סמוטריץ' בהתנצלות פומבית בפני צה"ל והטייסים: שר האוצר והשר במשרד הביטחון בצלאל סמוטריץ' התייחס אמש (רביעי) בפוסט בפייסבוק לקריאתו "את הכפר חווארה צריך למחוק" אחרי הפיגוע שבו נרצחו הלל ויגל יניב ז"ל בחווארה בשבוע שעבר. "אני נדרש לחשבון נפש", כתב סמוטריץ'. "תהא אשר תהא תוצאות הרפורמה המשפטית, אנחנו חייבים לפתוח במהלך של שיח לאומי. של הפלת חומות ואחדות חדשה".

ב"מכתב פתוח" לטייסים, כתב סמוטריץ': "הנחתי שאם מישהו מסוגל לייחס לי קריאה להרג חסר הבחנה של נשים וילדים זה רק ממוחו הקודח ושגם הוא לא באמת מאמין בזה ועושה את זה במכוון כדי לפגוע בי. אבל כשזה מגיע מאנשים טובים, חכמים, רציניים ומסורים, שמקדישים את מיטב שנותיהם למען ביטחון ישראל, וכשאני שומע שאנשים רציניים כאלה מיחסים לי כוונות נוראות כאלה בכל הרצינות, אני כבר לא יכול לפתור את עצמי בלהאשים אחרים. אני נדרש לחשבון נפש".

"השם עדי שמחשבה הזויה כזו לא עלתה על ליבי אף לא לשבריר שנייה", כתב. "היא פשוט לא בלקסיקון שלי. כשהתעוררה הסערה מהדברים שלי ניסיתי לחשוב לעצמי כמה הכי רחוק אפשר לקחת אותם כדי לבקר ולתקוף אותי. חשבתי מקסימום על פרשנות שלפיה צריך להרוס את בתי הכפר משני צידי הכביש כדי למנוע את המשך הטרור על הכביש, שמשמש לתנועה של אלפי מתיישבים, גברים נשים וילדים".

"הנחתי שגם צעד כזה נתפס כמוגזם ולא מידתי ומכאן העליהום עלי וההאשמה שלי בפשעי מלחמה והקריאה לא להכניס אותי לארה"ב וכו'. אבל זה המקסימום. עד השיחה הזו הבוקר באמת שלא העלתי בדעתי שמישהו רציני מסוגל היה להבין מדבריי קריאה להרג חסר הבחנה של נשים וילדים בכפר".

בפוסט הממושך כתב שר האוצר: "עד כמה אני, שחי בעולם מושגים מסוים ולא מעלה בדעתי בכלל שניתן להבין מדבריי שצריך למחוק את חווארה על תושביו, חייב לקחת בחשבון איך אמירות שלי יכולות להתקבל אצל אנשים כמו הטייסים הגיבורים שלנו, שלא מכירים אותי ושהמושגים האלה אצלם הם לא משהו תיאורטי, סתם מילים שנועדו לשדר מסר של דרישה לתגובה חריפה, אלא משהו שלקוח מהעולם האמיתי, חי ורגיש מאוד שהם מתמודדים איתו יום-יום שעה-שעה".

"אז אחרי שכשלתי באחריות הזו, ותאמינו לי שאני עדיין מטולטל מהמחשבה שכך ניתן היה להבין אותי, חשוב לי קודם כל להתנצל בפני צה"ל ומפקדיו, בדגש על אנשי חיל האוויר, אם היה לי חלק בשבירת האמון החשוב כל כך בין צה"ל, כצבא העם, לדרג המדיני הנבחר".

סמוטריץ' פנה לטייסים והצהיר: "ערכי היסוד ההומניים של מדינת ישראל משותפים לכולנו. אפשר וצריך לדייק את מוסר המלחמה שלנו בפרטים ובאיזונים שלו, ועל זה היו וכנראה עוד יהיו לנו ויכוחים ומחלוקות, אבל זה בשוליים. כמדינה אנחנו חווים את השיח סביב הדיוקים האלה כל השנים: בפרשת קו 300, בנוהל שכן שיאיר גולן חשב שהוא מוסרי ובג"ץ פסל, בציר כיסופים ובפרשת אלאור עזריה, ועוד".

"ושוב, אשרינו שאלו הדילמות שלנו, שזה העולם הערכי שאנחנו חיים ומאמינים בו", המשיך. "אפשר לדון על יישום הנוסחה המדוייקת של המידתיות והפרופורציונליות, על היחס בין איכות המטרה לנזק האגבי שאנחנו תמיד משתדלים לצמצם אבל לפעמים הוא בלתי נמנע, אבל פקודה בלתי חוקית בעליל של הרג חסר הבחנה לא תהיה לעולם! בשום מצב! אלה ערכים משותפים לכולנו. צה"ל הוא צבא העם ויש לו מסגרת ערכית ומוסרית ברורה".

בעקבות קריאתו "למחוק את חווארה", גורם אמריקני ששוחח עם N12 קרא לסמוטריץ' להודיע על דעת עצמו שהוא מבטל את הביקור, ו"ימנע מעצמו את המבוכה, מכיוון שגם ככה כל גורמי ממשל ביידן סירבו להיפגש איתו". במקביל, בוושינגטון קיימו דיונים אם להעניק לסמוטריץ' ויזת כניסה בטענה שהוא "מסית לאלימות ומקדם פשעי מלחמה".

דובר משרד החוץ האמריקני נד פרייס גינה את ההתבטאות: "הקריאות האלה היו חסרות אחריות, פוגעניות ודוחות. כמו שאנחנו מגנים הסתה של פלסטינים לאלימות, אנחנו מגנים דברים אלה וקוראים לראש הממשלה ובכירים אחרים לדחות ולהתנער מהדברים". בתגובה לדברים אלה אמר סמוטריץ' בריאיון ב"פגוש את העיתונות": "אני עובר מסע השחרה ודמוניזציה בארץ ובעולם במשך שנים. עוד לפני שנכנסתי לתפקיד כבר היו מי שקראו לאמריקנים לא להיפגש איתי, ואני לא מוכן לרקוד לפי החליל הזה".