ראש הממשלה בנימין נתניהו נשא הערב (רביעי) הצהרה על רקע המהפכה המשפטית ו"יום השיבוש הלאומי". בין הדברים שאמר נתניהו: "זכות ההפגנה היא ערך יסוד בדמוקרטיה, אבל חופש ההפגנה איננו חופש לעצור את המדינה".

רה"מ ציטט את נשיא העליון אהרון ברק שהביע התנגדות בעבר לחסימת כבישים: "זה היה נכון אז וזה נכון גם היום. חופש ההפגנה איננו רישיון לדרדר את המדינה לאנרכיה, לתוהו ובוהו, כי מדינה ריבונית לא יכולה לסבול אנרכיה". עוד אמר נתניהו: אני יודע שיש ביניכם אזרחים רבים אוהבי המדינה שתומכים בלהט ברפורמה המשפטית, ואני יודע שיש גם אזרחים רבים אחרים, גם הם אוהבי המדינה, שמתנגדים לרפורמה באותו להט. אבל בדמוקרטיה יש כללים ברורים איך לנהל את הוויכוח, יש קווים אדומים שאסור לחצות. הקו האדום החד והברור הוא איסור מוחלט על אלימות ואנרכיה".

ראש הממשלה נתניהו בהצהרה לתקשורת (צילום: לע"מ)
נתניהו: "לא בחווארה ולא בת"א - א נסבול מצב שאיש הישר בעיניו יעשה" | צילום: לע"מ
 

"אתמול בחווארה אמרתי, לא נסבול מצב שאיש הישר בעיניו יעשה", המשיך רה"מ. "ואני אומר את זה שוב מול פורעי החוק שחצו היום קווים אדומים בתל אביב: לא נסבול מצב שאיש הישר בעיניו יעשה. אנחנו לא יכולים לקבל אלימות, הכאת שוטרים, חסימות כבישים, איומים על אנשי ציבור ומשפחותיהם - דבר שקורה ממש ברגעים אלה בלבה של תל אביב. אנחנו לא נקבל פרימת חוקים ואלימות, לא בחווארה, לא בתל אביב, לא בשום מקום". 

"ועכשיו - איך לנהוג במחאה", המשיך נתניהו. "לפני שני עשורים הוויכוח בתוכנו היה לא פחות סוער ומטלטל. ציבור שלם שהתנגד בכל נפשו למדיניות הממשלה הרגיש שחרב עליו עולמו. בהתנתקות החליטה הממשלה לעקור עשרות אלפי אנשים מבתיהם, להוציא אנשים מקבריהם. רבים מהם האמינו בכל ליבם שזאת תחילות של חורבן הבית השלישי. הם יצאו למאבק ציבורי נוקב ועוצמתי שהקיף ציבורים גדולים מאוד במדינה. המאבק הזה לא חצה קווים אדומים. לא ראינו אז את מה שאנחנו רואים היום. המפגינים אז לא הכאו שוטרים, לא הוציאו את כספם מהמדינה ולא הוציאו את דיבת המדינה. ראשי האופוזיציה של אז, ביניהם אני, לא קראנו לסירוב פקודה". 

"האופוזיציה בראשותי נהגה באחריות, היום לצערי האופוזיציה נוהגת בחוסר אחריות", הוסיף רה"מ נתניהו על אף שבזמן ההתנתקות לא היה באופוזיציה, אלא בליכוד. "ראש מפלגה אחר מתדלק את ההפגנות ומתדרך שהוא מכוון להגיע למשבר חוקתי. אני אומר דבר נוסף, אני יודע שיש באופוזיציה וגם בהפגנות, קולות אחרים שמתנגדים לקו הקיצוני הזה, שסולדים מהפעולות האלימות של קומץ מיליטנטי, שמאורגן וממומן בידי גורמים זרים". 

צעדת מפגינים סמוך לבית המשפט העליון (צילום: יאיר פלטי)
צעדת מפגינים סמוך לבית המשפט העליון | צילום: יאיר פלטי

הפגנה נגד המהפכה המשפטית בירושלים (צילום: reuters)
הפגנה נגד המהפכה המשפטית בירושלים | צילום: reuters

"אזרחי ישראל, אם לא נעשה כך, המצב רק יילך וידרדר", טען נתניהו. "אם מוחקים את הקווים האדומים לצד אחד, מחר הם יימחקו גם לצד השני ומשם הדרך לתוהו ובבוהו קצרה מאוד. אני מבקש להקשיב לאסתי יניב, שגורשה מגוש קטיף ושכלה שלשום את שני בניה, ברגע הקשה בחייה היא קראה לאחדות. היא צודקת. אני קורא שוב להרגעת הרוחות. דרך לקירוב, להידברות ולהסכמות. לא נרים יד איש על רעו כי אחים אנחנו. אין לנו מדינה אחרת".

גנץ בריאיון באולפן: "אירוע מצמרר של שינוי משטר בכוחניות"

לאחר ההצהרה של רה"מ בנימין נתניהו, יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ התראיין באולפן "המהדורה המרכזית" והגיב. "אנחנו נמצאים בסופו של יום קשה וטעון עם התנגשות גגדולה ברחובות עם הרבה מאוד פצועים", אמר גנץ. "על הרקע הזה שהמשבר כל כך חמור, ועל הרקע שמה שראינו היום וממה שעוד יכול להיות - חשבתי שיהיה נכון להרים טלפון לנתניהו ואוחנה ולהגיד להם שצריך לעשות שאט דאון לכל הליך החקיקה. אני מבין שהוא עושה השוואות היסטוריוות כדי לתת לגיטימציה לצעדים הנוכחיים שלו. יש כאן אירוע מצמרר של שינוי משטר, הוא מציג את ההפגנה כבעיה".  

גנץ במחאה נגד המהפכה המשפטית, חיפה
גנץ במחאה נגד המהפכה המשפטית, חיפה. ארכיון

"אני מציע להרגיע ולא לעשות סיבוב בפוליטי על אף אחד", המשיך גנץ." דיברתי עם לפיד ושנינו משוכנעים שצריך לעצור את החקיקה הזאת. לגבי 60 יום - את החקיקה הזאת צריך לעצור. אנחנו שרוצים למנוע את הקרע החברתי הזה, רוצים למצות את הרגע שהנה אנחנו מדברים על דברים משמעותיים". 

"נתניהו בחר ללכת עם הגורמים הקיצוניים האלה, הוא נתן להם את עמדות הכוח, בעיני בצורה לא אחראית בפאן המדיני ולא חכמה הפאן הפוליטי. הרי לבן גביר וסמוטריץ' לא הייתה אלטרנטיבה", המשיך גנץ. "הוא נהג האוטובוס ומותר לו לנהוג, הוא ראש ממשלה, אבל אסור לו לתת למערכת להשתולל. המפגינים האלה הם בשר מבשרה של מדינת ישראל. הם רואים מיליארדים של שקלים עוזבים, איום בין-לאומי על מדינת ישראל".

"אני חייגתי אל נתניהו, לא הוא פנה אליי", טע גנץ בריאיון על השיחה שקיים היום עם רה"מ. "אני צלצלתי אליו ולאוחנה. אני באתי בדרישת העצירה הזאת. אם בן אדם אחראי פונה לראש הממשלה ומזהיר אותו ממה שיקרה, אין פה שאלה של תמימות אלא שאלה של אחריות. אני אעשה את כל מה שאני יכול, בלי לזחול לנתניהו, להגן על המדינה". 

יולי אדלשטיין ודני דנון בח'אן אל-אחמר
כותבי המכתב יולי אדלשטיין ודני דנון בח'אן אל-אחמר, ארכיון

עוד לפני כן, 4 ח"כים מהליכוד ומהמחנה הממלכתי פרסמו מכתב משותף ובו קראו "לקיים הידברות משותפת במסגרת מתווה הנשיא". במכתב שעליו חתמו הח"כים גדי איזנקוט, חילי טרופר, דני דנון ויולי אדלשטיין, הם כתבו כי הם "מתחייבים לעשות הכול כדי לשמור על הבית המשותף". לדבריהם, "מדינת ישראל מתמודדת בימים אלה מול אתגרים רבים ומורכבים בתחומי החברה, הכלכלה ומעמדה הבין-לאומי וניצבת מול פיגועים קשים ואתגרים ביטחוניים חמורים מאי פעם. מעל כל אלה מרחפת, כצל קודר, המחלוקת הקשה הקורעת ומפלגת את הציבור בישראל באשר להצעות השונות שעניינן מערכת המשפט בישראל".

"אין לנו כל ספק כי על אף שהמחלוקות קשות, חובה עלינו לפעול בכל דרך להגעה להסכמות רחבות", טענו ארבעת הח"כים. "חובה על כולנו כנציגי הציבור ונבחריו, לפעול לאלתר ליישוב המחלוקות ולהשגת הסכמות ובעיקר לעצור את סכנת ההתפרקות הרובצת לפתחנו כחברה וכמדינה. כל שנדרש הוא להיענות להזמנת נשיא המדינה ולקיים דיון על בסיס עקרונות המתווה שהציע. אנו קוראים לכל חברי וחברות הבית לתמוך בדרך זו ולהיענות לקריאת נשיא המדינה".

בנוסף, יו"ר המחנה הממלכתי חה"כ בני גנץ שוחח במהלך הערב עם נשיא המדינה יצחק הרצוג, ועדכן אותו על "המשך המאמצים למנוע את ההפיכה המשטרית ולהביא לעצירת החקיקה והידברות במסגרת מתווה הנשיא". לדברי יו"ר המחנה הממלכתי, "גנץ בירך על כך שהנשיא ממשיך את מאמציו למען הדמוקרטיה הישראלית והחברה כולה".