בדרך לפשרה? יו"ר ועדת החוקה חה"כ שמחה רוטמן ושר המשפטים יריב לוין צפויים להיפגש היום (רביעי) בשעות הצוהוריים עם צוותו של הפרופסור יובל אלבשן בתל אביב, ללא פרידמן ששוהה בחו"ל. גם חה"כ פינדרוס מיהדות התורה מעורב במגעים, אך לא ינכח בפגישה בעקבות החג. בינתיים, מתווה הפשרה שפרסמו פרידמן ואלבשן יחד עם האלוף במילואים גיורא איילנד ומוביל מחאת ההיטק גיורא ירון מעורר הדי ביקורת בקרב האופוזיציה, אנשי אקדמיה ומובילי המחאה.

הרפורמה המשפטית - כל מה שצריך לדעת על תכנית לוין

שר המשפטים לשעבר גדעון סער תקף את המתווה בחשבון הטוויטר שלו וכתב: "קל להבין מדוע מתווה פרידמן מוצא חן בעיני לוין ורוטמן. פוליטיזציה של בחירת שופטים. רף גבוהה וקיצוני לביקורת שיפוטית, ייעוץ משפטי שאינו מחייב את הממשלה. רק מתקשה להבין מדוע יש שבוחרים לכנותו פשרה, אותה גברת באדרת פורימית!".

בפורום המרצים והמרצות למשפטים למען הדמוקרטיה, שבו חברים מעל 120 מרצים למשפטים, כתבו כי לעמדתם לא מדובר במסמך פשרה. "בנקודות החשובות והליבתיות הוא מקבל את עיקר השינויים המשטריים המוצעים בהצעות לוין/רוטמן. כך לגבי בחירת שופטים, כך לגבי ביקורת שיפוטית, כך לגבי פסקת התגברות, כך לגבי עילת הסבירות, וכך לגבי מעמדו של הייעוץ המשפטי. ויתורים בנקודות אלו יוצרים את התשתית לפגיעה בזכויות אדם, לפגיעה בעצמאות השיפוטית ולפוליטיזציה מפלגתית של הרשות השופטת ולפגיעה אנושה באופיה של ישראל כמדינה דמוקרטית".

 

הטענה של איילנד – והתגובה של רוטמן

אחד ממחברי המתווה המדובר הוא האלוף במילואים גיורא איילנד, שטען בריאיון לניב רסקין ב"חדשות הבוקר" כי "היוזמה הזאת היא בקשה של שמחה רוטמן ודניאל פרידמן, לבוא ולהציע שינויים על הרפורמה כאשר המסגרת אותה מסגרת. היא לא הולכת לנושאים נוספים, אלא נשארת בנושאים העיקריים. להציע משהו שמצד אחד יהיה מקובל על הקואליציה, לעשות ויתורים שחלקם לדעתי יכולים להיות מפליגים, ויתקבלו גם על ידי הצד השני. היתרון שהיוזמה הזאת היא לא מלמטה. הגשנו אותה למספר פוליטיקאים רלוונטיים, מניח שניפגש איתם בימים הקרובים. הדבר הזה יאפשר למי שרוצה לעשות ויתורים, סולם שבעזרתו יוכל לרדת".

מנגד, יו"ר ועדת החוקה שמחה רוטמן טען לאחר פרסום המתווה כי "הפגישה עם פרידמן לא הייתה סוד". לטענתו, הוא לא יזם את הפגישה, ולא נחשף למתווה לפני פרסומו בתקשורת. "לא הייתי מעורב בהכנת המתווה שלהם ונחשפתי להצעה שלהם כשעמית סגל פרסם אותה, יחד עם שאר עם ישראל", טען רוטמן. "אכן חטא חמור חטאתי בזה שאני נפגש כל הזמן עם אנשים שלא מסכימים איתי, ומנסה להגיע להסכמות והבנות. יש אנשים שמבחינתם לשרוף את המדינה יותר דחוף".

במטה מאבק ההייטק מסרו בתגובה על המתווה: "אנו מדווחים חדשות לבקרים על מתווים חדשים. לא היינו שותפים לגיבוש המתווה האחרון, גם אם פורסם אחרת. ההייטק הישראלי ממשיך את המאבק בכל הכוח. מאמינים ששינויים חוקתיים עמוקים צריכים להתקבל תוך דיון שקוף ומעורבות של גורמי המקצוע הרלוונטיים ולא בזמן דהירה לחקיקת בזק. אנחנו נתמוך בכל מתווה שיגובש בהתייעצות עם המכון הישראלי לדמוקרטיה ויקבל את ברכתו, וישמור על עצמאות מערכת המשפט ועל ישראל דמוקרטית".

מיכאל שראל (צילום: פלאש/90 )
ד"ר מיכאל שראל, הכלכלן הראשי של פורום קהלת | צילום: פלאש/90

מוקדם יותר היום, פרסם הכלכלן הראשי בפורום קהלת ד"ר מיכאל שראל חוות דעת ובה ביקורת חריפה מצידו על המהפכה המשפטית, ממנה הסתייגו בפורום שבו הוא עובד וכתבו בהודעה לתקשורת: "לפורום קהלת יש עמדה ברורה מאז הקמתו ביחס לצורך לאזן את האקטיביזם השיפוטי ולעגן את עליונות הכנסת על מנת להבטיח את מימוש הזכויות הפוליטיות של אזרחי ישראל".

"הרפורמה המוצעת תחזק את הדמוקרטיה הישראלית", כתבו בקהלת. "ותבלום תהליך מדאיג של כרסום ביכולת של האזרחים להשפיע על גורלם בלי לפגוע באופיה הליברלי של המדינה. כמובן, הפורום תומך בשיח ובמאמצים לגבש הסכמה רחבה מבלי לפגוע בעקרונות הרפורמה".