"אנחנו קרובים מתמיד לאפשרות של מתווה מוסכם" - כך אמר היום (שני) נשיא המדינה יצחק הרצוג במפגש שכינס עם כ-100 ראשי ערים ומועצות מקומיות. "יש הסכמות מאחורי הקלעים על רוב הדברים", הבהיר הנשיא. "עכשיו זה תלוי במנהיגות הלאומית שלנו, בקואליציה ובאופוזיציה, שיצליחו להתעלות לגודל הרגע, שיבינו את האלטרנטיבה הנוראה שצופנת בחובה הסיטואציה מעבר לדלת ושישימו את המדינה ואת האזרחים מעל הכל".

המהפכה המשפטית - סיקור N12

הרצוג הדגיש כי המתווה שהוא פועל לגבש נותן מענה לשאיפות של שני הצדדים. "הוא כולל גיוון של הרשות השופטת ושיקוף נרחב של מגוון הדעות והקהילות, הוא מניח יסודות חוקתיים חשובים והיסטוריים, הוא מעגן מבנה בריא של איזון בין הרשויות, הוא שומר על הדמוקרטיה ועל זכויות האדם מכל משמר", אמר הנשיא. המפגש עם ראשי הרשויות  נערך בהובלת המרכז לשלטון מקומי והמרכז לשלטון אזורי.

כמה שעות לאחר פרסום ההצהרה, לפיד וגנץ פרסמו הודעה משותפת שבה נכתב: "כל הושטת יד שלנו למען אחדות ישראל נתקלה בדריסה וסירוב. ישראל ניצבת בפתחו של מצב חירום לאומי, ונתניהו מסרב לעצור. כל הושטת יד שלנו למען אחדות ישראל נתקלה בדריסה וסירוב. ישראל ניצבת בפתחו של מצב חירום לאומי, ונתניהו מסרב לעצור. כל הניסיונות לקיצורי דרך הם דריסה של הידברות אמיתית". 

שר האוצר סמוטריץ' תקף את הודעתם: "לפיד וגנץ מבזים את הנשיא ומוכיחים שוב שאין להם שום עניין בהידברות או פשרות ושהמחאה שלהם היא פוליטית לחלוטין ונועדה ליצור כאוס ולפגוע במדינת ישראל כדי להביא להפלת ממשלת הימין ולבחירות שישיות. וזה לא יקרה. נתקן בע"ה את הדורש תיקון במערכת המשפט ונמשיך לעבוד למען עם ישראל כולו".

יצחק הרצוג, חיים ביבס (צילום: מרכז השלטון המקומי)
"יש הסכמות מאחורי הקלעים על רוב הדברים". הרצוג במהלך המפגש, היום | צילום: מרכז השלטון המקומי

המפגש של נשיא המדינה עם ראשי הרשויות נועד כדי לקדם מתווה להידברות בנוגע לרפורמה המשפטית, ומשם יצאו בקריאה לאחדות ושיח משותף. "הרפורמה כמו שהיא כרגע מסכנת את היסודות הדמוקרטיים של מדינת ישראל וגם אמרתי שלגיטימי בהחלט לדבר על רפורמה במערכת המשפט, יש דברים שהגיע זמנם ודברים שחייבים לבוא לידי מימוש ברפורמה הזאת", אמר הרצוג.

ראשי הרשויות השיבו לנשיא במהלך הפגישה כי במידה ותוך שבוע הצדדים לא יגיעו להידברות, יש להניח את המתווה של הנשיא בפני הציבור. ראשי הרשויות הדגישו כי "כל השלטון המקומי יעמוד מאחוריך". שלוש ראשי הערים הגדולות בישראל, ירושלים תל אביב וחיפה, בחרו שלא לבוא לכינוס ראשי הרשויות בבית הנשיא. מבית הנשיא נמסר כי כל ראשי הרשויות הוזמנו.

גם רוב גדול של ראשי רשויות ביהודה ושומרון בחרו שלא לבוא לכינוס בבית הנשיא. "אין לנו עניין להחליש את שר המשפטים יריב לוין. הרפורמה שלו חשובה ואנחנו סומכים עליו", מסרו חלק מהם. אחרים אמרו שלא יכלו להגיע "מטעמי לו"ז".

"אני יכול להגיד לכם שבשבועות האחרונים אני עשיתי כל שביכולתי - ויש פה הרבה אנשים שמכירים אותי היטב - כל שביכולתי להביא להידברות והסכמה רחבה", המשיך הרצוג בדבריו. "פגשתי את כולם, פוגש את כולם, מדבר עם כולם, 24/7, דחפתי רתמתי, דרשתי, הסברתי, איימתי, מאחורי הבמה ובקדמת הבמה".

הרצוג ביקש מראשי הרשויות לפעול למען הידברות, והבהיר כי "יש בידיי סט כלים מסוים, אני יכול ללכת עוד יותר רחוק, אני מסוגל ללכת עוד יותר רחוק - ואם צריך אני אלך עוד יותר רחוק". הוא הוסיף כי "אבל בשלב הזה כשאנחנו יודעים ואני יודע בוודאות ואני חוזר על כך כבר כמה שבועות - יש אפשרות להגיע למתווה מוסכם, מתווה שהוא יהיה מספיק אחראי ויממש את החלומות של כולם וישמור לנו על המדינה".

לאחר המפגש, אמר ראש עיריית באר שבע רוביק דנילוביץ כי "הרוב המכריע של העם לא בקיא בפרטי הרפורמה. הוא מפוחד כי הוא לא מבין למה לא מדברים". הוא הבהיר כי "הנשיא אומר שהמתווה שלו מקובל על כולם, אז שבו כבר לדבר. חייבים לסיים עם זה".

ראש עיריית דימונה בני ביטון קרא ליועמ"שית גלי בהרב-מיארה לאפשר לראש הממשלה לעסוק במגעים לפשרה בנוגע למהפכה המשפטית. "תשאירו את האגו והפוליטיקה בצד, אני קורא לכל חבריי להיכנס תחת האלונקה בשעה הקשה הזו". הוא הוסיף כי "אם אנחנו לא נעצור את כדור השלג הזה, לא יישאר לנו זמן". רפיק חלבי, ראש המועצה המקומית דלית אל-כרמל, אמר כי "הביקורת על הממשלה מגיעה מכל העולם. אי אפשר להיות אטומים לזה כשהגזענות חוגגת. על כל חברי הכנסת להפסיק עם המשחק הפוליטי ולהגיע למכנה משותף".

הפגנה תל אביב
קרובים לפשרה? מחאה נגד המהפכה המשפטית בת"א, השבוע

יו"ר המחנה הממלכתי התייחס לדברי הנשיא, ואמר כי "הדברים תלויים בדבר אחד פשוט - לעצור את תהליך החקיקה ולהגיע להידברות". הוא הוסיף כי "אם כבר מתעסקים ברפורמה משפטית, עלינו להתחיל בכך ש-50% מהשופטים בבית המשפט העליון ובתי משפט בערכאות הנוספות יהיו נשים".

בשבוע שעבר חשפנו ב"המהדורה המרכזית" כי הנשיא הרצוג הציע מתווה פשרה חדש, המתייחס בין היתר לוועדה למינוי שופטים וביצור חוקי היסוד. ההצעה של הרצוג מגיעה לאחר שח"כים מהקואליציה והאופוזיציה יצאו בקריאה משותפת ראשונה להידברות לפי מתווה הנשיא. למתווה הפשרה שני שלבים: השלב המשפטי והשלב הפוליטי. המהלך המשפטי הסתיים, אותו הוביל פרופ׳ ידידיה שטרן וצוותו. ההצהרות של חברי הכנסת בהן ח״כים מהימין ומהשמאל קראו ללכת להידברות, הן חלק מהפשרה הפוליטית.

הפשרה במתווה המעודכן תהיה מצומצמת, ותיגע רק לכללי המשחק על מנת לא להגיע לאובדן עצמאות הרשות השופטת. לב העניין: הוועדה למינוי שופטים, שיוותרו על הוטו שיש להם היום - אך גם ללא רוב אוטומטי של הקואליציה, שלא תוכל למנות את השופטים לבד. בנוסף, אישור שופטים ידרוש הסכמות וגם נציגי הציבור ימונו בהסכמה.

שנית, חקיקה מוסכמת של חוק יסוד: החקיקה וביצור מעמד חוקי היסוד. בנוסף, יוחלט על פסקת התגברות של יותר מ-61, וחוק יעבור בהסכמה ובשריון, כלומר צריך גם את ההסכמה של המחנה השני. בשורה התחתונה: הכדור עובר ליריב לוין ולשמחה רוטמן, וההחלטה נמצאת אצלם.