הסתיים טקס לווייתו של הפוליטיקאי, הסופר והשגריר לשעבר: יושב ראש הכנסת לשעבר פרופ' שבח וייס נטמן היום (ראשון) בחלקת גדולי האומה בהר הרצל שבירושלים לאחר שנפטר ביום שישי האחרון, והוא בן 87. וייס כיהן בכנסת ברציפות במשך 18 שנה מטעם המערך ומפלגת העבודה. בנוסף, כיהן גם כשגריר בפולין ויו"ר מועצת יד ושם. הוא הותיר אחריו שני ילדים מאשתו אסתי, שהלכה לעולמה ב-2005.

"אבא שלנו בוודאי לא ייחל ליום הזה, אבל הידיעה כי חלקה זו תהיה תחנתו האחרונה נסכה בו בטחה וּודאות מסוימות", ספדה לו בתו יפעת וייס. "היא הייתה קוטב נגדי לנקודת ההתחלה, נקודת הזינוק – הבור שמתחת לגן הילדים שבו שרד עם הוריו ומשפחתו, בסמיכות לבית הולדתו בגליציה המזרחית, כיום אוקראינה".

הנשיא הרצוג בהלוויתו של יו"ר הכנסת שבח וייס (צילום: ערוץ הכנסת)
הנשיא הרצוג בהלווייתו של יו"ר הכנסת שבח וייס | צילום: ערוץ הכנסת

"אבי נאלץ לחזות בשנים האחרונות בהתפשטותן של רוחות רעות", המשיכה בתו. "הוא נולד ב-1935 במדינה שהפלתה את מיעוטיה, וניצל מהכיבוש הנאצי בעזרת שתי שכנות – פולנייה ואוקראינית. בחודשים האחרונים בשל מצבו הבריאותי שהחל להתדרדר לא הפנים את המתרחש. טוב שכך. בראשיתו בבור ובאחריתו היו אלה בני אנוש שהעניקו לו סעד. 'אחרי הרוע בא הטוב', אמר ברגע של פיקחות. תהיה זו צוואתו".

 

 

 

מקורבו של רבין - וחוקר שואה מוערך

וייס נבחר לכנסת לראשונה ב-1981 מטעם מפלגת המערך: ב-18 שנות כהונתו בכנסת הוא שימש במגוון תפקידים משמעותיים, ובראשם יו"ר הכנסת בין השנים 1992 ל-1996 וגם משקיף הכנסת במועצת אירופה. כמו כן הוא שימש כחבר בוועדת החוץ והביטחון, ועדת הכנסת וועדת חוקה, חוק ומשפט. בכנסת ה-12 (1988–1992) שימש כסגן יו"ר הכנסת.

לאחר ניצחונו של רבין בבחירות 1992, נבחר וייס ליו"ר הכנסת. וייס נחשב למקורב מאוד לרבין המנוח, והיה מאנשי סודו. לאחר ניצחון הליכוד ב-1996 חזר וייס לשמש כסגן יו"ר הכנסת ומשקיף הכנסת במועצת אירופה. בבחירות שנערכו בשנת 1999 שובץ וייס במקום ה-40 ברשימת "ישראל אחת" ולא נבחר לכנסת.

עם סיום כהונתו בכנסת, מונה וייס לשגריר בפולין ושב לארץ ממנה עלה לישראל יותר מ-50 שנה קודם לכן: הוא כיהן כשגריר עד לשנת 2004. במקביל הוא שימש כיו"ר מועצת יד ושם, וכהונתו במוסד להנצחת השואה הסתיימה ב-2006. כמו כן הוא ייסד באותן שנים את הקתדרה ללימודי ישראל באוניברסיטת וורשה.

וייס זכה בפרסים רבים במהלך פעולתו הציבורית: יקיר התנועה לארץ ישראל היפה, "פרס אמיתי" לאיכות השלטון, פרס על מחקר במדיניות מוניציפלית מטעם המרכז השלטון המקומי, פרס "האב אלברט" מטעם ממשלת פולין, פרס העמותה לאיכות השלטון, פרס סובלנות מטעם ממשלת פולין, אות הכבוד "הנשר הלבן" מטעם נשיא פולין ותואר דוקטור לשם כבוד מטעם אוניברסיטת וורוצלב.

במהלך השנים פרסם וייס 16 ספרים לילדים ולנוער, לצד 34 ספרים מקצועיים בתחום מדע המדינה ו-7 ספרים על המערכת הפוליטית - הכנסת והשלטון המקומי. גם בפולנית פרסם חמישה ספרים שעוסקים בשואה, ובעברית פורסמו עשרות מחקרים בנושא.