כחודש לפני יום השואה - קוראים לממשלה לעצור: במכתב ששורדי השואה משגרים הבוקר (ראשון) לממשלה, הם משמיעים את זעקתם על רקע המהפכה המשפטית וקוראים: "לעצור את הרפורמה השלטונית בטרם נגיע אל סף התהום".

"אנו שורדי השואה שעלינו מן האפר כעוף החול, לא חיפשנו מקלט במקומות שבהן נוכל למצוא מנוחה לנפשנו ומזור לגופנו, אלא באנו לארץ כדי לקיים את הציווי הראשון בלקחי השואה - הקמת מדינה יהודית", הם כתבו במכתב שעליו חתומים יותר מ-50 שורדי שואה.

"אולם למודי שכול, ייסורים, רדיפות והפליה בשואה ובמהלך אלפי שנים בפזורה - לחמנו אנו ואלה שאינם אתנו - על מדינה יהודית ערכית, להיות אור לגויים, כחזון ישעיהו הנביא וברוחה ולשונה של מגילת העצמאות", הם הוסיפו. "מאז ובמשך 75 שנים השתתפנו בבניית המדינה בכול תחומי החיים, שיקמנו את המשפחות, הקמנו דורות המשך לתפארת, והיינו סמל לתקומה שאין לה אח ורע בהיסטוריה האנושית".

"למגינת ליבנו במרום שנותינו, אנו עדים שאותו חזון של הקמת מדינה יהודית-דמוקרטית ובניית חברה צודקת תוך הישגים כלכליים, מדעיים, תרבותיים וחברתיים, הולך ומתנפץ לנגד עינינו", הם הדגישו בתסכול. "זאת במעשים ובמחדלים של ממשלת ישראל ואנו עומדים בפני שבר שלא חווינו כמותו כעם מאז חורבן בית המקדש".

"לכן אנו במרום שנותינו, בטרם יידם קולנו, ולא יהיה עוד על פני כדור  הארץ עדה או עד שיוכלו לומר: הייתי שם! - פונים לממשלת ישראל לעצור את הרפורמה השלטונית בטרם נגיע אל סף התהום", הם סיכמו. "אנו קוראים לממשלת ישראל לחדול מן ההפיכה השלטונית ולשמור על אופיה היהודי - דמוקרטי של מדינתנו".

אברהם רות (95), ממובילי היוזמה של שורדי השואה, אמר בריאיון ל-N12 כי "כניצול שואה ראיתי את כל ההתפתחות של חיסול הדמוקרטיה בגרמניה ואחר-כך בהולנד, ולצערי הקווים המקבילים למה שקרה שם חוזרים על עצמם וזה חמור מאוד. זה מדיר מעינינו שינה".

"ניצלתי בידי חסידי העולם בהולנד ולא רציתי לחיות שם, כי אף אחד לא יכול היה להגן עליי כיהודי. עליתי ארצה בשביל מדינה יהודית, דמוקרטית וחופשית, נלחמתי במלחמת השחרור ונפצעתי בה", הוא המשיך. "והנה, הגענו לפני חצי שנה למצב שאנחנו לא מרגישים שאנחנו במדינה דמוקרטית".

צבי גיל (94), ניצול שואה וממייסדי הטלוויזיה הישראלית, אמר בכאב כי "אותו חזון של מדינה יהודית ודמוקרטית ובניית חברה צודקת - הולך ומתנפץ בצעדים של הממשלה. זה שבר שלא היה מאז שאנחנו חיים במדינה. אנחנו פונים לממשלה לעצור את חקיקת הזדון הזו לפני שנגיע לתהום".

"זאת לא המדינה שאליה ייחלתי", הדגיש גיל. "השואה צמחה על מאות שנות רדיפות, שלילת זכויות, הרס וחורבן של העם. לצערי לא למדנו את לקחי השואה, לפחות חלק מהציבור הישראלי. הם למדו מה שהצד השני עשה לנו ולא כמה שסבלנו".

איך אתם מתכוונים לפעול לקראת יום השואה?
רות: "אני וחבריי שורדי השואה נלך להפגין, נדבר בתקשורת ונעשה כל מה שאנחנו יכולים. כולנו נלחמנו וקשה לנו פיזית לצאת, אבל אין לנו ברירה - עוד מעט אנחנו לא נהיה. אין לנציגי הממשלה מקום בטקסים והם לא מבינים בזה שום דבר, אין לה מושג מה זו שואה".

אתם מצפים מהארגונים של ניצולי לקחת חלק במאבק שלכם?
רות: "אני מאוד מופתע מזה שיש כל כך הרבה גורמים שעוסקים בשואה ואף אחד מהם לא יוצא למען הדמוקרטיה, בראש ובראשונה גם יד ושם ששותקים. אני ממש לא מבין למה המוסדות שיודעים את תולדות הדמוקרטיה וגם את ההרס של העם היהודי לא יוצאים בגלוי. אנחנו נלחמנו בפולין נגד מעשים אנטי יהודיים ועכשיו תראי מה קורה, קשה לי מאוד".

"עד עכשיו שתקנו והגיע הזמן שנשמיע את קולנו", סיכם גיל. "עברנו את כל מדורי הגיהנום, אחר-כך לחמנו והתחושה היא שאנחנו כמדינה לא למדנו את לקחי השואה. כל עוד אנחנו יכולים, אנחנו חייבים לדבר - אחרת הנכדים והנינים לא יסלחו לנו".