הקצב האדיר שבו הממשלה מעלה מדי שבוע הצעות לחקיקה או תוכניות ממשלתיות מקשה גם על העוקבים הכי אדוקים להתמצא בפרטים. אך תוכנית ממשלתית אחת חזרה לשיח הציבורי, זאת למרות שהיה נדמה שהיא תישאר בהקפאה - כמו סעיפים רבים אחרים בהסכמים הקואליציוניים של הקמת ממשלת נתניהו השישית – "המשמר הלאומי".

לקריאת כל כתבות מגזין N12 לחצו כאן

השבוע רשם לעצמו השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר, הישג תקשורתי חדש כשחילץ מראש הממשלה נתניהו התחייבות בכתב בדבר הקמת המשמר. זה קרה כמה שעות לפני הכרזתו של נתניהו על השהיית החקיקה של המהפכה המשפטית. בן גביר היה אחד הגורמים המרכזיים שהקשו על נתניהו לצאת בהכרזה הזו ואף איים לפרק את הממשלה. אך המסמך החתום, בנוסף להבטחה שמשרדו יקבל תקציבים תוספתיים נוספים, פתרו את המשבר. "הסכמתי להסיר את הווטו לדחיית החקיקה, תמורת התחייבות של נתניהו כי החקיקה תובא לאישור הכנסת במושב הבא, אם לא יגיעו להסכמות בזמן הפגרה", כך הכריז השר בן גביר אחרי שמפלגתו צירפה בהודעה נוספת לתקשורת את תוכן ההסכמות שלו עם ראש הממשלה, חתומה.

חתימת נתניהו על הקמת משמר לאומי בפיקוד בן גביר

הדרך שבה הושגה ההסכמה בין נתניהו לבן גביר מעלה תהיות בנוגע לאמירתו של נתניהו עם הקמת הממשלה, כשהתראיין לכלי תקשורת אמריקניים: "אני אוביל את הממשלה עם שתי ידיים על ההגה". בן גביר החזיק את הממשלה שעות ארוכות במו"מ, דחה את הצהרתו של נתניהו, ובמקביל איים לשבש גם את תהליך ההצבעה על התקציב במליאה. זאת למרות שכל הגורמים ובראשם המתנגד הגדול לעצירת החקיקה, שר המשפטים יריב לוין, הודיעו שהם מגבים את החלטתו של נתניהו. כל אלו מוכיחים – הידיים על ההגה הן לא של נתניהו.

יתרה מכך, הצורך בהשגת המסמך החתום ופרסומו לתקשורת רק מדגישה את חוסר האמון בין ראשי הקואליציה לבין העומד בראשה. נתניהו, שהבטיח ממשלה מגובשת ויציבה שתשלים את ימיה, מנסה בכל שבוע לאחות את הקרעים והסדקים שהולכים ונפערים בממשלתו ממשבר למשבר. הגדול שביניהם הוא המשבר הפנימי בליכוד שרק החריף לאחר פיטוריו של שר הביטחון יואב גלנט. ההחלטה לפטר אותו הגיעה גם היא לאחר ישיבת ראשי הקואליציה, שבה דחף בן גביר ללא הרף לפיטוריו של גלנט, וקרא לכך פומבית לאחר נאומו לעצור את החקיקה. "גלנט נבחר בקולות מצביעי הימין ובפועל מקדם אג'נדת שמאל. ברגע האמת הוא קרס תחת הלחץ של התקשורת והמפגינים. קורא לראש הממשלה לפטרו באופן מיידי". כך דרש השר בן גביר. כך עשה נתניהו.

מעבר לאופן שבו הושגה ההסכמה למשמר הלאומי, שתעלה כבר בישיבת הממשלה הקרובה בתחילת השבוע הבא, עצם ההתחייבות שתכפיף את הגוף הזה למשרד לביטחון לאומי הכתה גלים בארץ ובחו"ל. אמש (רביעי) חשף ירון אברהם ב"מהדורה המרכזית" שאחת הסיבות שהובילו למשבר המדיני בין ממשלת נתניהו לממשל ביידן היא "הקמת משטרה פרטית של בן גביר", כפי שתיאר זאת בכיר בממשל האמריקני.

 

ההחלטה מעוררת זעם גם בקרב מפקדים נוכחיים וקודמים במשטרה. המפכ"ל לשעבר משה קראדי בשיחה עם N12 מכנה את המשמר הלאומי "משמרות מהפכה": הוא מוסיף שמדובר בהחלטה מסוכנת שעלולה להוביל לגיוס גורמים קיצוניים לשירות גוף ביטחוני שנשלט בידי גורם פוליטי באופן ישיר, ושאינו כפוף למפכ"ל או לשאר הגורמים המקצועיים במשטרה. "לא יכול להיות במדינה דמוקרטית שיש כוחות שעוסקים באכיפת החוק בכפיפות לאישיות פוליטית. הם חייבים להיות בכפיפות אך ורק למפכ"ל משטרת ישראל", לדבריו.

קראדי אינו היחיד שחושב כך. גורמים במשטרה מתארים את הקמת המשמר הלאומי במתכונת הנוכחית כמיליציה שעלולה להפריע לעבודת המשטרה בעיתות משבר או באירועים רגישים. "כשמדובר בכוחות שמקבלים הוראות מגורמים עם שיקולים זרים ויכולים לפעול באותה גזרה יחד עם כוחות המשטרה, זה תסריט שאנחנו לא רוצים לדמיין", אומר גורם ברשויות אכיפת החוק.

הביקורת העצומה בארץ ובחו"ל על המהלך הזה גרמה לשר בן גביר לנסות להוריד את הלהבות. הוא מסביר בהצעת המחליטים שתעלה להצבעה בממשלה שמדובר במשמר "מבוסס על כוחות סדירים וחטיבות טקטיות וייעודיות בפריסה ארצית, שיפעלו בשגרה למאבק בטרור ולהעמקת המשילות והסדר הציבורי תוך שימוש באמצעים טכנולוגיים ומודיעין ייעודיים". אלא שניסיון ההרגעה הזה רק מצית את הדמיון ומזכיר תסריטים ממדינות רבות במזרח התיכון, במיוחד כשהאירועים האחרונים ברחובות הוכיחו שלבן גביר יש הגדרה משלו בנוגע לסדר הציבורי.

ההשוואה למשמרות המהפכה שהשתמש בה המפכ"ל לשעבר קראדי יכולה להישמע לרגע מרחיקת לכת, אך לפי ההגדרות המקצועיות, המשמר הלאומי של בן גביר הוא לא רחוק בכלל מכוחות ה"בסיג'" באיראן, או מכוחות ה"שביחה" של משטר אסד בסוריה או ממה שכונה במצרים "הבלטגייה" בזמן משטר מובארק, שנפל במחאות האביב הערבי. כל הדוגמאות האלו התחילו באותן מדינות בתור כוחות עזר למשטרה שמטרתן "לשמור על הסדר הציבורי", אך ברגע האמת הופנו כדי לדכא את ההפגנות שפרצו נגד המשטרים.

השבעת הממשלה: איתמר בן גביר ובנימין נתניהו (צילום: פלאש 90)
בן גביר דרש, נתניהו עשה. השר לביטחון לאומי וראש הממשלה בהשבעת הממשלה | צילום: פלאש 90

בן גביר מנסה להרגיע את הציבור הישראלי על ידי כך שהוא מגדיר את גזרת הפעולה של כוחות המשמר הלאומי שלו באירועים לאומניים או פיגועים. במילים אחרות - בן גביר מנסה לשכנע את היהודים שכוחותיו הפרטיים נועדו לטפל אך ורק בערבים. אך אל תטעו. לאחר שיוכשר הקמת משמר להגנה מפני ערבים, בן גביר לא ייתקל בהתנגדות מקצועית, כפי שקיבל ממפכ"ל המשטרה קובי שבתאי וממפקד מחוז תל אביב עמי אשד, כשידרוש ממפקד משמרו החדש פינוי אלים של הפגנות בתל אביב. 

מוחמד מג'אדלה (צילום: N12)
מוחמד מג'אדלה | צילום: N12

סיקור נרחב:

"ישמור על הסדר הציבורי": ההצעה המלאה של השר בן גביר להקמת המשמר הלאומי

1,825 שוטרים בתקציב של מיליארד שקלים: מהו "המשמר הלאומי" החדש והאם זה אפשרי משפטית

סקר חדשות 12: גוש נתניהו יורד ל-54 מנדטים, גנץ מזנק על חשבון לפיד; רוב גדול נגד פיטורי גלנט