נתניהו טען אמש (רביעי) במסיבת העיתונאים שערך ש"עודף המשפטיזציה" מעכב הליכים כלכליים במשק ושהרפורמה המשפטית שממשלתו מקדמת רק תסייע לכלכלה הישראלית. אך באף אחת מהצעות החוק, לא של שר המשפטים לוין ולא של יו"ר ועדת החוקה רוטמן, יש התייחסות או מענה לבעיות שעליהן מצביע נתניהו ושלטענתו תוקעות את המשק.

אין באחת מהרפורמות המוצעות תוכנית להקל על הסחבת המשפטית בכך שראש הממשלה ושר המשפטים יתקצבו ויאפשרו מינויים של מאות שופטים חדשים. אף אחת מהרפורמה גם לא מציעה למשל למנות מאות רשמים להוצאה לפועל כדי לקדם הליכים שתקועים.

מסיבת העיתונאים של ביבי נתניהו ובצלאל סמוטריץ' (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
מסיבת העיתונאים של ביבי נתניהו ובצלאל סמוטריץ' | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

הרפורמות המשפטיות לא עוסקות בשינוי, תיקון או הקלה בסדרי הדין כדי לקצר הליכים משפטיים שנמשכים שנים. הרפורמות לא מדברות על הקמה של בית משפט כלכלי שלישי בירושלים, בדומה לאלו שקמו בחיפה ובתל אביב. יכול להיות שהקמה של בית משפט כלכלי נוסף יקל על ההליכים המשפטיים שלדברי נתניהו תוקעים את המשק.

רק שלשום ראינו מסיבת עיתונאים של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, שבה הוא שם את האצבע על בעיה קשה בפשיעה בישראל. אך הוא גם מציע פתרון: לגייס אלפי שוטרים ולהעלות את שכרם כדי לגייס כוח אדם איכותי. לא יודע אם הוא יצליח במשימה, אבל לפחות כשהוא מצביע על בעיה, הוא גם מציע פתרון.

"עודף המשפטיזציה בישראל הוא כמו חול בגלגלי הכלכלה הישראלית", אמר נתניהו במסיבת העיתונאים. "עודף המשפטיזציה אצלנו זה דבר שאפשר לשנות, וכשנשנה אותו נקבל עוד כמה אחוזי צמיחה", הוסיף.

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הצטרף לדברי ראש הממשלה והציג נתונים שבהם הראה שמספר ההליכים המשפטיים בישראל מדי שנה גבוהים בהרבה מהמקובל במדינות העולם. סמוטריץ' הרחיב: "באירופה זה 2.2 תיקים לכל מאה איש, במדינת ישראל אנחנו למעלה מפי שניים מזה - 4.5 תיקים לכל 100 אזרחים. זה עלויות עתק למשק ולכלכלה".

מסיבת העיתונאים נערכה לאחר הפגישה בין נתניהו לבין נגיד בנק ישראל. במהלך הפגישה, שוחחו השניים על הדאגה הבין-לאומית מהעברת הרפורמות במערכת המשפט. הפגישה התרחשה על רקע המחאה בענף ההיי-טק וגם האזהרות של נגידים ובכירים לשעבר בנושא.

הנגיד פרופ' אמיר ירון סיפר לנתניהו כי נציגי חברות דירוג האשראי הביעו התעניינות ודאגה מהתוצאות האפשריות של המהלך, והסביר לנתניהו מה עלולות להיות ההשלכה של הורדת דירוג אשראי. נתניהו לא הביע בפגישה נכונות לסגת מהתוכנית המשפטית, אך עלו במהלך הפגישה כמה רעיונות להרגעת סוכנויות הדירוג. בתום הפגישה נמסר כי "במהלך הפגישה סקר הנגיד את מצב הכלכלה הישראלית ואת האתגרים העומדים לפניה, גם המקומיים וגם בפרספקטיבה בין-לאומית".