הנציב העליון לזכויות אדם של האו"ם וולקר טורק קרא היום (שלישי) לישראל לעצור את חקיקת המהפכה המשפטית מחשש לפגיעה בזכויות אדם. לפי הנציב, "שינויי החקיקה שנבחנים כעת בכנסת עלולים לסכן באופן חמור את יעילותה של מערכת המשפט בהגנה על שלטון החוק, זכויות אדם ועצמאות שיפוטית". 

הנציב מזהיר: "החוק עלול להחליש את ההגנה על זכויות אדם"

הנציב התייחס בביקורתו בעיקר להחלשה המתוכננת של הביקורת השיפוטית של בית המשפט העליון על הכנסת. "חוק כזה יערער באופן דרמטי את יכולת מערכת המשפט להגן על זכויות הפרט ולקיים את שלטון החוק", אמר. "הניסיון בישראל וברחבי העולם מראה את החשיבות של שמירה על מערכת משפט עצמאית שיכולה למתוח ביקורת על יתר רשויות השלטון בסטנדרטים המשפטיים הבסיסיים הקבועים בחוקי היסוד שלה". 

נציב זכויות האדם של האו"ם וולקר טורק (צילום: רויטרס)
נציב זכויות האדם של האו"ם וולקר טורק | צילום: רויטרס

עוד אמר: "אני מודאג מכך שאם החוקים הללו יאושרו, זה עלול להחליש את ההגנה על זכויות האדם של כל אזרח באשר הוא בישראל, ובפרט את ההגנה על הזכויות של האוכלוסיות הפגיעות ביותר שלא זוכות לייצוג מספק ברשות המבצעת והמחוקקת. באילו קבוצות מדובר? ערבים ישראלים, מבקשי מקלט ולהט"בים". 

"שינויים הקשורים לליבת המבנה החוקתי של מדינה, ומשפיעים על כל שומרי הסף של המערכת, צריכים להתבצע רק לאחר התייעצות נרחבת ובהסכמה פוליטית וציבורית רחבה", אמר עוד הנציב העליון. "בהתחשב במידת הדאגה הציבורית והפוליטית, אני קורא לממשלת ישראל להשהות את שינויי החקיקה המוצעים ולקיים דיון רחב יותר בנושא". 

הרפורמה המשפטית - כל מה שצריך לדעת על תכנית לוין

לשכת רה"מ: "מועצת זכויות האדם של האו"ם היא גוף מוטה"

מלשכת ראש הממשלה בנימין נתניהו נמסר בתגובה לדברים כי "מועצת זכויות האדם של האו"ם היא גוף מוטה וחסר השפעה. במקום לגנות את ההפרות החוזרות ונשנות של זכויות אדם באיראן, בסוריה, ברשות הפלסטינית ובמקומות רבים נוספים בעולם, יש במועצה מי שהחליטו היום לבקר את מדינת ישראל על כך שהחלטנו לבצע רפורמה שרק תחזק את הדמוקרטיה בישראל. איזה אבסורד".

שגריר ישראל באו"ם, גלעד ארדן, אמר בתגובה לדברי הנציב כי "נציב מועצת 'זכויות האדם' של האו"ם, שאחראי על אחד הגופים הכי מעוותים ואנטי מוסריים בעולם - הוא האחרון שיכול ללמד את ישראל דמוקרטיה מהי. לאמירתו אין שום תוקף, משפטי או מוסרי ואין לו זכות להתערב בענייניה הפנימיים של ישראל. מועצת זכויות האדם היא גוף שבו ישראל מופלית לרעה באופן קיצוני כבר שנים רבות, גוף בו מוקמות נגד ישראל ועדות חקירה אנטישמיות ושישראל מעולם לא הכירה בסמכותו המוסרית".

עוד הוסיף ארדן: "אני מציע לנציב לעסוק בהגנה על זכויות האדם בסוריה, ברצח הנשים והמפגינים באיראן, ברדיפת הקהילה הגאה ברשות הפלסטינית וברשימה ארוכה של ארגוני טרור ועוולות קשות של משטרים אפלים מהם הוא והמועצה שלו מתעלמים דרך קבע, לפני שהוא מתערב ומטיף מוסר לדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון".

הארגון היהודי הגדול בעולם נגד המהפכה המשפטית 

ארגון הפדרציות היהודיות של צפון אמריקה, הארגון היהודי הגדול ביותר באזור, קרא לראש הממשלה בנימין נתניהו וליו"ר האופוזיציה יאיר לפיד לאמץ את מתווה הפשרה שהציע נשיא המדינה יצחק הרצוג. 

"עקבנו מקרוב אחר הדיון החריף שהולך וגובר סביב הצעות הקואליציה הממשלתיות לערוך שינויים מהותיים ביחסים בין הכנסת ובית המשפט העליון", כתבו נציגי הארגון במכתב. "עקבנו במיוחד אחרי ההצעה לאפשר לכנסת לבטל החלטות של בית המשפט העליון ('פסקת ההתגברות') ברוב קולות. אנו כותבים לכם, ראשי הממשלה והאופוזיציה, משתי סיבות: ראשית, אנו קוראים לכל אחד מכם לאמץ באופן מלא את ההצעות שהציע הנשיא יצחק הרצוג, לקביעת אפיק לבחינה ולפתרון של הסוגיות שהזכרנו". 

"שנית, אנו קוראים לכם להבהיר כי אין די ברוב של 61 מצביעים בכנסת כדי לבטל החלטת בית משפט עליון. מהות הדמוקרטיה היא מצד אחד הכרה בשלטון הרוב, אך פירושה גם הגנה על זכויות המיעוט. אנו מכירים בכך שכל מערכת בלמים ואיזונים תהיה שונה מאלה שבמדינות שלנו, אך לשינוי כה דרמטי במערכת הממשל הישראלית יהיו השלכות מרחיקות לכת בצפון אמריקה, הן בתוך הקהילה היהודית והן מחוצה לה".

יום אחרי הקריאה הראשונה: אין התקדמות בניסיון להגיע להידברות

מוקדם יותר דיווחנו כי למרות ההכרזות שלאחר הקריאה הראשונה תתקיים הידברות, אין התקדמות למו"מ. בקואליציה מתבצרים בעמדתם שלא להשהות את החקיקה עבור הידברות, ובאופוזיציה אף החריפו היום את הטון. לפיד קרא "להרחיב את ההפגנות", ויו"ר מפלגת העבודה מרב מיכאלי קראה שלא לקיים הידברות כלל.

אתמול בערב אושרו במליאה שני תיקוני החקיקה, שמהווים החלק הראשון במהפכה המשפטית של לוין ורוטמן. לפי הצעת חוק אחת תשלול מבג"ץ את האפשרות לפסול חוקי יסוד, לפי ההצעה השנייה ישתנה הרכב הוועדה לבחירת שופטים כך שלקואליציה יהיה רוב בבחירת שופטים למחוזי, לשלום - וגם לעליון. לדיון קדמה הפגנת ענק מחוץ למשכן הכנסת, שבשיאה לפי ההערכות נכחו כ-60 אלף מפגינים.