שעות אחרי שהודיע יחד עם שר המשפטים על "הסכמות בהישג יד", יו"ר ועדת החוקה שמחה רוטמן פרסם היום (שלישי) שהוועדה תחל להכין את החקיקה לשלב האחרון - הקריאה השנייה והשלישית. מדובר על הסעיפים שעוסקים בשינוי הרכב הוועדה למינוי שופטים והחוק שימנע מבג"ץ לפסול חוקי יסוד. הוועדה תקיים בשבוע הבא 4 דיונים - כל יום מראשון עד רביעי.

סיקור שוטף ב-N12
יחד עם זאת, נראה שמאחורי הקלעים מתקדמים מגעים להשגת מתווה פשרה שתמנע משבר חוקתי. בשל החג, השבוע כבר לא תהיה התקדמות בחקיקה – ולכן הוחלט לדחות את הדיון על "חוק דרעי 2", אך במקביל להמשיך עם חוק הנבצרות, וכאמור - שתי הצעות חוק נוספות יעלו לדיון בוועדת החוקה בשבוע הבא. בקואליציה שואפים להשלים את כל מרכיבי החקיקה עד סוף מושב החורף ב-2 באפריל, כלומר עוד פחות מחודש.

בזמן שהקואליציה ממשיכה בחקיקה, והאופוזיציה ממשיכה לדרוש עצירה מיידית שלה - מאחורי הקלעים כן יש מגעים ביניהם בניסיון להגיע להסכמות ולמתווה פשרה שיהיה מוסכם על הצדדים. בין הסיבות לכך שהקואליציה כן מעוניינת בהסכמות, היא הסדקים שנפערים בה ביחס למגעים למתווה: אתמול פרסמנו ב-N12 שלפי גורמים בליכוד ראש הממשלה נתניהו כן מעוניין בפשרה ובהסכמה ושהמתווה שהציע הנשיא הוא "בהחלט אפשרות" מבחינתו. לא מן הנמנע שההסכמה הזאת שלו היא זו שתוביל אולי לפריצת דרך. יחד עם זאת, אותם גורמים ידעו לומר שלוין מהווה אולי הגורם המשמעותי ביותר לכך שהמגעים יצליחו - או ייכשלו. במקביל, שר הכלכלה ניר ברקת נועד עם הרצוג במשכן הנשיא בירושלים.

בינתיים הצדדים ממשיכים לנסות להפעיל לחץ זה על זה. בזמן שהנשיא הרצוג ממשיך לנסות לקדם הסכמות, שר המשפטים לוין ויו"ר ועדת החוקה רוטמן דיווחו על "הסכמות בהישג יד", באופן שלדבריהם "לא יעקרו את הרפורמה מעיקריה וייהנו מקונצנזוס רחב". באותה נשימה הם הצהירו שהחקיקה לא תיבלם, אלא תימשך כרגיל, כפי שאכן הודיע רוטמן. השניים מסרו כי "נמשיך בקידום החקיקה כמתוכנן, ונמשיך בניסיונות להגיע להסכמות רחבות בדיוק כפי שעשינו בחודשים האחרונים".

הרפורמה המשפטית - כל מה שצריך לדעת על תכנית לוין

נציין שמאחורי הכותרת "מתווה הנשיא" עומדים גורמים רבים שפועלים מאחורי הקלעים כדי לקרב בין הצדדים: אמש דיווחנו ב"מהדורה המרכזית" שבין היתר מי שמנסה לקדם הידברות הם הצוותים האקדמיים, שבחסות הנשיא או בידיעתו הצליחו להביא לידי צמצום הפערים ולכך שמרבית המחלוקות נפתרו. הבוקר הבהירו הנשיא כי פרסומים על "מתווה הנשיא" אינו על דעתו או מטעמו: "יובהר ויודגש כי לא מדובר במתווה נשיא המדינה, מדובר בהצעה אחת מתוך רבות שהועברו בשבועות האחרונים בידי חוקרים ואקדמאים ממכונים שונים" נמסר מטעמו. "הרצוג טרם גיבש מתווה סופי ולאחר שיגובש, הנשיא יציג אותו לאזרחי ישראל".

אחת המחלוקות שעדיין לא נפתרו היא מה יהיה הרוב הדרוש לפסילת חוקים בבג"ץ, אחת משתי הצעת החוק שיעלו בוועדת החוקה בשבוע הבא. תחילה רוטמן רצה שהרוב יהיה 15 שופטים ובהסכמה פה אחד, אך לאחר מכן "התרכך" והוריד את הרוב ל-13, כפי שלוין רצה בהצעה המקורית. לפי שעה ככל הנראה הדיון מאחורי הקלעים הוא האם יידרשו 11 שופטים, או שניתן יהיה להסתפק ב-10.

מכשול אפשרי נוסף במגעים הוא מי יהיה הגורם באופוזיציה שייתן את האישור למתווה. אם לפיד יסרב, הנשיא יידרש ללקט גורמים שיתמכו בפשרה מתוך המתנגדים לחקיקה, למשל: המחנה הממלכתי, ראשי רשויות, נשיא עליון בדימוס או ראשי מחאת ההיי-טק. אם הכול ילך כמתוכנן, הרצוג שואף להציג את הפשרה, לקבל את גיבוי ראשי הרשויות ובכך למנוע אפשרות למשבר חוקתי. בהמשך, לרוחו, גם השרים וחברי הכנסת מהליכוד יוכלו להתייצב מול המצלמה ולתמוך במתווה.

ראש הממשלה לשעבר נפתלי בנט פרסם הודעת תמיכה במתווה הנשיא וקרא לקבל אותו "כדי למנוע מלחמת אחים": "הכיוון המסתמן של מתווה הנשיא נראה מאוזן וטוב, ויש לאמץ אותו. כאשר דיברתי בעבר על סכנת חורבן-הבית-מבפנים בפעם השלישית, היו כאלה שחשבו שאני מגזים. היום כולם כבר מרגישים את הסכנה. לכן ראוי ששני הצדדים יגלו מנהיגות, יבינו שחייבים להתפשר, ויאמצו את המתווה, כדי למנוע מלחמת אחים. במגילת אסתר, כמו היום, אויבנו ניסו לנצל פיצול פנימי בעם שלנו, על מנת לפגוע בנו. כמו אז, כך היום, לא נאפשר זאת".