הדהירה לחקיקה - ולוח הזמנים: בזמן שהידברות לא נראית באופק, הדיונים בוועדת החוקה נמשכים והשלבים הבאים של המהפכה המשפטית מתחילים להתברר. פסקת ההתגברות ברוב של 61 ח"כים אושרה היום (רביעי) בקריאה טרומית, כמו גם "חוק דרעי 2" וחוק הכפפת מח"ש (המחלקה לחקירות שוטרים) לשר המשפטים שירדו בשבוע שעבר מסדר היום לבקשת נשיא המדינה. אילו חוקים בדרך לקריאה שנייה ושלישית – ומה יאושר קודם? N12 עושים סדר.

פסקת ההתגברות - אושר בקריאה טרומית

פסקת ההתגברות תאפשר לכנסת לחוקק מחדש חוק שבג"ץ פסל אם תשיג רוב של 61. לפי ההצעה, בית המשפט העליון לא יבטל או ישנה חוק – אלא בהרכב מלא שהחליט פה אחד כי החוק סותר חוק יסוד. הכנסת תוכל לחוקק חוק שבית המשפט לא יוכל לבטל או לשנות אם נחקק ברוב של חברי הכנסת ונקבע בו כי יהיה תקף על אף האמור בחוקי היסוד. ההצעה אושרה בקריאה טרומית ברוב של 62 ח"כים אל מול 53 מתנגדים ולאחר מכן תועבר לוועדת הכנסת שתקבע איזו ועדה תדון בהצעה.

הרפורמה המשפטית - כל מה שצריך לדעת על תכנית לוין

"חוק דרעי 2" - אושר בקריאה טרומית

אחרי שבג"ץ קבע שהמינוי של אריה דרעי לשר לא סביר בגלל ששוב הורשע בעבירה פלילית, יו"ר ש"ס שרטט תוכנית פעולה: אם ייסגרו את הדלת, ניכנס מהחלון, ייסגרו את החלון - נפרוץ את התקרה. לפי ההצעה לתיקון לחוק יסוד: הממשלה שהגיש ח"כ אופיר כץ, בג"ץ לא יוכל להתערב במינוי שרים, לא כל שכן לפסול אותם מכהונה. ההצעה עברה בקריאה טרומית ברוב של 62 ח"כים אל מול 53 מתנגדים, והיא תועבר לוועדת הכנסת שתקבע איזו ועדה תדון בהצעה.

אריה דרעי (צילום: יוסי זמיר, פלאש 90)
יחזור לשולחן הממשלה? דרעי | צילום: יוסי זמיר, פלאש 90

חוק מח"ש - אושר בקריאה טרומית

לפי הצעת החוק החדשה של חה"כ משה סעדה, שכיהן בעברו כסגן ראש מח"ש, ינותק הקשר בין הפרקליטות למח"ש ותשונה הכפיפות, כך שממנה ראש מח"ש יהיה לא אחר מאשר שר המשפטים - זאת בניגוד לאופן המינוי כיום, שמתבצע באמצעות ועדה שבראשה עומד פרקליט המדינה. מח"ש במבנה החדש תוכל לחקור גם את הפרקליטות.

משה סעדה (צילום: חדשות 12)
מח"ש תוכפף לשר המשפטים. סעדה | צילום: חדשות 12

"לא תהיה ביקורת שיפוטית מטעם כל ערכאה שיפוטית לגבי כל עניין ביקורת שיפוטית, הקשור או נובע ממינוי של שר והעברתו מכהונה, למעט עמידת המינוי בתנאי הכשירות הקבועים", נכתב בהצעת החוק.

הקואליציה תשלוט במינוי שופטים - אושר בקריאה ראשונה

כיום הוועדה לבחירת שופטים כוללת 9 נציגים: נשיא בית המשפט העליון, שני שופטי עליון נוספים, שני שרים, בהם שר המשפטים שמשמש כיושב ראש הוועדה, שני חברי הכנסת ושני נציגי לשכת עורכי הדין.

על פי הצעת החוק, מספר החברים בוועדה לבחירת שופטים יישאר 9, אך בהרכב שונה. הוועדה תכלול 3 נציגי ממשלה, 3 נציגי כנסת ו-3 שופטים. נציגי הרשות השופטת יהיו נשיא בית משפט העליון ושני שופטים בדימוס, ששר המשפטים יחליט על המינוי שלהם - בכפוף להסכמת נשיא בית המשפט העליון. הממשלה תבחר את השרים שייצגו אותה בוועדה ונציגי הכנסת יהיו - יו"ר ועדת החוקה, חוק ומשפט ושני חברי כנסת נוספים - אחד מהקואליציה ואחר מהאופוזיציה.

יריב לוין במליאת הכנסת (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
לוין במליאה | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

בהצעה תמכו 63 ח"כים אל מול 47 שהתנגדו, והיא תוחזר להמשך דיון בוועדת החוקה. הקואליציה מתכננת להביא את החוק להצבעה בקריאה שנייה ושלישית עד סוף מרץ.

בג"ץ לא יתערב בחוקי יסוד - אושר בקריאה ראשונה

הצעת החוק קובעת כי לא תחול ביקורת שיפוטית על חוקי יסוד שנחקקו בכנסת, כך שבית המשפט לא יידרש, במישרין או בעקיפין, לשאלה בדבר תוקפו של חוק יסוד ולא יהיה תוקף להחלטה שהתקבלה בעניינו. בהצעה תמכו 63 חברי כנסת אל מול 47 שהתנגדו, והיא תוחזר להמשך דיון בוועדת החוקה. הקואליציה מתכננת להביא את החוק להצבעה בקריאה שנייה ושלישית עד סוף מרץ.

פסילת חוקים - בהכנה לקריאה ראשונה

ועדת החוקה ממשיכה להכין לקריאה ראשונה את התיקון לחוק יסוד: השפיטה שלפיו ביטול חוקים של הכנסת, הגבלת תוקפם או שינויים ייעשו רק בבית המשפט העליון, בהרכב של כל שופטיו וברוב של 15 שופטים מתוך 15 שופטי בג"ץ. אישור התיקון לחוק לקריאה ראשונה צפוי בשבוע הבא.

חוק החמץ - אושר בקריאה טרומית

הצעת החוק של חה"כ משה גפני לאיסור הכנסת חמץ לבתי החולים בפסח אושרה בקריאה טרומית. ההצעה אינה חלק מחבילת חוקי המהפכה המשפטים, אך היא מגיעה על רקע ההסכמים הקואליציוניים בין יהדות התורה ובין הליכוד, שבהם נקבע כי מנהלי בתי חולים יוכלו לאסור הכנסת חמץ בפסח. בנוסף, ההצעה מגיעה לאחר שלפני כשלוש שנים בג"ץ קבע כי אין לאסור הכנסת חמץ לבתי חולים.

משה גפני, בנימין נתניהו, יצחק גולדקנופף (צילום: פלאש 90)
משה גפני, בנימין נתניהו, יצחק גולדקנופף | צילום: פלאש 90

הרחבת סמכויות בתי הדין הרבניים - אושר בקריאה טרומית

הכנסת אישרה בקריאה טרומית גם את הצעת החוק שתרחיב את סמכויות בתי הדין הרבניים לדון בעניינים אזרחיים בהליך בוררות בהסכמת הצדדים. לפי החוק הישראלי, בתי הדין הרבניים מוסמכים לעסוק בנישואים וגירושים בלבד. הצעת החוק של הממשלה, שמעוגנת בהסכמים הקואליציוניים, קוראת להעניק להם עוד סמכויות - כאלה שיאפשרו להם לדון גם בעניינים אזרחיים, ויהפכו אותם למעין מערכת משפט מקבילה.