אחד המהלכים הדרמטיים ביותר שהתרחשו ביום ההפגנות הסוער על רקע פיטוריו של השר גלנט היה השבתת המשק – חנויות ומרכזי מסחר בכל רחבי הארץ נסגרו ובשדה התעופה הוקפאו כל הטיסות היוצאות. אלא שדיווח ב"כאן 11" העלה את האפשרות שנתניהו "הזמין" את השבתת המשק במכוון, ככל הנראה כדי להפעיל לחץ על שותפיו לתמוך בהקפאת החקיקה. הליכוד: "נתניהו ורעייתו לא היו מעורבים בשביתה, הם התנגדו לה בתוקף".

הבוקר (חמישי) שוחח חבר הליכוד ויו"ר ועד העובדים של רשות שדות התעופה, פנחס עידן, עם "ישראל היום" וחשף את השיחות שהתנהלו מאחורי הקלעים עם יו"ר הסתדרות העובדים ארנון בר-דוד. "בר-דוד אמר שנעשה מסיבת עיתונאים ושעה אחר כך רה"מ יודיע שהוא עוצר את החקיקה ונגמר הבלגן", סיפר.

ארנון בר דוד, יו"ר ההסתדרות (צילום: פלאש 90)
"כיו"ר ההסדרות קורא לי אני חייב להגיע" | צילום: פלאש 90

"הוא (בר-דוד) אמר שהכול מסוכם עם מי שצריך להיות מסוכם", הוסיף. "אמר שבשעה 11:00 נהיה אחרי הבלגן". על השאלה אם בר-דוד ורה"מ נתניהו היו מתואמים, השיב: "כנראה. הוא מעולם לא הפתיע אותי, סמכתי עליו מאה אחוז. אין לי מושג (אם נתניהו הזמין את השביתה).

"כשראיתי שזה מתארך שחררנו טיסות. כל שעתיים וחצי שחררנו מטוסים, נכון שיש 25 טיסות שלא יצאו ויש טיסות שיצאו באיחור, אבל כשיו"ר ההסתדרות קורא לי אני חייב להופיע ולתת לו גיבוי מלא ולא לשבור שביתה".

פנחס אמנם הניע את אחת הפעולות המשמעותיות ביותר באותו יום מכריע, אולם למעשה הוא עצמו דווקא בעד החקיקה. "אני בעד האימא של הרפורמה", הודה. "אבל המדינה בערה. אם זה עוזר שיהיה שקט במדינה עד אחרי העצמאות – דיינו, אני לא מצטער על זה לרגע".

"אני בעד האימא של הרפורמה, אבל המדינה בערה. לא מצטער על זה לרגע"

פנחס עידן, יו"ר ועד עובדי רשות שדות התעופה

יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד דחה בחריפות את הטענות. "האגדה שנרקמה על כך שהשביתה תוכננה או תואמה מול לשכת ראש הממשלה היא טענה משוללת יסוד, בדיה עיתונאית שאין בינה לבין האמת מאומה", טען. "נמשיך לפעול בכל הערוצים שעומדים לרשותנו נגד הקיטוב ולמען איחוי הקרעים בעם".

בר דוד ניסה להסביר את המניעים שהובילו אותו להורות על שביתה במשק: "למעלה משלושה עשורים שאני מקדיש את חיי לשירות הציבור ומה שתמיד מנחה אותי בהחלטותיי היא טובת המדינה. ההחלטה שקיבלתי להשבתת המשק היא מהקשות שידעתי - ולו מתוך ההכרה בגודל האחריות שמונחת על כתפיי. זו הייתה השביתה הראשונה בתולדות המשק הישראלי שבה ניצבו לצד ההסתדרות ראשי המשק ומנהיגי המגזר העסקי". 

הפסקת ההמראות בנתב"ג (צילום: N12)
עם הכרזת השבתת המשק: כ-30 טיסות עוכבו וכ-20 בוטלו | צילום: N12

עם הצהרתו של עידן, עוכבו בנתב"ג יותר מ-30 טיסות וכ-20 בוטלו. בתוך כך, חברות התעופה איתיחאד, בריסל, יונייטד איירליינס, אייר קנדה וויז ביטלו חלק מטיסותיהן לישראל. מעבר לים – נוסעים ישראלים רבים נתקעו במדינות זרות, ללא מידע באשר למועד המראת הטיסה החדש שלהם.

תחילה ביקורת הגבולות בנתב"ג הפסיקה לעבוד, אך כעבור שעות העמדות חזרו לפעול והנוסעים מתרכזים בדיוטי פרי. "יש פה בעיקר חוסר ודאות", אמרו נועם ושי, שממתינים בנמל התעופה לטיסתם לאיטליה. "כולם יושבים ומחכים לשום דבר. בדיוק ראינו את צוות הטייסים עולה חזרה לנמל התעופה. מחכים לראות מה קורה". גורם בהסתדרות הבהיר: "אם נתניהו יודיע על עצירת החקיקה - נשחרר את עוצר הטיסות בנתב"ג".

מהליכוד נמסר: לא רק שראש הממשלה נתניהו ורעייתו שרה לא היו מעורבים בשביתה של ההסתדרות, הם התנגדו לה בתוקף והבהירו זאת ליו״ר ההסתדרות ולרעייתו בשיחות טלפוניות לאחר שהשביתה פרצה. הם אמרו שהשביתה היא טעות חמורה שפוגעת באזרחי ישראל ושהיא צריכה להיפסק מיד.