למרות התעצמות המחאה וקריאת הנשיא הרצוג, הקואליציה ממשיכה לדהור עם מאמציה להמשיך בהליך החקיקה של המהפכה המשפטית לפני סוף מושב הכנסת הנוכחי. יו"ר ועדת חוקה רוטמן מאיץ את הדיונים, והיום (ראשון) דנה הוועדה בחלק שעוסק בשליטת הקואליציה בוועדה לבחירת שופטים ובאיסור על בג"ץ לדון בחוקי יסוד, והחלה להכין את החוקים לקריאה שנייה ושלישית. למרות הלחץ הכבד, בקואליציה לא מתכוונים לוותר על השליטה בוועדה לבחירת שופטים, מה שהיה מהרגע הראשון ליבת הרפורמה מבחינתם. "חוק דרעי 2" וחוק הנבצרות יעלו גם הם לדיון בוועדה המיוחדת, אחרי שעברו בקריאה טרומית. 

הרפורמה המשפטית - כל מה שצריך לדעת על תכנית לוין

ההתקדמות לעבר משבר חוקתי נראית בלתי נמנעת, כשהאלוף במילואים גיורא איילנד, ממנסחי מתווה הפשרה, אמר הבוקר בגלי צה"ל שהיוזמה כשלה וההצעה ירדה מסדר היום. "המטרה הייתה למנוע את השיתוק המוחלט בשיחות בין הצדדים. חשבנו בתמימותנו שאם נציג מתווה דומה למקורי שהוא יותר רך - הוא ייתן תירוץ ללוין ולרוטמן לעצור את החקיקה", אמר האלוף במילואים.

הפגנה בקפלן (צילום: רויטרס)
ההפגנה נגד המהפכה המשפטית בצומת קפלן, אתמול | צילום: רויטרס

בארגוני המחאה הודיעו על החרפת המאבק, וכי "יום התנגדות" נוסף נגד המהפכה המשפטית יתקיים ביום חמישי. עוד קודם לכך, ברביעי הקרוב, הם מתכוונים לשבש את המראתו של נתניהו לברלין, כשבברלין מתוכננות הפגנות גדולות של ישראלים נגד "הדיקטטור בהתהוות".

יו"ר ועדת חוקה, שמחה רוטמן, אמר בפתח הדיונים על הכנת החוק לקריאה שניה ושלישית - "העם מבין שיש צורך במערכת המשפט, חשוב שהרפורמה תושג בהסכמה אבל הצד השני לא מוכן לדבר. אנחנו מוכנים שוב ושוב, ואני חושב שאפשר לראות רק מה שארע בשבוע האחרון - לא הייתה חקיקה בגלל פורים, הפעם האחרונה שדנו בחוק היה ביום ראשון והיה שבוע שלם בלי דיונים לא בוועדה ולא במליאה, וחבל מאוד שהיד שמושטת שוב ושוב (נדחית) - גם כשהנשיא נתן את הודעתו הראשונה אמרנו מיד שאנחנו מוכנים לבוא לבית הנשיא וגם כשח"כ סעדה דחה יחד עם ח"כ ארבל את הצעת החוק הפרטית שלו לבקשת הנשיא בשבוע והובטח לו שתהיה מיד ישיבה לפגישת מו"מ זה לא קרה. אנחנו מאוד היינו רוצים זאת, אבל לצערנו זה לא קורה. ולמרות זאת, אני חושב שאני כן מדבר בשם כל חברי הקואליציה בנושא הזה - למרות הכול, היד שלנו עדיין מושטת. הסעיפים שעכשיו על השולחן טריוויאליים".

"מאוד לא הסכמתי עם מה שאמר הנשיא אבל נקשיב רוב קשב", אמר רוטמן. "אגיע היום לנשיא. אנחנו חושבים שבמו"מ אפשר להגיע לפתרון מוסכם אם הצד השני יחליט שהוא רוצה את טובת המדינה ולא לשרוף את המדינה".

ח״כ גלעד קריב השיב לח"כ רוטמן: "לא ניתן לגבש הסכמה רחבה תוך שבועיים וחצי. תודיעו שלא תשלימו את החקיקה בקריאה שניה ושלישית במושב הזה".

יו"ר ועדת חוקה חוק ומשפט שמחה רוטמן (צילום: אריק מרמור, פלאש 90)
יו"ר ועדת חוקה חוק ומשפט שמחה רוטמן | צילום: אריק מרמור, פלאש 90

הרכב הוועדה לבחירת שופטים

לפי הצעת החוק, הוועדה תורכב מ-9 חברים עם רוב אוטומטי לקואליציה - 3 שרים, 3 חברי כנסת (שניים מהקואליציה ואחד מהאופוזיציה), נשיא ביהמ"ש העליון ושני שופטים בדימוס שיבחר שר המשפטים בהסכמת נשיא העליון. יספיק רוב רגיל גם כדי למנות שופטים לעליון, כך שלקואליציה תהיה שליטה מוחלטת. 

כיום הוועדה מונה תשעה חברים - שני שרים, שני חברי כנסת (בדרך כלל אחד מהקואליציה ואחד מהאופוזיציה), שני נציגי לשכת עורכי הדין ושלושה שופטי ביהמ"ש העליון שנבחרים באופן פנימי, לא על ידי השר. לאף גוף אין רוב אוטומטי. כדי למנות שופט לעליון נדרש רוב של 7 מתוך 9, לשאר בתי המשפט - רוב רגיל.

פסילת חוקי יסוד

הצעת החוק אומרת שבג"ץ לא יוכל לדון בחוקי יסוד ולפסול אותם. המשמעות היא שהכנסת תוכל להגדיר כל חוק כ"חוק יסוד" ולמנוע ביקורת של בית המשפט, כי אין הליך חקיקה מיוחד לחוקי יסוד. זאת למרות שבג"ץ מעולם לא פסל בפועל חוק יסוד, אבל אין איסור מפורש על כך והשופטים הכירו באפשרות לעשות זאת במקרים שבהם תיקון לחוק יסוד נועד לשרת צורך זמני ופרסונלי.

חוק הנבצרות

לפי הצעת החוק שהגיש יו"ר הקואליציה אופיר כץ, "הכרזה על ראש הממשלה כנבצר תתאשר רק מסיבה בריאותית או נפשית" ולא על דעתה הבלעדית של היועמ"שית. כמו כן, רק ראש הממשלה יוכל להכריז על נבצרות או שלושה רבעים מחברי הממשלה. אם הכרזה על נבצרות תהיה בניגוד לדעתו של ראש הממשלה, יו"ר הכנסת יעביר לאישור מליאת הכנסת את ההחלטה, שתוכל לאשר את זאת ברוב של 90 חברי כנסת.

ועדת החוקה, חוק ומשפט - 12.03.2023 (צילום: ערוץ הכנסת)
ח"כ גלעד קריב בוועדת החוקה | צילום: ערוץ הכנסת

אופן ההכרזה על נבצרות לא מוסדר באופן ברור בחוק. הפעם היחידה שבה נבצר מראש ממשלה לכהן בתפקידו הייתה בנסיבות אחרות בכהונתו של אריאל שרון ז"ל. בנוגע לנבצרות בהקשרים של הליכים פליליים וניגוד עניינים, האפשרות הזו הוזכרה במספר הזדמנויות בפסיקה.

לקראת הגשת התשובות לבג"ץ בסוגיית הנבצרות, יו"ר הקואליציה אופיר כץ אמר בדיון בוועדה: "אני לא זוכר שהיה פתק בבחירות מפלגה בראשות גלי בהרב-מיארה; היא חושבת שהיא השריף של המדינה. היא חושבת שהיא קובעת פה הכול ואנחנו לא ניתן לה".

חוק דרעי 2

לפי ההצעה לתיקון לחוק יסוד: הממשלה שהגיש גם כן ח"כ אופיר כץ, בג"ץ לא יוכל להתערב במינוי שרים, לא כל שכן לפסול אותם מכהונה. ההצעה עברה בקריאה טרומית ברוב של 62 ח"כים אל מול 53 מתנגדים, ומטרתה להכשיר את המינוי של אריה דרעי לשר למרות פסק הדין של בג"ץ.