N12
פרסומת

בקואליציה שוקלים: דרעי ימונה ליו"ר הכנסת - במקום אוחנה

נתניהו וממשלתו מבינים שכהונתו של דרעי כשר הסתיימה לפחות בכנסת הנוכחית • בינתיים, בש"ס דורשים לחוקק חוק יסוד שיאפשר להתגבר על הפסיקה - אך מבינים שהסיכוי לכך קלוש • האופציה של ראש ממשלה חלופי עשויה להביא לפסילתו של דרעי גם מחברות בכנסת • אחת האופציות שנבחנות: ראשות הכנסת - שמאפשרת לכהן תחת הרשעה • כל הפרטים

עמית סגל
המהדורה המרכזית
פורסם: | עודכן:
הקישור הועתק

בדרך לפתרון המשבר? מועצת חכמי התורה שהתכנסה אמש (רביעי) בעניין החלטת בג"ץ נגד יו"ר ש"ס אריה דרעי - לא הטילה ספק בעובדה שהם יקיימו את הפסיקה. לכן, בימים הקרובים דרעי יפוטר או יתפטר מתפקידיו בממשלה, אך הקואליציה עדיין תנסה לפעול בחקיקה. יהיו ניסיונות לחוקק חוק יסוד שיתגבר על פסקת בג"ץ - אך מדובר במהלך מאוד מורכב שעלול לקחת זמן רב. 

אמיר אוחנה לאחר בחירתו לתפקיד יושב ראש הכנסת
יפנה את תפקידו למען דרעי? יו"ר הכנסת, אמיר אוחנה. ארכיון | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90
יריב לוין, ביבי נתניהו
יסייעו לדרעי פוליטית, אך לא ינצלו את הרפורמה לטובתו. לוין ונתניהו, ארכיון | צילום: אייל מרגולין, פלאש 90

לא רה"מ חליפי: האופציה החדשה במקום שר

כעת, בקואליציה מנסים לגבש פתרון חדש למשבר שנוצר מול יו"ר ש"ס. כפי שפרסמנו הערב ב"המהדורה המרכזית", ייתכן שדרעי ימונה ליו"ר הכנסת - במקומו של היו"ר הנוכחי אמיר אוחנה. זאת, מאחר שהתפקיד מאפשר לדרעי לכהן במסגרת הרשעתו הפלילית כמו חבר כנסת. אם זה אכן יקרה, אוחנה צפוי לעבור לתפקיד אחר בממשלה.

שופטי בג"ץ יכולים להסכים עם גישת השופט אלרון, שלפיה דרעי יכול לבדוק אצל יו"ר וועדת הבחירות אם יש לו קלון. אולם, חוק יסוד הכנסת לגבי הרשעה שיש עמה קלון אומר שבמידה ואכן יקבע שיש לדרעי קלון - חברותו בכנסת תיפסק. כמו כן, הוא יכול לנסות להיות ראש ממשלה חליפי, אבל בסופו של דבר יסיים גם בלי תואר של חבר כנסת מן המניין.

פסילת דרעי בבג"ץ: סיקור N12

פרסומת

למרות הניסיונות לחוקק חוק שיתגבר על בג"ץ בשביל דרעי, נתניהו ולוין לא ירצו להשעין את הרפורמה המשפטית שזוכה לתמיכה בימין - על עתידו של אריה דרעי. הם יתנו לו את כל הגיבוי הפוליטי, אך ינסו לנצל את פסקת דרעי ל"דלק" של הרפורמה ולא ל"משקולת" עליה. 

אריה דרעי
נמצא פתרון למשבר? יו"ר ש"ס, אריה דרעי, ארכיון | צילום: גדעון מרקוביץ'/TPS, TPS

מוקדם יותר אמש פרסמנו את התרחיש האפשרי הנוסף שעומד בפני דרעי. הוא עשוי לבקש מנתניהו תפקיד בכיר אחר בממשלה - כמו ראש ממשלה חליפי. מדובר בתפקיד שהחוק בישראל מאפשר להתמנות אליו, למרות הרשעתו הפלילית. לצורך כך, יידרש להפיל את הממשלה הנוכחית באמצעות אי אמון קונסטרוקטיבי - ולהשביע ממשלת חילופים חדשה. זהו הליך מורכב מאוד שלא בטוח שנתניהו מעוניין בו - ולכן הסיכוי שיתרחש הוא קלוש.