המנכ"לים שלא עברו את דרישות הסף - והמינויים שבוטלו: שבועיים אחרי ההשבעה והחילופים, הליך מינוי המנכ"לים בכמה ממשרדי הממשלה החשובים ביותר נתקל בקשיים – זאת נוכח ביקורת שנמתחה על שרים שייעדו את מקורביהם לתפקיד במקום אנשי מקצוע. שרת התחבורה מירי רגב הודיעה הבוקר (חמישי) שמועמדה למנכ"ל שנפסל בנציבות שירות המדינה ימונה למ"מ המשנה למנכ"ל למשך חצי שנה. גם חה"כ לשעבר אסנת מארק, שיועדה לתפקיד מנכ"לית משרד המדע, לא תמונה לתפקיד לאחר שלפי הדיווחים קיבלה תשובה שלילית מוועדת המינויים בנציבות.

ראש המטה לשעבר שנפסל בנציבות

השרה רגב בחרה לתפקיד המנכ"ל את משה בן זקן, מנכ"ל הקרן לעידוד ופיתוח ענף הבנייה וסמנכ"ל באיגוד הקבלנים, ומי שהיה בעבר ראש המטה שלה וממארגני הליכודיאדה. המינוי נפסל על ידי הנציבות בטענה שבן זקן לא עומד בתנאי הסף ואין לו את הניסיון לנהל משרד כה גדול. רגב טענה שהנציבות חזרה בה ברגע האחרון מהכוונה לאפשר לו תקופת ניסיון והודיעה שתביא את המינוי שלו בכל זאת לאישור הממשלה, בניגוד לעמדת הנציבות.

מירי רגב ומשה בן זקן באירוע הליכודיאדה באילת (צילום: י. צילומים, חדשות)
רגב ובן זקן, ארכיון | צילום: י. צילומים, חדשות

בראשון החליטה הממשלה לדחות בשבוע את מינויו של בן זקן לתפקיד המנכ"ל לבקשת גיל לימון, המשנה ליועצת המשפטית לממשלה. אלא שהבוקר משכה השרה את המינוי מסדר היום והודיעה כי מינתה את בן זקן לתפקיד מ"מ המשנה למנכ"ל משרד התחבורה, לצד ממלא מקום מנכ"ל המשרד אבנר פלור. משפטנים בכירים אמרו לרגב בימים האחרונים שבג"ץ יפסול את המינוי. כעת, בן זקן יכהן בתפקיד השני בחשיבותו במשרד במשך של חצי שנה שלאחריה ייתכן שימונה למנכ"ל או מ"מ מנכ"ל המשרד.

סערת המינוי המפתיע במשרד המדע

לתפקיד המנכ"לית במשרד המדע יועדה חה"כ לשעבר אוסנת מארק, מי שהגיעה למקום ה-59 בפריימריז בליכוד, עורכת דין במקצועה ומקורבת לבני הזוג נתניהו. על המינוי המתוכנן נמתחה ביקורת ציבורית, זאת עקב חוסר ניסיונה המקצועי של חברת הכנסת לשעבר בתחומים שבהם עוסק המשרד. המבקרים השוו את ניסיונה של מנכ"לית המשרד היוצאת הילה חדד-חמלניק - בעלת ארבעה תארים אקדמיים, בהם הנדסת חלל ואווירונאוטיקה בהצטיינות מהטכניון, ובעברה חברת צוות פיתוח מערכת כיפת ברזל ומערכת חץ-3.

אוסנת מארק (צילום: דוברות הכנסת)
מוותרת על התפקיד. מארק | צילום: דוברות הכנסת

אתמול, לאחר הביקורת שספג המינוי, מארק הודיעה כי היא מושכת את מועמדותה. "צר לי על בחירתה", אמר שר המדע אופיר אקוניס. "האמנתי באמונה שלמה שאוסנת תבצע את התפקיד במקצועיות ומסירות ותתרום תרומה גדולה למשרד אך אני מכבד את החלטתה ומאחל לה מכל הלב הצלחה בכל דרך שתבחר".

המנכ"ל המיועד של קרעי יאושר?

גם הודעתו של שר התקשורת שלמה קרעי על כוונתו למנות את אלעד מלכא לתפקיד מנכ"ל משרד התקשורת לא עברה בקלות. המינוי יעלה לדיון בנציבות שירות המדינה רק בשבוע הבא אבל הבדיקות המקדימות העלו שאין לו את הניסיון הניהולי הנדרש לתפקיד הרגיש. מלכא, חבר הליכוד, הוא מנכ"ל הלובי הציבורי "האינטרס שלנו" וכיהן כחבר מועצת עיריית ירושלים.

שלמה קרעי (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90)
קשיים במינוי המנכ"ל. קרעי | צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

במקביל, החלטתו של שר המשפטים יריב לוין למנות את עוזרו הפוליטי, איתמר דוננפלד, לתפקיד מנכ"ל משרד המשפטים, אחד התפקידים המורכבים בשירות הציבורי, ספגה ביקורת על רקע העובדה שלדוננפלד אין בכלל רקע משפטי.

המנכ"ל החדש-ישן מתעקש על שכר כפול

אחרי שכבר כיהן בתפקיד בתקופת הקורונה, ביום ראשון אישרה הממשלה את מינויו של משה בר סימן טוב לתפקיד מנכ"ל משרד הבריאות – אלא שהמחלוקת על שכרו עדיין לא נפתרה. לפי הדיווחים, בר סימן טוב דורש שכר של 90 אלף שקלים בחודש – כפול מהשכר הרגיל לתפקיד זה. הממונה על השכר במשרד האוצר מתנגד לדרישה בטענה שיש לה השלכות רוחביות. ההחלטה על הכפלת השכר של המנכ"ל החדש-ישן עדיין טעונה את אישור הממשלה והיא צפויה להתקבל במהלך השבועיים הקרובים.

משה בר סימן טוב 2 (צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90 )
מתעקש על שכר כפול. בר סימן טוב | צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90