למרות נאום הנשיא, הדרך עוד ארוכה: לאחר שאושרו היום (שני) חלק מסעיפי הרפורמה המשפטית בוועדת החוקה בכנסת - מול המשכן מפגינים עשרות אלפי אנשים שקוראים לעצור את החקיקה. אמש נשיא המדינה יצחק הרצוג קרא לקואליציה ולאופוזיציה להידבר - ולהגיע להסכמות בנושא שינויים במערכת המשפט, אך האם באמת קרה משהו מאז?

מה חושבים בקואליציה? 

לנוכח הצעתו של הנשיא, יו"ר ש"ס חה"כ אריה דרעי אמר בפתח ישיבת סיעתו: "נשיא המדינה הניח מתווה וקרא מדם ליבו למנוע מלחמת אחים ולהגיע להידברות. יש לנו לפחות שבוע לדון במתווה - אני לא מסכים לכולו, אבל חושב שזה בסיס לדבר עליו". בתחילת נאומו של דרעי, מפגינים פרצו לתוך הישיבה - וצעקו: "לא תהרוס את הדמוקרטיה". זמן קצר לאחר מכן הם הוצאו על ידי הסדרנים.

ישיבת הסיעה של ש"ס (צילום: ערוץ הכנסת)
דרעי בישיבת הסיעה: "אני לא מסכים לכל מתווה הנשיא, אבל חושב שזה בסיס לדבר עליו" | צילום: ערוץ הכנסת

חה"כ יצחק פינדרוס מיהדות התורה, התייחס להיתכנות להידברות: "אני חושב שהנשיא יכול לזמן את מי שהוא חושב שאפשר לדבר איתו" טען. "הנשיא צריך לראות אם יש צד שני שאפשר לדבר איתו, עדיין לא מאוחר. גם אם נצטרך לעשות מקצה שיפורים, את הרפורמה צריך לעשות".

"אתמול היה דיון באופוזיציה, 80% מנציגיה מסכימים שצריך לבצע אותה", הבהיר. עם זאת פינדרוס הדגיש שהוא תומך בהידברות, אך ללא עצירת החקיקה במקביל, כפי שהציע הרצוג. "הרפורמה צריכה להתבצע. אם צריך לעשות קצת שינויים במתווה שהנשיא קבע - נעשה. העקרונות הבסיסיים מוסכמים עלינו בחלקו הגדול", טען.

סערה בועדת החוקה (צילום: פלאש 90)
סערה בוועדת החוקה בזמן אישור סעיפי הרפורמה המשפטית. היום | צילום: פלאש 90

בליכוד, המשיכו להבהיר שהרפורמה תעבור ושמרו על קו המסרים האופטימי להידברות. "המחאה היא דבר סופר לגיטימי", טען חה"כ בועז ביסמוט מהליכוד. "היום בעיקר צריך להוריד את הלהבות. הרפורמה הזו תעבור, היא חשובה וטובה. אני שומע על דיקטטורה ושטויות כאלה, זה קשקוש. אלה שבאמת מודאגים, שתדעו שאנחנו קשובים למפגינים".

חה"כ משה סעדה הוסיף: "בעיניי יש בסיס משמעותי להידברות. אנחנו מושיטים יד לשיח, בואו ניקח את המסגרת שהנשיא נתן ונמלא את החלל ביחד. המרחק הוא לא רב, ובסוף אמרתי לחברי הכנסת. אתם בפוזיציה - אבל מחוץ לכנסת, אחים אנחנו". סעדה התייחס גם לטענה שעולה מהאופוזיציה, ולפיה הקואליציה לא תהיה מוכנה לדבר ללא שינוי מתן הרוב האוטומטי בבחירת שופטים. אך לדבריו, זו טענה שגויה. "אני לא מסכים. בואו תנסו לדבר איתנו", קרא סעדה לחברי אופוזיציה. "בואו תנסו לנהל שיח פעם אחת".

מה חושבים באופוזיציה?

על הבמה בהפגנות מחוץ לכנסת, נאמו ראשי האופוזיציה - ונשמעו פחות אופטימיים לגבי הידברות. "המאבק הזה לא ייגמר היום", אמר ראש האופוזיציה לפיד. "הוא יהיה ארוך. עוד יהיו בו פסגות ותהומות, אבל יגיע יום וכל אחד מהאנשים והנשים שנמצאים כאן בחוץ ברחוב, יוכל להגיד לילדיו: ביום שבו מדינת ישראל הייתה צריכה אותי יותר מכל, הייתי שם. הפסדתי קרבות, אבל לא את המלחמה. לא שתקתי, והם שמעו את קולי". 

״מה שהממשלה רוצה להביא לכנסת זו לא קריאה ראשונה, אלא קריעה לגזרים של עם ישראל, של הדמוקרטיה הישראלית", הוסיף לפיד. "אבי דיכטר, יולי אדלשטיין, יואב גלנט, ניר ברקת, ישראל כ"ץ, דני דנון, דוד ביטן - אל תיתנו לזה לקרות. במקום שיעשו פוליטיקה הרסנית על הגב שלכם, אתם תעשו היסטוריה״.

גם יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ הבהיר: "האופוזיציה מאוחדת בתמיכה במחאה – בכל האמצעים החוקיים.
מאוחדת בדעה שאפשר לבצע תיקונים שישפרו את המערכת, ושלא יהיו פשרות על הדמוקרטיה המהותית. מאוחדת בקביעה שאסור שתהיה פוליטיזציה של שומרי הסף והשופטים. ולצד נכונות שלי להידברות והסכמות - אף אחד מאיתנו לא מתכוון לקחת חלק בוועדת קישוט, בזמן שבכנסת עגלת הרפורמה ממשיכה לדהור להרס הדמוקרטיה".

לאחר נאומו של הנשיא אמש, באופוזיציה הציבו תנאים משלהם להידברות: כל עוד החקיקה נמשכת - לא יתקיים שיח על הרפורמה. "לא נסכים למצב שוועדה אחת מריצה הפיכה משטרית, ולצידה מתקיימת 'ועדת קישוט' שמנהלת דיוני סרק במטרה אחת בלבד - והיא להשתיק את המחאות. השהיית החקיקה היא תנאי ראשון לכל הידברות", כתב גנץ.

גם יו"ר מפלגת העבודה מרב מיכאלי התייחסה אתמול לדבריו של לוין, והביעה עמדה דומה לזו של גנץ: "זאת הפעם השנייה שלוין דוחה את הצעת הנשיא להדברות. זה, בנוסף לדיונים שהקואליציה מנהלת בדורסנות בוועדת החוקה בראשות רוטמן מבהירים שאין עם מי לדבר. לא במקרה מונו האנשים הקיצוניים ביותר לתפקידי יו"ר ועדת החוקה ושר המשפטים".

גם חה"כ מתן כהנא מהמחנה הממלכתי התייחס לאפשרות להידברות: "אני מודה שכרגע אני לא מוצא את המנגנון שיאפשר את ההידברות הזו למרות שהייתי מאוד רוצה את זה. כי בסוף אני מאלה שמבינים ודחופים את הרפורמה במערכת המשפט, ומבינים את הצורך החזק ברפורמה הזו. מצד שני אני מבין שכמו שזה נראה עכשיו, הרפורמה מפלגת וקורעת את העם. מאחורי הקלעים אין הדיברות לפני מה שאני מכיר".

"אנחנו חייבים לעשות רפורמה במערכת המשפט", הדגיש חה"כ כהנא. "אבל אנחנו חייבים שהיא תעבור בהסכמה רחבה כדי שהיא תחזיק לאורך שנים". חבר המחנה הממלכתי הוריד את הציפיות והדגיש: "כרגע, אני לא רואה את המנגנונים להידברות. אני מעיד על עצמי שאני לא מחפש לנצח את הקואליציה, אני רוצה שכל עם ישראל ירוויח. זה יקרה רק בהסכמות רחבות, אעשה כל מה שאני יכול כדי לחפש את הגשרים האלה".