ממשל ביידן מותח ביקורת חריפה אתמול (שלישי) על ביטול חוק ההתנתקות בצפון השומרון, שיאפשר לישראלים לשוב ליישובים שפונו בשנת 2005, בהם חומש ושא-נור. דובר משרד החוץ האמריקני אמר "מדובר במהלך פרובוקטיבי שעומד בניגוד גמור להבטחות ישראל לממשלים אמריקנים".

מליאת הכנסת אישרה בקריאה שנייה ושלישית את ביטול חוק ההתנתקות בצפון השומרון. במליאה חגגו לאחר אישור החוק, ובירכו בקול בליווי מחיאות כפיים: "שהחיינו וקיימנו והגיענו לזמן הזה". עם זאת בממשל האמריקני ביקרו את ההחלטה. 

"היינו ברורים שהרחבת ההתנחלויות מהווה מכשול לשלום. החקיקה מתגרה ואינה מועילה להרגעת הרוחות בשטח", נמסר מטעם משרד החוץ האמריקני על החלטת הכנסת. "מדובר בחקיקה פרובוקטיבית במיוחד שתקשה על הניסיונות לחזור למצב רגיעה".

במשרד חזרו להתחייבות שהעניק אריאל שרון בפני הנשיא דאז בוש בכתב. נאמר כי החקיקה החדשה מהווה הפרה של אותה התחייבות בין ממשלות ארה"ב וישראל. המשרד ביקש שבהתאם להסכמות הללו, ארה"ב מפצירה מישראל לא לאפשר חזרת מתנחלים לאזורים שעליהם הוסכם בעבר בחקיקה.

בהצהרה התייחסו גם לפעולות האחרונות של מדינת ישראל בפסגה בשארם א-שייח': "רק לפני יומיים ישראל חידשה את מחויבותה להקפיא את הדיונים על הקמת התנחלויות חדשות למשך ארבעה חודשים", אמר ודאנט פאטל, סגן דובר משרד החוץ של ארה"ב. 

הביקורת האמריקנית מצטרפת לביקורת הירדנית שהוציא משרד החוץ הירדני מוקדם יותר היום. המשרד גינה את האישור והדגיש כי הרחבת ההתנחלויות היא הפרה בוטה של המשפט הבין-לאומי והחלטות לגיטימיות בין-לאומיות.