מליאת הכנסת התכנסה היום (ראשון) לציון יום הזיכרון הממלכתי ה-27 לרה"מ יצחק רבין ז"ל שנרצח בידי יגאל עמיר. בישיבה המיוחדת שהתקיימה במעמד נשיא המדינה יצחק הרצוג, השתתפו ראש הממשלה יאיר לפיד, ראש האופוזיציה בנימין נתניהו, יו"ר הכנסת מיקי לוי, נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות, בני משפחת רבין, שרים וחברי כנסת.

ראש הממשלה יאיר לפיד אמר במליאת הכנסת: "אנחנו נהנים מישראל חזקה. רבין הקדיש לזה את חייו וזה הביא למותו. רבין הבין שישראל צריכה להיות בכל רגע נתון מדינה שגורלה בידה וקיומה תלוי רק בה. רבין הבין בכוח. הוא לחם כל חייו, היה רמטכ"ל ששת הימים ובגללה הוא הבין שכוחה של ישראל לא נובע מאקדחים שמנופפים בהם. זה נשקם של הפחדנים, זה היה נשקו של יגאל עמיר".

יאיר לפיד במליאת הכנסת (צילום: הכנסת)
יאיר לפיד במליאת הכנסת | צילום: הכנסת

"עוצמתה של המדינה נבנתה בידי רבין וחבריו על יסודות אחרים לגמרי - שלטון החוק", הוסיף לפיד. צה"ל הוא לא כנופיה ים-תיכונית, הוא צבא שלוקח על עצמו הגבלות של הפעלת כוח מכיוון שזה מה שבונה את הכוח. החיילים שלנו יודעים שהם משרתים במקום שיש בו ערכים. אם כל אחד יכול לירות מתי שמתחשק לו זה לא צבא, זה מיליציות. לא חסרים צבאות כאלה במזרח התיכון והם תמיד הפסידו לצה"ל - אסור לנו להידמות להם. העוצמה שלנו נשענת גם על המחויבות של המערב כלפינו".

"היסוד השני - אנחנו חלק מהצד המנצח של הקהילה הבין-לאומית ושל המערב. הטכנולוגיה והעוצמה הישראלית נשענות על המחויבות של המערב לביטחוננו. היסוד השלישי הוא עוצמתה של הדמוקרטיה", הוסיף לפיד. "לא במקרה הדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון היא גם המדינה החזקה שם. בלי דמוקרטיה אין זרם מתמיד של יסודות יצירתיים שבונים את המדינה ואת החוסן החברתי שלה. היסוד האחרון הוא השאיפה לשלום. הוא ראה את השאלה באופן פשוט - 'האם ישראל תהיה חזקה יותר או חלשה יותר אם יהיה שלום?' התשובה היא שהיא תהיה חזקה יותר".

ראש האופוזיציה בנימין נתניהו במליאת הכנסת: "ימים ספורים אחרי הבחירות הכלליות והכרעת העם, שהם מאפיינים מובהקים של הדמוקרטיה הישראלית, אנו מציינים את הרצח הנורא של יצחק רבין ז"ל. מעשה אלים ומבחיל שהיווה מתקפה על הדמוקרטיה. רצח פוליטי הוא ביטוי מזוויע של קנאות האדם. יצחק רבין היה פטריוט בעל זכויות רבות בתולדות המדינה, אוהב את המדינה, לחם בעד ישראל, יצג אתה בעולם והיה מנהיג נבחר של מדינת ישראל".

"אחרי שהסתיימה מערכת הבחירות, אחרי ששקע אבק ההתנצחות בין המחנות - צריך לצאת מן השוחות ולדעת לעבוד יחד. חילוקי הדעות לא ייעלמו – וזה בסדר. בכמה תחומים יש בינינו ויכוחים נוקבים, שגם אותם צריך לנהל באחריות ובשיקול-דעת. מאבק רעיוני הוא יסוד מוסד בדמוקרטיה. מותר להתווכח, לא חייבים להסכים על הכול – אבל מנגד, צריך לדעת על מה כן להסכים, על מה רובנו מסכימים".

"אני מאמין שיש נושאי ליבה שבהם הגענו להסכמה לאומית - מדינת ישראל הייתה ותהיה מדינת הלאום של העם היהודי. במישור הלאומי, לעם ישראל יש זכות להגדרה עצמית במדינתו היחידה, הזכות של כל יהודי לעלות לישראל, ההמנון, הדגל. יש הסכמה שחייבים להילחם בטרור ללא פשרות. מחוללי הטרור לא הצליחו בכך בעבר ולא יצליחו בעתיד. נכה בהם וננצח אותם גם בגל הטרור הנוכחי".

שר הביטחון בני גנץ: "אני הולך לדבר לא על מה שקרה ב-27 האחרונות ולפניהן, אלא על 27 השנה הקרובות ולא אלה שחלפו. תזכורת קטנה שקיבלתי השבוע מזכירה את הקשר המובהק והבלתי ניתן לניתוק בין מילים לבין מעשים. לא שמי שאומר אותם מתכוון שתהיה להם תוצאה, אבל מי שאומר אותם לא יודע לשלוט שלא תהיה להם תוצאה. יצחק רבין שכ"כ הרבה אנחנו מדברים עליו, שירת למעלה מ-40 שנה, רמטכ"ל, שר ביטחון, וגם עבדכם הנאמן הצליח למלא 40 שנות שירות בטחוני בשם אותן מטרות. לא בשם אזור בארץ, כיפה או לא כיפה, בשביל ערבי או יהודי - בשביל אותן מטרות".

ראש האופוזיציה בנימין נתניהו במליאה
ראש האופוזיציה בנימין נתניהו במליאה

"זה לא סוד שבכל פעם שאני הולך לכותל אני מניח את הפתק עם בדיוק אותן מילים - 'שיבוא שלום עלינו ושיהיה שלום בינינו'", הוסיף גנץ. "הלכנו לקלפי, כל אחד מאזרחי ישראל שהצביע שם את הפתק שלו כפי שהיה רוצה שיקרה. יש לנו במידה מסוימת כותל לאומי שכל אחד שם בו את הפתק שלו ומבקש ממנו משהו אחד. עשיתי טעות, הלכתי ערב לפני הבחירות לשים פתק בכותל, הצטרף אליי חילי, ומה שהיה כתוב בפתק אמרתי לכם. והנה אני מוצא את עצמי, פסיק היסטורי ליד רבין, אבל עם אותן שנות שירות ומסירות הולך לי לכותל ומקבלת אותי חבורת אנשים, לא כאלה שהצביעו לי, בצרחות נוראיות 'רוצח! רוצח! רוצח! במשך 20 דקות שלמות. כשאני שם פתק עם אותן מילים ואותן צעקות בדיוק מופנות אליי, אני, שבמרץ 78 נכנסתי ללבנון לראשונה, אני פסיק מרבין 27 שנים אחרי. עלינו לא רק לחשוב מה הביא לאותו לילה נורא בנובמבר, אלא מה יכול להביא ללילה הבא אצל מי מאיתנו באיזושהי סיטואציה. יש קשר בין מילים למעשה, לא שמי שאמר את המילים כיוון את המעשה"

יו"ר מפלגת העבודה, שרת התחבורה מרב מיכאלי, החלה לנאום וראש הממשלה לפיד יצא מהמליאה: "יצחק רבין היה מופת למנהיגות אמיצה. רבין היה מודל למנהיגות מדינית אמיצה שהעזה לפעול למען חזון מרחיק לכת ולשנות את מקומה של ישראל במזה"ת ובעולם כדי להבטיח את עתידה. מופת של התנהגות צבאית אמיצה, שהצליחה להוציא לפועל את מלחמת ששת הימים ומבצעים צבאיים נוספים רבים מתוך מחויבות לביטחון ישראל. מופת של מנהיגות בדגש על תיקון העוול כלפיי הפריפריה והחברה הערבית. מופת של מנהיגות אמת, אמירת אמת ומלחמה על האמת. רבין ידע לקבל אחריות כשנכשלה הפעולה לשחרור נחשון וקסמן, על החלטה האמיצה שיש שחשבו שהיא מסוכנת מידי. הוא לא ברח, הוא נשאר והתמסר להפקת הלקחים".

"מנהיג זקוף קומה שהעמיד את עצמו לבחירה, לעיתים ניצח ולעיתים הפסיד. לא חשש מרצון הבוחר. רבין תבע את האמירה החשובה - במסכנות לא בונים מנהיגות. ניסיתי לחשוב מה היה יצחק רבין עושה בימים קשים ומורכבים אלו בימים של העברת השלטון, אם היה מתמסכן ומתקפל מול התקפות פרועות ומשולחות רסן, התשובה הרי ידועה. הוא עמד למול כל אלה כסלע איתן שרק כדורי הרוצח יכולו למוטט. מורשת רבין היא המחויבות לפעול לפיתוח הארץ למען כל תושביה, סיום הסכסוך הישראלי - פלסטיני. נילחם בטרור ביד קשה וללא מורא, נמשיך תמיד לחפש דרך של שלום לסיום הסכסוך. ישראל זקוקה למימוש מורשת רבין כדי להבטיח את עתידה. מורשת רבין תישאר בליבנו כמורשת של אומץ לב, שהמסכנות אינה חלק ממנהיגותה. זה נכון בימים אלה יותר מאשר כל זמן אחר עד היום". 

בצלאל סמוטריץ' במליאת הכנסת (צילום: הכנסת)
בצלאל סמוטריץ' במליאת הכנסת | צילום: הכנסת

יו"ר הציונות הדתית בצלאל סמוטריץ' נאם: "שמי הוא בצלאל סמטוריץ'. אני מתנחל, בניתי את ביתי ביו"ש בקדומים, דתי, חובש כיפה סרוגה די גדולה, ונושא את הנאום כיו"ר מפלגת הציונות הדתית וככל הנראה כשר לעתיד בממשלת הימין בראשות נתניהו שתוקם בימים הקרובים. ביקשתי לנאום מכיוון ש-27 שנים לאחר הרצח הנורא, הגיע הזמן שגם לי ולנו תהיה האפשרות להיות שותפים ביום הזה. אני זוכר את עצמי כנער בן 15 שומע את איתן הבר מבשר בקול רוטט. אני זוכר את עצמי כתלמיד ישיבה יורד עם חבריי לישיבה להיות חלק ממסע הלוויה לחלוק לרה"מ כבוד אחרון, להשתתף בצער וההלם שאחז בחברה הישראלית".

"מיד עם היוודע דבר הרצח הוקם מפעל האשמה שמייצר עוד ועוד האשמות נגד יותר מחצי מהעם שמואשם באחריות לרצח, רצח של רוצח שפל - הוא לחץ על ההדק אבל כולכם עומדים מאחוריו. במקום לחפש את המאחד, היום הפך ליום האשמות שבו חצי מהעם, הימין הציונות הדתית המפגינים שמחאו נגד אסון אוסלו האופוזיציה והיו"ר, כולם מואשמים עד היום במילים קשות ובוטות באחריות לרצח".

"מותר לומר שרבין הוביל תהליך הרסני, החלטת משפחתו לא לנאום - מסר של פיוס. למרבה הצער התחושה הזו ממשיכה דקות ספורות בלבד. מי שכשל בלשמור על רבין הם לא אנשי הימין והציונות הדתית, אלא שירותי הביטחון שהשתמשו במניפולציות חסרות אחריות שעד היום לא נחשפו במלואן כדי לעודד את הרוצח לבצע את זממו".

 

יצחק הרצוג (צילום: לע"מ)
יצחק הרצוג | צילום: לע"מ

חה"כ מיכל רוזין ממרצ: "קרב חייו של רבין לא היה במלחמות ישראל מול אויבנו הרבים. המדינה שרצה להשאיר לנו לא נשענה על כוח הצבא, למרות שהיה אבן יסוד בעוצמתו. אחרי עשרות ניצחונות, דבר אחד ביקש להשאיר אחריו - שלום. אלימות גואה בין יהודים וערבים, עשרות התנחלויות, עליית הימין הקיצוני ונוכחות של אלה שהתגאו בתמיכה בטרור היהודי כאן במשכן. מעולם לא היינו רחוקים יותר מהסדר מדיני".

"יש פה במליאה כאלה שהמילים מעלות בהם חיוך גדול, אותו חיוך שעלה בהם לאחר הרצח שביצע ברוך גולדשטיין, לאחר אלאור עזריה, אותו חיוך לאחר הרצח. אך הקרב האחרון בחייו של רבין לא קם למרות התעצמות כוחם של אלה שהסיתו נגדו. אנשי הצבא שהצטרפו לאחרונה לא אמיצים כמו רבין, חוסר המנהיגות המחסור באומץ לב פוליטי והרצון להימנע מתוכניות שעשויות לפגוע אלקטורלית הן אחת הסיבות להתחזקות הימין הקיצוני. עוד יבואו ימים טובים יותר, אין מנוס, ונידרש למהלכים שרבין ביקש לקדם תחת אילוצי דמוגרפיה. למשיחים לא תהיה תשובה, רק עוד ועוד אלימות. בדברי הימים ייכתב שרבין היה פורץ דרך. היום הזה עוד יבוא. השלום עוד יבוא".

בטקס האזכרה הממלכתי שהתקיים מוקדם יותר היום, אמר הנשיא יצחק הרצוג: "הלקח המרכזי של היום החשוב הזה הוא להיזכר שוב ושוב ביסודות שלנו כמדינה יהודית ודמוקרטית. להיזכר בחשיבותה של היכולת להכיל מורכבות, להכיל עימותים, להכיל את גווני החברה הישראלית - גם את מי שחושב אחרת, שמאמין אחרת, שהצביע אחרת. לא לעשות לעצמנו חיים קלים. לא למחוק אף אדם, אף קהילה, אף מחנה. מחיקה היא החרמה; מחיקה היא השתקה ושלילת לגיטימציה; מחיקה היא האשמה בבגידה; מחיקה היא השוואה לנאצים. מחיקה היא אלימות מכל סוג. לא לעשות לעצמנו חיים קלים. להבין שהדרך היחידה – היחידה! - להתמודד עם המחלוקת העמוקה, הנוקבת, המטלטלת – היא פשוט לשבת סביב אותו שולחן, לדבר, לגבש עמדה ולפעול. גם כשקשה. גם כשהראש שלנו מתפוצץ מלשמוע עמדה של מישהו אחר".

על רקע תוצאות הבחירות, הוסיף הנשיא הרצוג: "המדינה לא נגמרה ולא נחרבה. יש לכבד את ההכרעה הדמוקרטית. המשיכו להשמיע את קולכם ולהיאבק על עמדותיכם, כמו בכל דמוקרטיה בריאה. לכל אחינו ואחיותינו בישראל ובתפוצות; לכל מי שמשמיע קולות חרדה ודאגה בארץ ובעולם - אני אומר: כולנו מחויבים לגורלה של מדינת ישראל, כולנו מחויבים לקווי המתאר הבסיסיים שלה כמדינה יהודית ודמוקרטית, השומרת על שלטון החוק, זכויות האדם והאזרח, וכבוד לכל קבוצות המיעוט בתוכה. נמשיך לשמור מכל משמר על היסודות שלנו כעם, כחברה וכמדינה".

_OBJ

רה"מ לפיד: "רצה הגורל והאזכרה הזו, ליצחק רבין מתקיימת רק כמה ימים אחרי שמדינת ישראל הלכה לבחירות וחזרה מהן שוב מפולגת, שוב כועסת, שוב מאיימת להתפצל ל'אנחנו והם'. אין 'אנחנו והם', רק אנחנו. רצח רבין היה ניסיון התנקשות בעצם הרעיון של חיים משותפים. שרדנו אותו בקושי, אבל הפצעים עוד לא נרפאו. תפקידנו לרפא אותם כל יום מחדש".

"רוב מוחלט של אזרחי ישראל לא מוכנים שהשנאה תנהל את חייהם. לא מוכנים לשנוא את השכנים שלהם, את אלה ששירתו איתם בפלוגה, את מי שיושב איתם לשולחן השבת", הוסיף לפיד. "הממשלה בראשה אני עומד הפסידה בבחירות שנערכו בשבוע שעבר. אני לא מתכונן לבזבז את חיי בלשנוא את מי שניצח. אני לא מתכונן להפנות את גבי לאלה שלא בחרו בנו. מי שמאמין בדמוקרטיה הישראלית כשהוא מנצח, צריך להאמין בה גם כשהוא מפסיד. אין תסריט ואין מצב שבו ניכנס לממשלה החדשה. נילחם מהאופוזיציה על השקפת עולמנו ועל הערכים של ציבור ענק שבחר בנו. נילחם - עד שנחזור לשלטון. גם זו מורשת רבין, גם זה חלק מהביוגרפיה שלו, לא לוותר לעולם על מה שאתה מאמין בו".