השרה להגנת הסביבה עידית סילמן צפויה להתפטר הבוקר (ראשון) מהכנסת - במטרה לאפשר לחברת הכנסת לשעבר והמקורבת של שר התיירות חיים כץ, אתי חוה עטיה, לשוב לכנסת. סילמן תצטרף למיקי זוהר ולכץ עצמו שיתפטרו גם הם מהכנסת, בדרך לחקיקת "חוק נורווגי" מורחב שיאפשר לליכוד להכניס לכנסת עד 10 חברי כנסת חדשים. לצידה של חוה-עטיה, ייכנסו אל הכנסת גם חה"כ לשעבר אריאל קלנר ודן אילוז.

חבר הכנסת חיים כץ (צילום: תומר נויברג / פלאש 90, פלאש/90 )
חיים כץ | צילום: תומר נויברג / פלאש 90, פלאש/90

בימים האחרונים חיפש חיים כץ ואנשיו שלושה חברי כנסת שיסכימו להתפטר במסגרת החוק הנורווגי. כץ ומיקי זוהר, המשתייכים לאותו מחנה בליכוד, היו מוכנים להתפטר מיד ואף הגישו מכתבי התפטרות ליו"ר הכנסת אמיר אוחנה - אך משכו את אלו כשהבינו כי אין בנמצא ח"כ שלישי.

עידית סילמן ואמיר אוחנה
סילמן מגישה את התפטרותה ליו"ר הכנסת

בימים האחרונים הפעיל כץ, בעל אחד המפקדים הגדולים בתנועה, לחצים גדולים על חלק מחברי הכנסת כדי שיתפטרו ויאפשרו להכניס את עטיה. מי שנענתה ובסופו של דבר הסכימה היא השרה להגנת הסביבה עידית סילמן - מתוך כוונה לזכות בתמיכה עתידית של קבוצת המתפקדים של כץ. מאחורי הקלעים מתברר כי שרת התחבורה מירי רגב סירבה להתפטר מהכנסת - מה שעורר זעם רב בקרב אנשיו של כץ - בייחוד לאור העובדה שנכנסה לחלק מהדילים של הקבוצה בפריימריז האחרונים.

בנימין נתניהו (צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת)
בנימין נתניהו | צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

כעת ינסה ראש הממשלה נתניהו לשנות את החוק כך שעשרה חברי כנסת יתפטרו ב"חוק הנורווגי". נתניהו אינו דואג לח"כ ספציפי, אך מעוניין שלליכוד יהיו עוד ידיים עובדות בוועדות הכנסת לקראת גל החקיקה הצפוי. היוזמה של נתניהו נתקלת בהתנגדות מטעם חלק מחברי התנועה - אחת מהן היא חה"כ טלי גוטליב שכינתה את הצעד בשבוע שעבר "חזירות ופגיעה בקופה הציבורית". גם חלק מהקבוצה של חה"כ דודי אמסלם התנגדו להרחבת החוק הנורווגי.

גם חלק מקבוצת דודי אמסלם התנגדו להרחבת החוק הנורווגי.

באופן כללי, ח"כים מהליכוד אינם מעוניינים להתפטר בחוק הנורווגי משלוש סיבות: האחת היא הבולטות התקשורתית שמספקת הכנסת - שלא תמיד מתאפשרת במשרדי ממשלה קטנים יחסית. הסיבה השנייה היא שח"כ שמתפטר במסגרת החוק הנורווגי מכניס ח"כ אחר מהליכוד, שלאחר מכן יתמודד גם הוא בפריימריז והחשש הוא מפני תחרות וקשה בסבב הבא. אך לצד זאת, הסיבה העיקרית היא שהח"כים לא מעוניינים לאבד מנוף לחץ משמעותי מול נתניהו, שזקוק לכל אחת מההצבעות של חברי הקואליציה במשכן.

מירי רגב (צילום: Alex Kolomoisky, חדשות)
מירי רגב | צילום: Alex Kolomoisky, חדשות

החשש של הח"כים בליכוד גדל אף יותר לאחר שבפריימריז בעבודה ובמרצ, שרים כמו עמר בר-לב ונחמן שי הידרדרו ברשימה - ואילו חברי כנסת זוטרים שהיו פעילים בוועדות התברגו בצמרת הרשימה, כמו נעמה לזימי.