ראש הממשלה בנימין נתניהו גיבה היום (רביעי) את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר ואת המשטרה, לאחר שבמהלך ההפגנות נגד המהפכה המשפטית התפתחו עימותים אלימים. "לא נקבל אלימות נגד שוטרים, חסימות כבישים והפרה בוטה של חוקי המדינה", מסר נתניהו. "זכות ההפגנה אינה הזכות לאנרכיה. אני נותן גיבוי מלא לשר לביטחון לאומי בן גביר, למפכ"ל המשטרה ולשוטרי משטרת ישראל, שפועלים נגד מפרי חוק שמשבשים את שגרת החיים של אזרחי ישראל". במקביל, עזבו חברי יש עתיד והעבודה את הכנסת והם עושים את דרכם להפגנות.

המהפכה המשפטית והמחאה - סיקור N12

ההפגנות במסגרת "יום השיבוש הלאומי" נפתחו באופן מסודר ושקט, אבל משעות הצוהריים החלו להתפתח עימותים אלימים בין המוחים לכוחות המשטרה. השר בן גביר הבהיר כי "המדיניות שלי היא לפנות את חסימות האנרכיסטים ולא לפגוע בשגרת החיים". עם פריצת המחסומים על ידי המפגינים וחסימת נתיבי איילון, החלה המשטרה להדוף את המפגינים בכוח.

מפגינים חוסמים את הכבישים בתל אביב (צילום: אריק מרמור, פלאש 90)
מפגינים חוסמים את הכבישים בת"א, הבוקר | צילום: אריק מרמור, פלאש 90

"השר בן גביר הנחה את המשטרה שלא לאפשר חסימת צירים מרכזיים, ולפתוח את כל חסימות האנרכיסטים", נמסר מטעם השר לביטחון לאומי. "אני בעד מחאה דמוקרטית, אבל לא נאפשר מרי אזרחי ולא נאפשר לאנרכיסטים לחסום צירים מרכזיים". הוא הוסיף כי "יש לשמור על שגרת החיים של אזרחי ישראל. הנחיתי את משטרת ישראל לפתוח את כל הכבישים במידה וייחסמו".

בקואליציה גברו הקולות לעצור את חסימות הכבישים במהלך ההפגנות. שר האוצר בצלאל סמוטריץ' יצא נגד חסימות הכבישים והזכיר את המפגינים נגד ההתנתקות. "מה שמדהים, מתסכל ומכעיס זה שאין אף אדם הגון אחד בצד השני שיש לו אומץ לקום ולומר שמשהו כאן לא בסדר, לא צודק ולא שוויוני", כתב סמוטריץ' ברשתות החברתיות.

"אף אחד בצד השני שמסוגל להבין את התחושה של יותר מחצי מהעם שמרגיש שדורסים ורומסים אותו שנים. שיש כאן אזרחים סוג א' וסוג ב'", המשיך שר האוצר. "דמיינו שמתנגדי הגירוש מגוש קטיף היו מודיעים מראש על 'יום שיבוש' וחוסמים כבישים", כתב בציוץ מוקדם. "האמת, לא צריך לדמיין. זה קרה והמשטרה חיכתה להם מראש, פירקה אותם במכות ומערכת המשפט זרקה אותם לכלא. וזה למה הרפורמה שלנו כל כך קריטית. כדי שיהיו כאן דמוקרטיה ושוויון וזכויות וחירויות לכולם".

חברת מפלגתו אורית סטרוק, המכהנת כשרת ההתיישבות, תקפה עוד קודם לכן. "המכתזיות בדרך? למה בדרך?", תהתה השרה סטרוק. "כשמתוכננת הפגנת חרדים/ימין,  המכת"זיות עומדות הכן הרבה לפני המפגינים. מדובר בכשלון ידוע מראש, אפילו מתוכנן מראש. 'איפה ואיפה' זה קטן עליכם", הוסיפה.

מפגינים בצומת הגומא, הגליל העליון (צילום: N12)
מפגינים בצומת הגומא שבגליל העליון, היום | צילום: N12

בעקבות האלימות במהלך ההפגנות, יצאו חברי הכנסת מסיעות יש עתיד והעבודה ממליאת הכנסת כדי להשתתף בהפגנות בעצמם. "סיעת יש עתיד בראשות ראש האופוזיציה לפיד, החליטה ברגעים אלו לעזוב יחד את משכן הכנסת ולהצטרף ולחזק את אלפי המפגינים הפטריוטים בתל אביב שמוחים על דורסנות הממשלה והרס הדמוקרטיה הישראלית", נמסר מיש עתיד.

ראש האופוזיציה יאיר לפיד קרא למפכ"ל שלא להלהיט את השטח. "אני קורא למפכ"ל המשטרה להתעלם מהניסיונות הפוליטיים, המסוכנים וחסרי האחריות של השר בן גביר להלהיט עוד יותר את השטח. המפגינים הם פטריוטים ישראלים וטובי הלוחמים בצה"ל", מסר. "הם נאבקים על ערכים של חופש, צדק ודמוקרטיה. תפקיד המשטרה לאפשר להם להביע את דעתם ולהיאבק על המדינה אותה הם אוהבים", הוסיף לפיד.

יו"ר מפלגת העבודה מרב מיכאלי פנתה אף היא למפכ"ל שבתאי. "אני מזכירה למפכ"ל שמשטרת ישראל היא לא מיליציה פרטית של בן גביר ונתניהו. רימוני הלם, פרשים, אלימות קשה נגד מפגינות ומפגינים שזועקים מדם ליבם נגד ההפיכה המשטרית. טירוף מערכות". היא הוסיפה כי "תפקידה של המשטרה הוא להגן על חופש המחאה וההפגנה, לא לעבוד בשירותו של האנרכיסט הראשי בן גביר".

מארגני ההפגנות תקפו את המשטרה בחריפות, ומסרו כי "משטרת ישראל חוצה היום גבולות ומפריעה למחאה הדמוקרטית להתקיים, תוך שימוש בקללות ובאלימות פיזית קשה". המארגנים הוסיפו כי "אנו קוראים למפכ"ל להורות לשוטרים לחדול מאלימות. תלונות למח״ש יוגשו בהמשך השבוע".