החלופות של דרעי ו"חבילת הפיצוי" שעל הפרק: מאז שבג"ץ פרסם את הכרעתו ופסל את מינויו של יו"ר ש"ס לתפקיד שר הפנים והבריאות, דרעי עורך דיונים קדחתניים עם רה"מ בנימין נתניהו כדי למצוא פתרון לפלונטר הפוליטי – כך פרסמנו אמש (חמישי) במהדורה המרכזית.

פסילת דרעי והפלונטר הפוליטי - סיקור N12:

השאיפה של נתניהו ודרעי היא להגיע לציבור עם פתרון עוד לפני שמתפרסם מכתב פיטורי יו"ר ש"ס מהממשלה, אך יש פערים מסוימים בין השניים והם לא מסכימים בהכרח על כל הדברים.

דרעי מצדו רוצה את תפקיד ראש הממשלה החליפי – כבר עכשיו. הוא מעדיף שלא לעבור מסלול חקיקה סבוך בכנסת. לדעתו מדובר גם בתפקיד שיש לו חסינות מפני ביקורת של בג"ץ.

יו"ר ש"ס אריה דרעי לאחר פסיקת בג"ץ (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
דרעי לאחר פרסום הכרעת בג"ץ | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

מהצד השני, מקורבי נתניהו חוששים שגם מינוי של דרעי לתפקיד ראש הממשלה החליפי ייפסל בידי שופטי בית המשפט העליון. לצד זאת, יש גם חשש של נתניהו שמעדיף לא לחלוק את התואר ראש הממשלה.

ההצעה של נתניהו לדרעי היא להעביר חקיקה שתקבע שמינוי של שר על ידי ראש הממשלה ובאישור הכנסת לא יהיה כפוף לביקורת שיפוטית של בג"ץ - אלא לעניין תנאי הכשירות שמופיעים בחוק.

לכאורה מדובר בפתרון שיעקוף את הכרעת השופטים בעניין הסבירות והשתק השיפוטי, אך כולם מבינים שבסופו של דבר בכל מקרה הם יצטרכו שוב להגיע לבית המשפט ולהגן על המינוי.

הפיצוי שיקבל דרעי

מצד אחד הצדדים שוקלים כיצד הם יוכלו לעקוף את פסיקת בג"ץ, אך מצד שני דרעי ונתניהו מבינים שתהיה תקופה קצרה שבה יו"ר ש"ס ימשיך לכהן כחבר כנסת מן המניין. הוא יצטרך להיפרד משני תאריו – שר הבריאות ושר הפנים – וזה צפוי לקרות ממש בקרוב כשנתניהו יודיע על פיטוריו, דבר שיכול לקרות כבר היום.

נתניהו הגיע לפגוש את דרעי (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
נתניהו מגיע לביתו של דרעי לאחר הכרעת בג"ץ | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

דרעי אולי הדמות הכי בכירה בממשלה אחרי נתניהו. הוא גם חבר בקבינט המדיני-ביטחוני, וגם שותף סוד של רה"מ. בשיחות סביב עתידו הפוליטי עלתה האפשרות שאחרי שהוא יפוטר נתניהו יבקש למצוא אפשרות לאפשר לדרעי לכהן כ"משקיף" בקבינט. נתניהו רוצה אותו בקבינט מכיוון שהוא רואה בו גורם ממתן ובעל ניסיון.

כמו כן, גם אם דרעי יישאר רק חבר כנסת, אין מניעה מנתניהו להקים את מה שהוא רצה להקים לפני הבחירות - את אותו "מטבחון" מצומצם שבו יתקבלו ההחלטות החשובות.

נתן אשל, מקורבו של רה"מ, כתב באחת מקבוצות הוואטסאפ: "טועה מי שחושב שאפשר להוציא את דרעי מהממשלה או את הממשלה מדרעי. זה ההבדל בין דה-פקטו לבין דה-יורה".