פחות משבועיים לתום כנס החורף של הכנסת, הקואליציה ממשיכה להתקדם בחקיקה ול-N12 נודע אמש (שבת) כי שר המשפטים יריב לוין שוקל להציג מתווה שירכך את אופן בחירת השופטים בישראל לפי חוק יסוד: השפיטה שמקדמת הקואליציה.

לפי גרסה זו, לקואליציה יהיה רוב בוועדה למינוי שופטים, ובמסגרת פעילות הוועדה, שלושה שופטים ימונו ברוב רגיל, ושופט רביעי ימונה בהסכמת השופטים בוועדה או בהסכמת האופוזיציה. מתווה זה אומנם לא מהווה שינוי דרמטי במהפכה המשפטית שיוביל לעצירת את המחאות, אך ייתכן כי הוא מבשר על תחילתה של התגמשות מצד הקואליציה. 

יריב לוין ושמחה רוטמן מדברים בכנסת (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
שר המשפטים יריב לוין ויו"ר ועדת החוקה שמחה רוטמן | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

גם מיקי זוהר התייחס אמש להתגמשות מצד הקואליציה, ובריאיון ל"פגוש את העיתונות" אמר: "הרפורמה נדרשת, זה המעשה הנכון, אבל אנחנו נתפשר כדי שיהיה לעם ישראל טוב. לא נלך ראש בקיר". השר זוהר התייחס גם להפגנות נגד המהפכה המשפטית, וטען כי אלה אינן מטרידות אותו או את חברי הקואליציה, אלא רק הקרע בעם: "הרפורמה היא המעשה הדמוקרטי הנכון לעשות, בהתאם לאמון הציבור שקיבלנו".

"מחאת הכלכלנים לא מטרידה אותנו, גם לא מחאת המשפטנים או ההפגנות הרבות", טען שר התרבות. "מה שמטריד אותנו זה הקרע בעם ישראל, המאבק בין ימין לשמאל עבר ממש לשנאת אחים, זה כבר מזמן לא אירוע פוליטי. זה מה שמטריד אותנו ולכן לא תהיה לנו ברירה מלבד לנסות ולהגיע להסכמות".

על אף המתווה המרוכך ששר המשפטים יריב לוין צפוי להציג, בינתיים בוועדת חוקה, חוק ומשפט בראשות חה"כ שמחה רוטמן ממשיכים להתקדם עם חוקי המהפכה המשפטית. כך למשל דנו בשבוע שעבר בוועדה בהצעת החוק שמקדמת הקואליציה, ולפיה הוועדה לבחירת שופטים תורכב מ-9 חברים ויהיה בה רוב אוטומטי לקואליציה.

הצעה נוספת שצפויים לדון בה בוועדה היא שבג"ץ לא יוכל לדון בחוקי יסוד ולפסול אותם. המשמעות בפועל - אם החוק הזה יעבור - הכנסת תוכל לכנות כל חוק בשם "חוק יסוד" וכך למנוע ביקורת של בית המשפט עליו, כי אין הליך חקיקה מיוחד לחוקי יסוד.

הצעת חוק יסוד: השפיטה קובעת כי כדי לפסול חוק של הכנסת תידרש תמיכה של 12 מתוך 15 שופטי בג"ץ ובתנאי שהחוק סותר בבירור הוראה בחוק יסוד שקובע מהו הרוב הנדרש לשם שינויה או את התנאים לפגיעה בה או שהחוק לא התקבל בכנסת ברוב הדרוש או במספר הקריאות הדרוש. הכנסת תוכל לחסן כל חוק מפני ביקורת שיפוטית ברוב של 61 ח"כים בשלוש הקריאות. במקרה של פסילת חוק – הכנסת תוכל לחוקק אותו מחדש ולהתגבר על הפסיקה ברוב של 61 ח"כים.

הרפורמה המשפטית - כל מה שצריך לדעת על תכנית לוין

עשרה ימים לתום כנס החורף של הכנסת - זה לו"ז החקיקה הצפוי

על רקע התקדמות הדיונים בוועדת החוקה ובמקביל לפסילת "מתווה העם", מתווה הפשרה שפרסם הנשיא יצחק הרצוג בשבוע שעבר שפסלה הקואליציה על הסף, זו צפויה להמשיך בבליץ החקיקה בעשרת הימים הקרובים עד תום כנס החורף של המושב הראשון של הכנסת ה-25. לקואליציה זמן קצר - והמלאכה מרובה, ברצונה לקדם כמה שיותר חוקים עד תום הכנס. 

במסגרת עשרת הימים הקרובים, הקואליציה תנסה להביא לדיון נוסף בוועדת הכנסת להכנה לקריאה ראשונה את חוק שירות ציבור (חוק המתנות). בנוסף בפני הוועדה המיוחדת יחלו הדיונים להכנה לקריאה שנייה ושלישית בנוגע לחוק הנבצרות.

בקואליציה לא יפסחו בעשרת הימים הקרובים גם על "חוק דרעי 2", שמטרתו להכשיר את המינוי של יו"ר ש"ס אריה דרעי לשר למרות פסק הדין של בג"ץ. במסגרת בליץ החקיקה, החוק שאושר בוועדה בשבוע שעבר יעלה להצבעה בקריאה ראשונה במליאת הכנסת.

ישיבת סיעה ש"ס, דרעי ונתניהו (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
יו"ר ש"ס, אריה דרעי | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

כשבועיים לפני חג הפסח, הקואליציה גם צפויה להעלות השבוע להצבעה במליאה את חוק החמץ, ולאשר אותו בקריאה שנייה ושלישית. במסגרת החוק, צפויה להיאסר הכנסת מוצרים שמכילים חמץ לבתי החולים במהלך חג הפסח.

עוד מתכננים בקואליציה לדון בוועדת החוקה בשינוי הרכב הועדה למינוי שופטים ובאיסור ביקורת שיפוטית על חוקי יסוד. בוועדת החוקה צפויים לדון השבוע בימים ראשון עד רביעי בהצעה ולהכין אותה להצבעה בקריאה שנייה ושלישית. המטרה של לוין היא להשלים את הכנת הצעת החוק לקריאה שנייה ושלישית ולשנות את אופן בחירת השופטים עוד בטרם פיזור כנס החורף של הכנסת.

על רקע התקדמות החקיקה הצפויה, המוחים נגד המהפכה המשפטית מתכוונים להחריף במהלך השבוע הקרוב את המחאה, וביום חמישי הקרוב הם יקיימו "יום שיתוק לאומי" בשונה מ"יום שיבוש". המפגינים צפויים בין השאר לחסום צירים מרכזיים, לא רק את איילון ולשבש גם את התחבורה הציבורית. צעדה גדולה של מפגינים צפויה מרמת גן לבני ברק מתוך כוונה להפגין מול החרדים. בנוסף, גם בנתב"ג צפויים להפגין המוחים, במטרה לשבש את טיסת ראש הממשלה ללונדון.