייעץ לכל המשטרות בעולם, נחשב המומחה הגדול ביותר בעולם הפשיעה ושיטותיו אומצו בעשרות מדינות - מארה"ב ועד סין. וייסבורד יחד עם שני עמיתיו בחנו את פעילות המשטרה הנוכחית וראו בעיקר טעויות. בטיפול בטרור ממזרח ירושלים, בניסיון של השר בן גביר לנהל את המשטרה, וגם בהתנהלות מול המפגינים. "אם המדיניות תמשך אנחנו צפויים לעלייה בטרור", הם מזהירים.

המפכ"ל קובי שבתאי ושר לביטחון לאומי איתמר בן גביר
"אסור שיכניס פוליטיקה למשטרה", בן גביר ושבתאי ארכיון

"בשנים האחרונות יש הרבה ידע לגבי מניעת פשע. כשאלשייך היה מפכ"ל הוא רצה להשתמש בידע הזה". המחקרים והתוכניות שכתבו יושמו במשטרה עד שנת 2019 והם ליוו את התהליך. "הייתה ירידה של 40% בעבירות רכוש", שיתף וייסבורד. לא רק שהייתה ירידה בפשיעה, הייתה עלייה של אמון הציבור במשטרה", הוסיף שותפו, פרופסור סימון פרי, מהמכון לקרימינולוגיה באוניברסיטה העברית. אך אז הגיעו חקירות נתניהו "ראש הממשלה חבט במשטרה אמר שהמשטרה לא טובה ונוצר תהליך שהגשים עצמו. בעבר על כל משרה התמודדו 15 אנשים היום יש קושי בגיוס", הוסיף פרי.  

בנוסף אמון הציבור במשטרה התרסק, בשנת 2018 הוא עמד על 52% כשבינואר 2022 הוא כבר עמד על 30%. במגזר הערבי ירד מ-34% ל-24%. כעת השר לביטחון לאומי מבקש להכפיף תחתיו את המשטרה תחתיו בחוק, ובינתיים עושה זאת בפועל. "חייבים להשאיר את המשטרה מחוץ לסיפור הפוליטי, המשטרה צריכה להיתפס כלא נוקטת צד אלא עובדת על פי דין", אמר פרופ' פרי על התערבות בן גביר. 

עימותים אלימים בהפגנות בתל אביב (צילום: אריק מרמור, פלאש 90)
עימותים אלימים בהפגנות בתל אביב, ארכיון | צילום: אריק מרמור, פלאש 90

וייסבורד טוען שדרישת בן גביר להתנהל ביד קשה מול המפגינים אינה אפקטיבית: "אין מחקרים שאומרים שלנהוג ביד קשה יעזרו - זה לא עובד ככה. כמו כן גם התוצאות לגבי הציבור ועמדות כלפי המשטרה יהיו רעות בעקבות כך". "ליצור מדיניות בלי להקשיב למחקר, למדע, לעובדות ולעשות את ההחלטות האלה לפי תחושת בטן זו טעות גדולה וצריך להפסיק את זה כמה שיותר מהר", אמר וייסבורד.

"בהקשר להתנהלותו של בן גביר הקורא ל'חומת מגן 2' זה לא נכון, הרעיון של לתקוף את כל האזור יעשה את ההפך, אני מאוד פסימי. אם ההתנהלות הזאת תמשיך אנחנו צפויים לפי כל המחקרים לעלייה חזקה של פיגועים", אמר פרופ' פרי. "יכול להיות שזה עובד בטיקטוק אבל לא במחקר". "הוא לא השר של עוצמה יהודית, הוא השר של מדינת ישראל", סיכם וייסבורד. 

60% לא מרגישים בטוחים

בסקר שערך מנו גבע ממכון "מדגם" בשיתוף אייפנל אם התנהלות השר בן גביר מול המשטרה פוגעת או משפרת את התפקוד שלה יותר מחצי אמרו פוגעת, רק חמישית - משפרת. מבין אלו שלא הצביעו לנתניהו, כמעט 90% סבורים שבן גביר פוגע במשטרה, לעומת רבע ממצביעי נתניהו. 38% נותנים אמון במשטרה, אבל לכמעט 60% יש אמון מועט. באשר לביטחון האישי - 60% מהאזרחים אינם מרגישים בטוחים.

תגובת השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר: "הגעתי למשרד עם תוכנית סדורה הכוללת הקמת משמר לאומי, העלאת משכורות לשוטרים, תוספת תקנים ותפיסה של יוזמה והתקפה נגד הטרור והפשיעה - במקום הכלה. המדיניות הזאת מרגיזה את אלה במשטרה שאני 'מזיז להם את הגבינה', אבל זה לא יעזור להם - באתי לשנות".