מאמר המערכת של העיתון הכלכלי הבריטי ה"פייננשל טיימס" שפורסם שלשום (חמישי) ביקר בחריפות את קידום המהפכה המשפטית - והזהיר שיהיו לכך השלכות כבדות על ישראל: "אלו ימים אפלים לישראל, ממשלת נתניהו מסרסת את התוכן מהביקורת השיפוטית. לליברליזם עירום כזה יהיו לכך השלכות על ישראל, האזור ומדינות המערב".

העיתון, שמכנה את ממשלת ישראל "ממשלה דתית, ימנית והקיצונית ביותר בתולדות המדינה", מתאר את ההתנגדות הרבה בתוך ישראל לקידום השינויים במערכת המשפט: "הרפורמה של נתניהו גרמה לקבוצות שונות להביע דאגה. מאות אלפי ישראלים הצטרפו להפגנות, כולל בירושלים השמרנית. בין המבקרים ניתן למנות בכירים רבים ממגזר הטכנולוגיה בישראל, שני נגידי בנק ישראל לשעבר, מנהל זכויות האדם של האו"ם – ואפילו הנשיא הרצוג אמר שישראל על סף משבר חוקתי". עוד ציינו בעיתון כי היועמ"שית בהרב-מיארה טענה ב"צדק" שישנו ניגוד עניינים בכך שרה"מ נתניהו מחליש את הפיקוח השיפוטי – בזמן שהוא עומד לדין בגין שוחד, מרמה והפרת אמונים.

הפגנות בתחנת הרכבת בירושלים נגד המהפכה המשפטית (צילום: אריק מרמור, פלאש 90)
הפגנות בתחנת הרכבת בירושלים נגד המהפכה המשפטית | צילום: אריק מרמור, פלאש 90

"הנזק הפוטנציאלי אינו רק חוקתי", הסבירו בעיתון. "בעקבות העברת הרפורמה בקריאה ראשונה, השקל צנח לשפל של שלוש שנים. בכירים במגזר העסקי והבנקאי מוטרדים מבריחה של עובדים והון ממדינה הנתפסת כצועדת לעבר אוטוקרטיה, ומשקיעים חוששים מחוסר ודאות משפטי וממשלה שפועלת באופן שרירותי".

"ישראל עלולה ללכת בדרכן של דמוקרטיות כמו פולין, הונגריה וטורקיה, דרך אפלה ולא ליברלית"

ה"פייננשל טיימס"

עם זאת, בעיתון אכן הדגישו שבית המשפט העליון בישראל חזק, אקטיביסטי וצבר סמכויות נרחבות. "הדאגה מפני פעילות יתר של ביהמ"ש העליון היא לגיטימית", נכתב. "אך נדרשת רפורמה שקולה הנתמכת על ידי כל הקשת הפוליטית". עוד הוסיפו: "מתן שליטה לפוליטיקאים על מינויים אינו גורם לדה-פוליטיזציה של בית המשפט – אלא דוחף את מערכת המשפט לכיוון שהממשלה הנוכחית שואפת אליו - לאומנית, דתית ונוקשה".

בית המשפט העליון (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
"נדרשת רפורמה שקולה הנתמכת על ידי כל הקשת הפוליטית", ביהמ"ש העליון, ארכיון | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

ב"פייננשל טיימס" הדגישו שהמשך קידום המהפכה המשפטית ידרוש מארה"ב להתערב: "אחת הסיבות שהמערב תומך בישראל היא בגלל קיומם של ערכים משותפים, ובהם מערכת משפט עצמאית במדינה דמוקרטית. כעת, כשהמדינה הדמוקרטית מאוימת – על בעלת בריתה החשובה ביותר של ישראל, ארה"ב, לנסות להשתמש בהשפעתה המשמעותית, בפורומים פרטיים וציבוריים".

"ישראל עלולה ללכת בדרכן של דמוקרטיות כמו פולין, הונגריה וטורקיה, דרך אפלה ולא ליברלית". סיכמו במאמר והוסיפו: "ישראל ראתה בעצמה כמגדלור של דמוקרטיה במזרח התיכון. האור הזה עדיין לא כבה, אך הוא מתעמעם בצורה מטרידה".