חצי שנה פחות או יותר לא דיברת, למה חיכית?

"לא היה על מה לדבר כל כך, היו דברים שלא הייתי מעורב בהם, ועכשיו בהחלט הגיע הזמן לדבר". 

מאז הפריימריז בליכוד, יולי אדלשטיין שותק. הוא שתק בכל מערכת הבחירות, בתקופה שבה חברי הכנסת מסתערים על כל מיקרופון בניסיון לעזור למפלגה שלהם. הוא שתק גם בתקופת חלוקת התיקים, ואפילו שתק אחרי שכבר יצא מאותה פגישה עם נתניהו - שבה הבין שהפעם הוא נשאר מחוץ לממשלה.

"הגעתי לנתניהו כשכבר הייתי צריך לבחור בין מה שנשאר לליכוד, תיקים שרוקנו מתוכן או חצי רוקנו מתוכן על ידי השותפות הקואליציוניות", הוא משחזר. "הבנתי שאולי התפקיד החשוב והמשפיע, שאתה באמת מרגיש בו את גודל האחריות, זה התפקיד של יו"ר ועדת החוץ והביטחון".

כן, אבל אני בכל זאת מתקשה להאמין שאדם עם הניסיון והמעמד שלך לא רצה תפקיד ביצועי בכיר.

"חשבנו על כמה תיקים בכירים שבתוך כמה שבועות התברר שהם או לא נמצאים בידי הליכוד או שקוצצו או הוכנסו לשם שרים נוספים לתוך המשרד וכן הלאה". ואדלשטיין מוסיף בחיוך: "לפחות כאן בוועדת החוץ והביטחון יש יו"ר אחד ואין סמכויות שזלגו למקומות אחרים".

"הגיע לליכוד שלל יותר גדול"

אתה מרגיש שנתניהו הלך רחוק מדי לעבר השותפות?

"ראיתי משאים ומתנים יותר מוצלחים בחיים הפוליטיים שלי, ואני חושב שקצת שכחנו שהליכוד היא מחצית הקואליציה ומפלגת השלטון"

יולי אדלשטיין, ביבי נתניהו (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90)
עקץ את נתניהו: "ראיתי משאים ומתנים יותר מוצלחים בחיים הפוליטיים שלי" | צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

 

אחרי שנים שבהן התרגל לככב בצמרת רשימת הליכוד וב-2019 אף כבש את המקום הראשון, הפעם הדרדר אדלשטיין למקום ה-15 ברשימה - כנראה כעונש על ההחלטה להתמודד לראשות המפלגה. "החלטתי להתמודד לראשות התנועה כי הממשלה הנוכחית פשוט מסוכנת מדי למדינת ישראל", נימק אז. אדלשטיין אומנם נסוג ברגע האחרון ולא התמודד, אבל מחנה נתניהו העניש אותו.

בתוך הליכוד אתה חושב שהתפקידים חולקו רק על פי הקריטריון של הכישורים - או שהיה פה גם פרס לנאמנים יותר ונאמנים פחות?

"כשאני מסתכל על שתי העשיריות הפותחות של רשימת הליכוד ואני רואה שם אנשים שעשו שנים טובות בכנסת, אולי היה מגיע להם 'שלל' קצת יותר גדול". 

יולי אדלשטיין (צילום: N12)
"אני לא משנה את העמדות שלי בהתאם לפוזיציה". אדלשטיין בריאיון | צילום: N12

"לא ניתן לאף אחד להשתולל"

בימים אלה הוא לומד את תפקידו החדש כיו"ר ועדת החוץ והביטחון של הכנסת, ויהיו לו הרבה שרים לפקח עליהם: שני שרים במשרד הביטחון, שר לביטחון לאומי ("אם יהיה מג"ב איוש, תתעורר שאלה"), שרת מודיעין, שרת הסברה, שרת התיישבות, שר חוץ ושר לעניינים אסטרטגיים. 

בשבוע שעבר גם ערך את סיור השטח הראשון שלו, ובאופן לא מפתיע זה היה בח'אן אל-אחמר, המתחם שגם הממשלה הזו לא ממהרת לפנות: "אנחנו בעלי הבית כאן ולא ניתן לאף אחד להשתולל ולבנות ללא אישורים". הצהיר. הוא עשה זאת כלשצידו ח"כ נוסף מהליכוד, דני דנון, שגם הוא במקרה מצא את עצמו מחוץ לשולחן הממשלה.

זו אמירה פוליטית.

"אני לא משנה את העמדות שלי בהתאם לפוזיציה"

אתה חושב שהממשלה הזו תפנה את ח'אן אל-חאמר?

"אני מאוד מקווה שכך יהיה ואני אעשה את כל מה שתלוי בי כדי שזה יקרה".

יולי אדלשטיין ודני דנון בח'אן אל-אחמר
"מקווה מאוד שהממשלה הזו תפנה את המקום". אדלשטיין ודנון בח'אן אל-אחמר

הוא מכיר את הפוזיציה הזו היטב. גם בימי ההתנתקות היה מחברי הכנסת המורדים, אלו שהתנגדו לפינוי בכל מחיר. גם הפעם הוא עומד לאגף את מנהיג הליכוד מימין: הוא דורש לקדם מהלך של סיפוח בשטחי C ומתכוון לוודא שהחלטות הקבינט אחרי הפיגוע הקשה בנווה יעקב לא יהפכו סיסמאות ריקות.

מבחינתך חבילת הצעדים הזו מספקת?

"חבילת הצעדים הזו צריכה להיות מתורגמת למציאות בשטח. כשאומרים 'אנחנו נעשה צעדים לחיזוק ההתיישבות', אני רוצה לדעת מה זה אומר. כשאומרים 'אנחנו נשנה את המשוואה כלפי משפחות המחבלים כולל גירוש', אני רוצה לראות שהדברים האלה התבצעו". 

"להגיע לשינויים במערכת המשפט - בהידברות"

אדלשטיין הוא אחד מוותיקי המשכן - 25 שנים בכנסת. הוא נכנס לכל בית בישראל כשניהל את משבר הקורונה כשר בריאות ועלה לכותרות גם כיו"ר הכנסת. בתום קדנציה ממלכתית ומאופקת, אדלשטיין הפך סמל למאבק בין הרשויות: זה קרה בתום הבחירות השלישיות - אדלשטיין סירב להתפטר עד שתקום ממשלה חדשה. בג"ץ חייב אותו לעשות זאת לאחר ש-61 חברי כנסת תמכו בהחלפתו, והוא העדיף להתפטר ולא לקיים את הפסיקה.

דווקא בגלל זה העמדה שלו בנוגע למהפכה במערכת המשפט מעניינת במיוחד: הוא הראשון שחושב שדרושה רפורמה כדי להשיב את האמון בבתי המשפט, אבל גם הראשון שחושב שצריך לעשות זאת בהידברות - וכן, גם עם פשרות: "צריך להגיע לשינויים במערכת המשפט, בזה אין לי שום ספק. אבל להגיע בהסכמה כמה שיותר רחבה, בצורה שתהיה מקובלת, ללא איזושהי אווירה שהכול מתפרק והכול קורס".

יולי אדלשטיין (צילום: N12)
"אני לא התכוונתי אף פעם להתמודד מול ראש ממשלה מכהן" | צילום: N12

מה יקרה אם לא תהיה פשרה ברפורמה המשפטית? אם לא יסכימו להידברות - זה אגב מה שאני שומעת, אף אחד לא באמת מתכווון לשנות שם אות ופסיק.

"תסמכי על הניסיון שלי. עוד שבוע, שבועיים, שלושה - אחרי שכל אחד עוד פעם יוכיח שהוא לא יתפשר על שום דבר ו'לא ניסוג מאף שעל' ו'לא נוותר אפילו על סנטימטר' - אחרי כל זה אנשים יירגעו ויתחילו לדבר". 

יש איזשהו תרחיש שבו לא תסכים לתמוך ברפורמה?

"אני חוזר ואומר – תהיה הידברות, תהיה הסכמה רחבה ולא 61 או 64 חברי כנסת שיתמכו בדברים שיבואו".

אבל אתה לא אומר 'אני בכל תרחיש מרים את היד בעד'.

"אני אומר לך - ההליך הנכון הוא שהדברים האלה כן ייעשו, בהסכמה רחבה, בוודאי במסגרת פשרה מכל הכיוונים".

"יש דברים שלא אוכל לתת להם את היד"

שאלתי פעם ופעמיים אבל אדלשטיין לא מוכן להתחייב שיצביע בעד הרפורמה הזו בכל מצב. ושוב, דווקא השתיקה שלו היא שרועמת ומהדהדת. במהלך אחד הוא כבר הבהיר בוודאות שאין לו כוונה לתמוך - היוזמות לשנות את "סעיף הנכד", אותו סעיף שמאפשר גם לנכדים של יהודים לעלות ארצה, וזאת למרות ההתחייבות המפורשת שנתניהו נתן לשותפות הקואליציוניות.

על ביטול סעיף חוק הנכד, אתה תצביע נגד?

"בוודאי. שאלת אותי מה היה בשיחות עם נתניהו - אמרתי שיש דברים מסוימים שמבחינתי הם הרסניים לעתיד מדינת ישראל ולא אוכל לתת להם את היד".

יולי אדלשטיין (צילום: N12)
"קצת שכחנו שהליכוד היא מחצית הקואליציה ומפלגת השלטון" | צילום: N12

חיי המשפחה, הביקורת - והתגובה

כפי שניתן להבין אדלשטיין עומד לבחון כל מהלך בשבע שיניים - ומבחינתו חובת ההוכחה היא על נתניהו. בימים אלה הוא מתגורר בהרצליה עם אירינה נבזלין, שאיתה התחתן לפני 7 שנים אחרי שהתאלמן. אביה, האוליגרך הרוסי ליאוניד נבזלין, הוא מבעלי המניות של עיתון הארץ, מה שהפך גם את הייחוס המשפחתי לכלי ניגוח של יריבים פוליטייים: "הלוואי על כל אחד כלי ניגוח כזה, מאחל מכל הלב ולכל אחת ולכל אחד", הוא מצהיר. 

אירינה נבזלין על הרדיפה של משטר פוטין (צילום: WAKO, קשת12)
"סמוך ובטוח שאנשים שופטים אותי לא רק על פי למי אני נשוי". אירינה נבזלין | צילום: WAKO, קשת12

זה פוגע בך שיאיר נתניהו למשל תוקף את אבא שלה, מזכיר שהוא חשוד ברצח ברוסיה ומחזיק פה את עיתון הארץ?

"למען האמת אני לא מבלה את ימיי בטוויטר"...

יש לי תחושה שלא פספסת את הציוץ הזה.

"הזכירו לי, אבל אבא של אשתי הוא חבר מאוד טוב שלי. גם איתו אנחנו לא רואים עין בעין בכל דבר. אני סמוך ובטוח שאנשים שופטים אותי לא רק על פי למי אני נשוי ומי קרובי משפחה שלי, אלא על מה אני עושה".

יולי אדלשטיין (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
מתרגל לתפקידו החדש כיו"ר ועדת החוץ והביטחון | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

האם יתמודד שוב על הנהגת הליכוד?

ויתרת על החלום להיות יו"ר הליכוד?

"אני לא התכוונתי אף פעם להתמודד מול ראש ממשלה מכהן. כרגע יש ליכוד שחזר לשלטון וכל עוד הליכוד יכול גם להרכיב ממשלה - העיקר הוא שהממשלה תעשה את הדברים הטובים והנכונים לעם ישראל ולמדינת ישראל, אז אין סיבה להתמודדות".

ואם היא לא תעשה?

"נעשה את הכול כדי שהמצב הזה יימשך".

תחקיר: מאי פכט