התמונה המעובדת - והרמיזה לנאצים: ראש הממשלה לשעבר אהוד ברק התייחס היום (שישי) למתווה הפשרה שהציע נשיא המדינה הרצוג - והשווה אותו למדינאי הבריטי נוויל צ'מברלין, שנודע בעיקר בגישתו ההססנית והפייסנית מול דרישותיו של היטלר בעניין צ'כוסלובקיה בימי מלחמת העולם השנייה.

"מחאה לא עוצרים! אסור להידבר בלי התחייבות מראש לתנאי חיות-מיארה", כתב בעמוד הפייסבוק שלו. בהמשך הרחיב ברק: "אחד, עצירת חקיקות הבזק. שתיים, חקיקה רק בהסכמה רחבה ותחולה מהכנסת הבאה. בלי תנאים אלה זה שת"פ עם הדי-9 ונתניהו שפועלים, לפי מיארה, בניגוד לחוק. ואם לא יסכימו - נבצרות עכשיו". 

שעות לאחר הפרסום ובעקבות הביקורת שספג, ראש הממשלה לשעבר פרסם ציוץ התנצלות בפני נשיא המדינה והודה כי בחירת התמונה הייתה שגיאה מצדו. לדבריו, "שגיאה קשה נפלה בבחירת התמונה בציוץ מהבוקר. אני מצר עליה מאוד ומתנצל בפני הנשיא ובפני כל מי שנפגע ממנה, בצדק".

ההשוואה של ברק הגיעה על רקע ניסיונו של נשיא המדינה לבלום את המשבר המשפטי במתווה פשרה - כפי שפרסמנו לראשונה אמש ב"מהדורה המרכזית". מתווה הפשרה של הרצוג מציע הקפאה של החקיקה ל-14 ימים, ובמקביל "הידברות בין הצדדים". בית הנשיא: "פועל למנוע משבר חוקתי היסטורי ולבלום את העמקת הפילוג בעם". 

הרפורמה במערכת המשפט: מתווה הנשיא הרצוג

  • הקפאת החקיקה ל-14 ימים
  • משא ומתן ללא תנאים מוקדמים בבית הנשיא
  • משא ומתן בידי צוות מוסכם או ועדה
  • אם ייכשל המו"מ - תתחדש החקיקה, ואם יצליח - יובא החוק המוסכם להצבעה

בין השאר מציע הנשיא הרצוג כי החקיקה תוקפא ל-14 ימים, כאמור, ואלה יוקדשו לניהול משא ומתן והידברות ללא תנאים מוקדמים עם נציגים של כל הצדדים, במטרה להגיע לפשרה. לפי ההצעה, המשא ומתן יתקיים באמצעות "צוות מוסכם" ואחת האפשרויות היא כינון ועדה.

בניגוד לאהוד ברק, רה"מ לשעבר נפתלי בנט דווקא הביע תמיכה במתווה הפשרה. "כן להידברות. לא למלחמת אחים", צייץ. "מתווה הנשיא הרצוג הוא בדיוק הצעד הנכון כדי להרגיע את הרוחות ולהביא לרפורמה טובה ובת-קיימא במערכת המשפט. ימין ושמאל, איננו אויבים. אחים אנחנו. אני קורא הן לממשלה והן לאופוזיציה להשיב בחיוב ליוזמה זו. רק ביחד".

 

 

"נשיא המדינה פועל מזה שבועות ארוכים בניסיון למנוע משבר חוקתי היסטורי ולבלום את העמקת הפילוג בעם", נמסר אמש מלשכת נשיא המדינה. "בית הנשיא משמש כיום כמרכז שיח המצליח לשמר את אמון הצדדים כאכסניה מוגנת להידברות בתוככי המחלוקת תוך שמירה על דיסקרטיות המשתתפים".

לפיד, נתניהו, הרצוג (צילום: פלאש 90)
"בית הנשיא משמש כיום כמרכז שיח המצליח לשמר את אמון הצדדים" | צילום: פלאש 90

עוד צויין כי "במסגרת כך נערכו בבית הנשיא, לרבות על ידי הנשיא, בכל יום בשבועות האחרונים - פגישות עם כלל צדי המפה, בהם מכוני מחקר וארגונים שונים, במטרה לכונן מנגנון הידברות שיאפשר יציאה מן המשבר בתוך הקפדה על ערכי היסוד של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית ובתוך שמירה על אחדות העם. הקריאה שעולה ומהדהדת מכל הפגישות והדיונים שמקיים בית הנשיא היא שיש לקיים הידברות. נשיא המדינה מקדיש את זמנו ומרצו לכינון מנגנון הידברות שיוביל לפתרון".