עשרות סופרים ומשוררים פרסמו היום (שבת) מסמך שבו הם יוצאים נגד ההצעה של שר החינוך יואב קיש לשינוי חוק הספרייה הלאומית, שתאפשר לשר לשלוט בהנהלתה, ומאיימים שאם ההצעה תעבור - הם לא יפקידו את כתביהם בספרייה. "אנו מתנגדים בתוקף לכל התערבות פוליטית בבחירת ההנהלה של הספרייה הלאומית, ודורשים את המשך תפקודה העצמאי והמקצועי", נכתב בגילוי הדעת. "אם היוזמה להכפפת הספרייה לגורמים פוליטיים תצא לפועל - לא נפקיד בה את הארכיונים שלנו, נסרב לאשר למו"לים להעביר אליה עותקים מספרינו, ולא ניתן יד לכל פעילות שלה".

"הדירקטוריון מורכב מאישי ציבור שאמונים על קודש הקודשים של התרבות העברית והיהודית", מסביר בשיחה עם N12 המשורר אילן שיינפלד, החתום על המכתב. "הספרייה מכילה בתוכה אוספים מימי הכינוס של הקונגרס הציוני הראשון ועד ארכיונים של רבנים וסופרים מודרניים. כל פיסת נייר שסופר יהודי כתב, מאחד העם ועד ימינו, סרוקה, מתועדת ושמורה במוסד הזה. יש לכך חשיבות גדולה להיסטוריה ולתרבות של העם היהודי. אין ספק שהיוזמה של השר להתערב פוליטית, והרצון לכלול אותה בחוק ההסדרים בניגוד לחוות הדעת של היועמ"שית, נועדו אך ורק למטרה אחת: לנקום בשי ניצן". פרקליט המדינה לשעבר משמש כיום כרקטור הספרייה, ונחשב לדמות עוינת בליכוד בשל חלקו בהגשת כתב האישום נגד נתניהו.

"אותנו מעניינת התרבות היהודית, והם יצאו למסע נקם שבדרכו הם הולכים לתקוף את אחד מאוצרות הרוח של העם היהודי. הכוונה לפגוע בעצמאות הספרייה הלאומית, כמו גם הרצון לסגור את תחנות הרדיו שמפעיל התאגיד, הם חלק ממתקפה מתוזמנת ואיומה - לא רק על הדמוקרטיה בישראל, אלא גם על התרבות העברית כפי שנוצרה בידי אלפי יוצרים ויוצרות מתחום האומנות והתרבות מאז תחילת התנועה הציונית. זו קואליציה מטורפת של כוחות אופל שיוצאים עכשיו בזכות הברית עם ראש ממשלה הנאשם בשוחד, מרמה והפרת אמונים. הם רוצים לשבש את כל מרקם החיים החילוני במדינה".

אילן שיינפלד (צילום: מולי נעים, סטודיו נעים)
אילן שיינפלד, מהחתומים על המסמך | צילום: מולי נעים, סטודיו נעים

עוד נכתב במסמך, עליו חתומים סופרים ומשוררים רבים ומוערכים בהם דויד גרוסמן, אלי עמיר, יערה שחורי, וחיים באר, כי הם "מתנגדים לכל השתלטות פוליטית על תאגיד השידור הציבורי ולכוונה לסגור את תחנות התרבות הרדיו התאגיד, ולכל חקיקה שתסרס את מערכת המשפט ותפגע ביסודות הדמוקרטיים של ישראל".

גם הזמר והשחקן יהורם גאון הביע את התנגדותו לחוק. "בחוכמה רבה החליטה הכנסת על המוסד המיוחד הזה שיהיה בן מעמד עצמאי", כתב בפוסט שפרסם בחשבון הפייסבוק שלו. "היום מפעיל משרד החינוך לחץ על משרד האוצר כדי לשנות את החוק ולהכניס סעיף לפיו מי שיחליט על המינויים יהיה שר החינוך עצמו, וזה נשמע לי כדברי חולין שנכנסים בבוטות אל תוך סידור של קודש. סוד כוחה של ה'ספריה הלאומית' ששום שלטון לא נגע בו מעולם. היא מוסד עצמאי ששייך לכולם, ללא הבדלי השקפה, וכדי שהספרייה תישאר לאומית - אל למדינה להתערב בניהולה. פגיעה באמון הציבור, כמו הכפפתו למגמות פוליטיות, תסכן את המשך הפקדת האוצרות הלאומיים".

הצעת החוק אושרה אתמול, והתיקון צפוי לאפשר לשר לשלוט במינויים לדירקטוריון הספרייה ולהגביר את "השקיפות והפיקוח הציבורי" על המוסד הלאומי.