הקרב על הקול הערבי: ארבע מערכות בחירות התישו את הציבור הערבי - שעסוק בפשיעה הגואה, בהפקעת האדמות, בהריסות הבתים ובחוק קמיניץ. יצאנו למסע בין היישוב הערבי עם אחוז ההצבעה הגבוה ביותר – לעיר שבה שני שלישים מהתושבים החליטו שלא להגיע לקלפיות.

המצביע הערבי (צילום: חדשות 12)
הצבעה בחברה הערבית, ארכיון | צילום: חדשות 12

דיר חנא

הכפר דיר חנא הסמוך לעיר סכנין הוא אחד מהכפרים השקטים והיפים באזור – אך גם אחד מהכי פעילים פוליטית. בבחירות האחרונות נרשם ביישוב שיעור ההצבעה הגבוה בותר בקרב היישובים הערביים – 67%. הקולות התפלגו בעיקר בין הרשימה המשותפת (כ-60% מהקולות) לרע"ם (כ-33% מהקולות). נתון מעניין נוסף: הליכוד קיבל קצת יותר קולות ממרצ.

עם זאת, גם כאן יש מי שהתייאשו והחליטו שלא להשתתף הפעם. כשהגענו לשוק המקומי נקלענו לוויכוח סוער בין תומכי ההצבעה למחרימים. "מנסור עבאס עשה משהו? אחמד טיבי עשה משהו? איימן עודה עשה משהו? הם רק מדברים על תמיכה אבל מה הם עשו בשביל המגזר הערבי?", אמר בכעס אחד הסוחרים.

חוק האזרחות נפל: חברי הרשימה המשותפת חוגגים (צילום: אייל מרגולין, פלאש/90 )
חברי הרשימה המשותפת, ארכיון | צילום: אייל מרגולין, פלאש/90

אום אל-פחם

בעיר אום אל-פחם, שבה גרים כמעט 60 אלף תושבים, נרשם נתון ההצבעה הנמוך ביותר בחברה הערבית - 33 אחוזים בלבד מהתושבים. מי שגרפה את מרבית הקולות היא הרשימה המשותפת (כ-80%) ושאר המפלגות התחלקו בשאר. עם זאת, הנתון הנמוך הוא לא ייחודי רק לבחירות האחרונות. העיר סובלת מאדישות פוליטית לאורך השנים ונראה שגם השנה לא צפויה מגמת שיפור.

המצביע הערבי (צילום: חדשות 12)
האם הייצוג של 20% מתושבי ישראל ייעלם מהכנסת? | צילום: חדשות 12

מידת שיעור ההצבעה בחברה הערבית עשויה להכריע את גורל הבחירות הקרובות. אי מעבר של חד"ש-תע"ל או רע"ם את אחוז החסימה יכולה להביא לנתניהו את המנדט ה-61 להקמת ממשלת ימין בראשותו – ואף להעלים כמעט לגמרי את הייצוג של 20 אחוז מתושבי המדינה מכנסת ישראל.