למרות המחאות הנרחבות ברחבי הארץ נגד המהפכה המשפטית – החקיקה בכנסת נמשכת גם השבוע. הדבר אינו מובן מאליו, בשל העובדה שזהו השבוע של חג הפורים. אולם כדי להספיק כמה שיותר – המליאה תתכנס היום (ראשון), וכן למשך חצי יום גם מחר.

המהפכה המשפטית - סיקור N12

כינוס המליאה היום הוא צעד חריג שכן היא לא מכונסת בימי ראשון בדרך כלל. הסיבה היא שבהמשך השבוע חל חג הפורים לא ניתן להצביע. הקואליציה מתכנסת על מנת להעביר את חוק החמץ בקריאה ראשונה, וכן לשנות את תקנון הוועדה לבחירת שופטים, כדי לדחות את ההצבעה על מינוי חברי הוועדה עד שיעבירו את המהפכה המשפטית. 

פרט להצבעות במליאה, בוועדת החוקה היום יקודם פרק ב' של החקיקה המשפטית – החוקים של רוטמן יאושרו סופית לקריאה ראשונה. אלה כבר אושרו, אך נותרו הסתייגויות. מדובר בתנאים לפסול חוק רגיל רק בהרכב מלא וברוב של 80% מהשופטים – מה שנותן לחברי הכנסת אפשרות לחסן מראש חוקים אם יש לכך 61 הצבעות. בנוסף, תאושר בוועדת החוקה פסקת ההתגברות שתעבור ב-61, כאשר ההערכה היא שזה יעלה למליאה ביום שני בשבוע הבא.

הפגנה תל אביב (צילום: אור אדר)
ת"א: כ-160 אלף מפגינים נגד המהפכה המשפטית | צילום: אור אדר

במקביל, ימשיכו להתקדם שורה של חוקים "תומכי לחימה" – חוקים שמשלימים לחוקים המשפטיים. מדובר קודם כל בחוק התרומות – חוק עוקף בג"ץ, שנתניהו רוצה כדי שיוכל לקבל את הכספים שבג"ץ דורש ממנו להחזיר – תרומות במאות אלפי שקלים שקיבל מבן דודו.

כמו כן, בוועדה המיוחדת שהקימה הקואליציה יקודמו גם "חוק דרעי 2" שנועד להחזיר את דרעי לתפקידו כשר, וכן חוק הנבצרות – חוק עוקף יועמ"שית שנועד למנוע ממנה להכריז על נבצרות במקרה שנתניהו יתערב בחקיקה המשפטית. חוות הדעת שהוגשה לוועדה מצד הייעוץ המשפטי של הכנסת מעלה השגות לגבי החקיקה הזו, אך לא קובעת שיש למנוע אותה.

הרפורמה המשפטית - כל מה שצריך לדעת על תכנית לוין

בתגובה למהלכי החקיקה בשבועות הקרובים, מארגני המאבק במהפכה המשפטית הודיעו אתמול (שבת) בהפגנה המרכזית ברחוב קפלן כי ביום חמישי הקרוב, 9.3, ייערך "יום ההתנגדות לדיקטטורה". שבמהלכו יתקיימו מאות מחאות ברחבי הארץ נגד הרפורמה, כפי שהתקיימו ביום רביעי האחרון ("יום השיבוש"), וכן צעדי מחאה חדשים.

ממארגני "יום ההתנגדות" נמסר: "ככל שהממשלה תדרוס – אנחנו נתגבר ונשמור על הדמוקרטיה הישראלית. נבלום בגופנו ובנפשנו את הרס הדמוקרטיה הישראלית".

אתמול הפגינו כ-160 אלף בני אדם נגד המהפכה המשפטית בהפגנה המרכזית בתל אביב, ורבבות הפגינו בעשרות מוקדים בכל רחבי הארץ. לצד ההפגנה המרכזית, ובניגוד לשבועות הקודמים, התקיימו הפגנות גדולות בשורת ערים מצפון ועד דרום. בתום ההפגנה בת"א, מאות מפגינים הצליחו לפרוץ את מחסומי המשטרה – וחסמו זמנית את נתיבי איילון. 

כוח משטרה ניסה לבלום את המפגינים שירדו לנתיבי איילון - והשתמש במכת"זית ובפרשים. בתוך כך, ארבעה מפגינים נעצרו בתל אביב. במקביל, בירושלים נעצרו ארבעה מפגינים בחשד ש"הפעילו אלימות כלפי שוטרים". לאחר כשעתיים של חסימה, התחדשה התנועה באיילון לשני הכיוונים.

מפגינים חוסמים את איילון דרום (צילום: N12)
מפגינים חוסמים את איילון דרום | צילום: N12

הירידה לנתיבי איילון נעשתה למרות שהשר לביטחון לאומי איתמר בן גביר דרש מהמפכ"ל שבתאי לפעול "על פי מדיניותו" - ולא לאפשר חסימת צירים. בן גביר הורה להעביר את ההוראה גם למפקדי המחוזות, והוסיף כי "מדיניותי היא שככל שתוקפים שוטרים או מנסים לחסום צירים מרכזיים, יש להקפיד ולשמור על הסדר הציבורי". את המסר העביר השר לאחר שהמפכ"ל אמר כי במשטרה "לא שוללים להתיר למפגינים בשבת לחסום את איילון".