תגובות זועמות במערכת הפוליטית ובלשכת עורכי הדין אחרי הפרסום אמש (ראשון) ב"מהדורה המרכזית" על השינוי שמתכנן שר המשפטים לוין בהרכב הוועדה לבחירת שופטים. יו"ר הלשכה אבי חימי פרסם תגובה חריפה וכינה את השינוי "השתוללות הזויה". גם באופוזיציה זעמו: "זו השתלטות עוינת של הממשלה על בתי המשפט".

"נראה כי מדינת ישראל נמצאת על המסלול המהיר להפיכתה לדיקטטורה", אמר עו"ד חימי. "שר המשפטים יריב לוין בשליחות רה"מ נתניהו מבקש להרוס כל חלקה טובה במערכת האיזונים בין הרשויות, שהיא כיפת הברזל נגד הפגיעה בזכויות האזרחים. מי ירצה לנהל משפט, אזרחי למשל, מול שופט שנבחר בגלוי ובכוונת מכוון בידי ועדה של אנשי ימין או שמאל? חייבים לעצור את ההשתוללות ההזויה שמאיימת להרוס את כל מה שבנינו במשך 75 שנים".

שר המשפטים יריב לוין מכריז על הרפורמה המשפטית (צילום: אוליבייה פיטוסי, פלאש 90)
באופוזיציה זעמו. שר המשפטים יריב לוין מכריז על הרפורמה המשפטית בכנסת | צילום: אוליבייה פיטוסי, פלאש 90

שורת ח"כים באופוזיציה גינו בחריפות את הפרסום. "התוכנית לשינוי הוועדה למינוי שופטים אינה מכוונת להחלשת מערכת המשפט אלא להשתלטות עוינת של הממשלה על בתי המשפט", אמר גלעד קריב, ח"כ ממפלגת העבודה ויו"ר ועדת החוקה בכנסת הקודמת. "זו היא שעת מבחן דרמטית לח"כים המתונים בליכוד שנושאים עיניהם להנהגת המדינה בעתיד. שתיקה תקבע את שמם כשותפים מלאים להרחקת מדינת ישראל ממעגל המדינות המתוקנות והמתקדמות".

שרת האנרגיה לשעבר קארין אלהרר מיש עתיד תקפה: "זו לא רפורמה משפטית. זו השתלטות מלאה של הממשלה וביטול הרשות השופטת". חה"כ אורית פרקש הכהן מהמחנה הממלכתי כתה בציוץ בטוויטר: "בוועדה למינוי שופטים נדרש רוב של שבעה חברים. ה'רפורמה המשפטית' העתידית מסדרת' רוב אוטומטי לפוליטיקאים. איך בדיוק שופטים שתלויים מלא מלא בדרג הפוליטי יהיו עצמאיים ויעמדו לטובת האזרח הקטן כשיפנה אליהם? זו לא משילות, זו שחיתות".

"לפי תוכנית נתניהו לוין, הממשלה תמנה את השופטים", הוסיף ח"כ יוראי להב הרצנו. "הממשלה תנהל את הליכי החקיקה בכנסת. תיוותר בישראל רק רשות עצמאית אחת - הממשלה, והיא תהיה כל יכולה, ללא איזונים ובלמים. אזרחי ישראל יהיו חשופים לפגיעה קשה בזכויות היסוד שלהם, בחירויות הפרט הכי בסיסיות. ללא חומת מגן. משטר דמוקרטי זה לא".

הסדר הניגוד של נתניהו שאוסר עליו לעסוק בוועדה לבחירת שופטים

במקביל, הערב פרסמה דפנה ליאל ב"מהדורה המרכזית" כי הסדר ניגוד העניינים של נתניהו משנת 2020 שעדיין בתוקף, אוסר עליו בתכלית האיסור לעסוק במינוי שופטים. לפי הרפורמה של לוין 7 מ-11 מחברי הוועדה למינוי שופטים ימונו על ידי הקואליציה של נתניהו. השופטים שהם ימנו לעליון הם אלה שיכריעו בעניינו אם אחד הצדדים בהליך המשפטי נגדו יערער על ההכרעה במחוזי לעליון.

נתניהו בישיבת ממשלה (צילום: N12)
נאסר עליו לפי ההסדר לעסוק בוועדה לבחירת שופטים. רה"מ נתניהו | צילום: N12

מלשכת נתניהו נמסר שהוא לא עוסק ברפורמה, וכי שר המשפטים יריב לוין הוא זה שמקדם אותה. עם זאת, כבר היום נשמע נתניהו מתייחס לרפורמה בישיבת הממשלה: "הרפורמה היא מימוש רצון הבוחר ומימוש מהות הדמוקרטיה האמיתית".

לפי תוכנית לוין שנחשפה הערב במהדורה המרכזית, הוועדה לבחירת שופטים תוגדל מ-9 ל-11 חברים. נציגי לשכת עורכי הדין יוצאו, ובמקומם יבואו 2 נציגי ציבור שתמנה הממשלה. נוסף על נציגי הציבור, יהיו חברים בוועדה שר נוסף ועוד חבר כנסת מהקואליציה.

כך תיראה הוועדה לבחירת שופטים לפי התוכנית החדשה של לוין:

נציגים מ"טעם" הממשלה:
• 3 שרים מהממשלה - שר המשפטים ועוד שני שרים נוספים (אחד מהם - תוספת של ההרכב החדש).
• 2 חברי כנסת מהקואליציה (אחד מהם - תוספת של ההרכב החדש).
• 2 נציגי ציבור במינוי שר המשפטים (יחליפו את מקומם של נציגי לשכת עורכי הדין).
נציגים שאינם מ"טעם" הממשלה:
• 3 שופטים - נשיא ביהמ"ש העליון ועוד 2 שופטי עליון 
• 1 חבר כנסת מהאופוזיציה שחבר בוועדה באופן מסורתי.