מליאת הכנסת אישרה אמש (שני) את הרחבת החוק הנורווגי, שיאפשר לשליש מסיעת הליכוד להתפטר, בתמיכה של 65 ח"כים מול 18 מתנגדים בלבד. ראש האופוזיציה ויו"ר יש עתיד לפיד, יו"ר המחנה הממלכתי גנץ ויו"ר ישראל ביתנו ליברמן לא נכחו בהצבעה.

הצעת חוק שהגיש הליכוד תרחיב משמעותית את החוק הנורווגי - ולפיה, סיעה המונה 2-1 ח"כים, רשאית להפסיק את חברותו של ח"כ אחד. בסיעה המונה 3 ח"כים רשאים שניים מתוכה להפסיק חברותם, סיעה המונה 6-4 ח"כים רשאית להפסיק חברותם 3 ח"כים. בסיעה המונה בין 9-7 ח"כים - רשאים להפסיק חברותם 4 ח"כים. סיעה המונה בין 17-10 ח"כים - רשאים להפסיק חברותם 5 ח"כים. סיעה המונה 18 ח"כים לפחות, רשאים להפסיק חברותם שליש מחברי הסיעה.  במקומם של הח"כים המתפטרים, ייכנס לכנסת המועמד הבא ברשימה אליה שייך השר או סגן השר שהתפטר.

ישיבת השבעת הממשלה, מליאת הכנסת (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
אופוזיציה לוחמנית? לפיד, ליברמן וגנץ נעדרו. מליאת הכנסת, ארכיון | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

בהצבעה במליאה, הצביעו בטעות עם הקואליציה חה"כ גדעון סער (המחנה הממלכתי) וחה"כ נעמה לזימי (העבודה). קודם לכן, האופוזיציה לא הצליחה לקיים את הפיליבסטר שתכננה כדי לעכב את אישור החוק, בגלל היעדרות של חה"כ אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי). יו"ר סיעתה בני גנץ התייחס לכך בטוויטר וכתב: "היום היה תור חברי המחנה הממלכתי להתגלח על פאשלה בכנסת. טעויות קורות, כולנו בני אדם".

בליכוד נימקו מדוע כדאי להרחיב ולהגדיל את החוק: "'היתרון המרכזי ב'חוק הנורווגי', בוודאי בגרסתו הישראלית, הוא הגדלת מספר חברי הכנסת 'הפנויים' לעבודה פרלמנטרית בסיעות הקואליציה, וזאת כדי לשפר את עבודת הכנסת ואת ייצוג הציבור בדיונים בכנסת ובוועדותיה. ההסדר מאפשר למספר לא מבוטל של שרים וסגני שרים להתפנות לעבודתם ברשות המבצעת ובכך לייעל את עבודת הממשלה".

הליכוד תקף את השימוש בחוק בכנסת הקודמת – והרחיב אותו  

בכנסת ה-24, כשעוד היה ראש האופוזיציה, תקף בחריפות בנימין נתניהו מעל דוכן הכנסת את השימוש בחוק הנורווגי: "לפיד ובנט שברו שיא עולמי, יש להם הישג עצום, גינס – במספר חברי הכנסת הנורווגים. כאן בכנסת עכשיו בונים לשכות חדשות כדי לאכלס את עשרות הנורווגים של לפיד ובנט. הם פשוט הקימו מושבה סקנדינבית בלב הכנסת, עוד הישג".

במהלך דיון בוועדה המסדרת בכנסת ביוני 2021, ביקר ח"כ שלמה קרעי מהליכוד את חברי הקואליציה בנוגע לקידום החוק: "אני נגד החוק הנורווגי במתכונת שאתם מקדמים אותו - כל ממשלת הג'ובים המנופחת הזאת".

חודש לאחר מכן, צייצה שרת ההסברה גלית דיסטל אטבריאן מהליכוד: "האומדן הוא מיליארד שקלים. זה הסכום אותו יממן משלם המיסים על הנורווגים שנמצאים במליאה כדי שהשרים יוכלו לנום בצהריים ועל הג'ובים החשובים לאין קץ של אבידר וגולן".

חה"כ דודי אמסלם כתב בחשבון הפייסבוק שלו: "הפכנו לכנסת של נורווגים. ממשלת ההונאה הכניסה 30 עובדים זרים לכנסת, בעלות של 2 מיליון ש"ח לאחד. חרפה! הצעתי לרה"מ בפועל, מנסור עבאס, שיבקש מכל ח"כ שישים פתק שיהיה רשום נורווגי של מי הוא? כל רבע שעה נכנס ח"כ חדש, אני כבר לא מצליח לזהות אותם".

שר התרבות והספורט מיקי זוהר מהליכוד הצטרף אז למתקפה: "הקורונה משתוללת, אנשים חולים ונפטרים, והממשלה לא עושה כלום חוץ מלחלק לעצמה ולחברים שלה ג'ובים. תירגמתי לכם את זה בנורווגית כדי שתבינו למה אנחנו מתכוונים".