לקראת שבוע סוער פוליטית: המחאות נגד המהפכה המשפטית נמשכו גם אמש (שבת) - וזה השבוע השמיני. במקביל להפגנות ברחבי הארץ, הדיונים על סעיפי הרפורמה יימשכו גם השבוע בוועדת החוקה, בהם הסעיף שימנע משופטי בית המשפט העליון לבטל חוקים רגילים - אלא בהרכב שופטים מלא. עם זאת, המחאות צפויות להימשך גם השבוע, כשהידברות לא נראית ברקע. 

מפגינים חוסמים את נתניבי איילון
מפגינים נגד המהפכה המשפטית חסמו את איילון, אמש

יום ראשון

היום בוועדת החוקה בראשות חה"כ שמחה רוטמן ועד יום רביעי, צפויים להמשיך לדון במהפכה המשפטית. הסעיף שיעלה על סדר היום הוא תיקון הביקורת השיפוטית על חקיקת הכנסת, שבמסגרתו תצומצם משמעותית הביקורת השיפוטית של שופטי בית המשפט העליון על חקיקת הכנסת. לפי ההצעה, בית המשפט העליון יוכל לבטל חוקים רק בהרכב מלא של 15 שופטים, ורק אם החוק סותר חוק יסוד. 

ועדת חוקה חוק ומשפט (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
ועדת החוקה, תמשיך גם השבוע בדיונים על סעיפי המהפכה המשפטית. ארכיון | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

בנוסף, בוועדה ידונו על פסקת ההתגברות שתאפשר לכנסת לחוקק מחדש חוק שנפסל בידי בג"ץ - וזאת ברוב של 61 חברי כנסת בלבד. נזכיר, כי החוק כבר אושר בקריאה טרומית במליאה בשבוע שעבר, וכעת בוועדה יכינו אותו לקראת הצבעה לקריאה ראשונה בכנסת. 

עוד על הפרק: "חוק הנבצרות"

חוק נוסף שצפויים לדון עליו היום בוועדת השרים לחקיקה הוא חוק הנבצרות של הקואליציה - שנוסח כצעד מנע אל מול האפשרות שבה היועמ"שית תוציא את ראש הממשלה נתניהו לנבצרות. לפי הצעת החוק של יו"ר הקואליציה אופיר כץ "הכרזה על רה"מ כנבצר תתאפשר רק מסיבה בריאותית או נפשית", ולא על פי דעתה הבלעדית של היועצת המשפטית לממשלה.

גלי בהרב מיארה
חוק הנבצרות של הקואליציה: צעד מנע מול בהרב-מיארה. ארכיון

לפי ההצעה, רק ראש הממשלה יוכל להכריז על נבצרות או הממשלה בהרכב של 75%. מקרה נדיר שבו ההכרזה על נבצרות תהיה בניגוד לדעת ראש הממשלה, יו"ר הכנסת יעביר לאישור מליאת הכנסת את ההחלטה, וזאת תוכל לאשר את ההכרזה ברוב של 90 חברי כנסת.

יום שני

ביום שני יימשכו הדיונים בוועדת החוקה גם בקידום חוק פסקת ההתגברות לקראת ההצבעה בקריאה ראשונה במליאה, וכן על צמצום הביקורת השיפוטית. 

יום שלישי

גם ביום זה צפויים להימשך הדיונים בוועדת החוקה - סעיף צמצום הביקורת השיפוטית של העליון על חקיקה רגילה הכנסת, והכנת פסקת ההתגברות להצבעה במליאה. 

יום רביעי - "יום שיבוש לאומי"

במקביל להמשך הדיונים על סעיפי החקיקה במהפכה המשפטית, ביום רביעי צפויה הצבעה במליאה בקריאה טרומית על "חוק הנבצרות" של הקואליציה. כמו כן, ועדת הכנסת אמורה להחליט אילו ועדות ידונו בחוקים שעברו בטרומית בשבוע שעבר: "חוק דרעי 2" "וחוק מח"ש".

חסימות ברחבי הארץ, מפגינים מחוץ לבתי הח"כים (צילום: לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים)
מחאות הענק בשבוע שעבר - מול בליץ החקיקה בכנסת | צילום: לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

בנוסף, יום זה צפוי להיות סוער במיוחד - לנוכח הכוונה של מארגני המחאה לארגן "יום שיבוש לאומי". במסגרתו, צפויות מחאות במוקדים רבים ברחבי הארץ - אל מול המשך חקיקת המהפכה המשפטית של הקואליציה. בדומה לשבועיים הקודמים, מאות אלפי מפגינים צפויים לחסום כבישים, ולשבש את השגרה הרגילה - בזמן שהכנסת מצביעה על חוקים. 

מה כבר אושר בכנסת?

קריאה ראשונה

בשבוע שעבר, הכנסת החלה באישור החלק הראשון של המהפכה המשפטית. בתום לילה לבן במשכן, אושרו בקריאה ראשונה שני סעיפים  מתוך הרפורמה הכוללת: החוק הראשון שאושר, הוא שינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים, באופן שיעניק רוב לקואליציה בבחירת שופטים לביהמ"ש העליון, המחוזי והשלום.

הרכב הוועדה לבחירת שופטים כפי שאושר בקריאה ראשונה:

  1. יו"ר הוועדה - שר המשפטים
  2. שר שימונה על ידי הממשלה
  3. שר שימונה על ידי הממשלה
  4. יו"ר ועדת חוקה, חוק ומשפט
  5. ח"כ מהקואליציה
  6. ח"כ מהאופוזיציה
  7. נשיא בית המשפט העליון
  8. שופט שיצא לקצבה שאותו ימנה שר המשפטים
  9. שופט שיצא לקצבה שאותו ימנה שר המשפטים

החוק השני שאושר, הוא תיקון חוק יסוד: השפיטה -  שבמסגרתו תישלל מבג"ץ היכולת לפסול חוקי יסוד. את שתי ההצעות הציג מעל דוכן הכנסת יו"ר ועדת חוקה שמחה רוטמן: 63 ח"כים הצביעו בעד ו-47 התנגדו.

קריאה טרומית

"חוק דרעי 2"

בנוסף לפסקת ההתגברות שאושרה בקריאה טרומית, אושרו חוקים נוספים. אחרי שבג"ץ החליט כי המינוי של אריה דרעי לשר לא סביר עקב הרשעתו הפלילית, יו"ר ש"ס נחוש לחזור לשולחן הממשלה ולתפקידיו - שר הבריאות והפנים. לאחר ש"חוק דרעי" נפסל, "חוק דרעי 2" החדש - אושר בקריאה טרומית במליאה. מדובר בהצעה לתיקון לחוק יסוד הממשלה שהגיש ח"כ אופיר כץ, ולפיה בג"ץ לא יוכל להתערב במינוי שרים, ולא לפסול אותם מכהונה. החוק עבר בקריאה טרומית ברוב של 62 מול 53 שהתנגדו.

>> להאזנה לכל הפרקים של "אחד ביום" לחצו כאן 

"חוק מח"ש"

הקואליציה לא מעוניינת רק ברפורמה במערכת המשפט, אלא גם במחלקה לחקירות שוטרים. לפי הצעת החוק החדשה של חה"כ סעדה (הליכוד), שכיהן בעברו כסגן ראש מח"ש, יש לנתק את הקשר בין הפרקליטות למח"ש ולשנות את הכפיפות כך שממנה ראש מח"ש יהיה לא אחר מאשר שר המשפטים - בניגוד לאופן המינוי כיום, שמתבצע בידי ועדה בראשות פרקליט המדינה. מח"ש במבנה החדש תוכל לחקור גם את הפרקליטות. החוק הונח בשבוע שעבר על שולחן הכנסת - ועבר בקריאה טרומית ברוב של 62 מול 52 מתנגדים.