שלושה נהגים משיירת ראש הממשלה עם ותק של כ-30 שנים בעבודה פוטרו לאחרונה מתפקידם בלשכת ראש הממשלה, כפי שנחשף ב"אולפן שישי" - אך הם לא לבד. ממשלת נתניהו ה-6 כבר סימנה שורה של בעלי תפקידים שהיא בוחנת את הדחתם - ממזכיר הכנסת עד לעובדי מדינה.

נתניהו ואוחנה בוחנים להדיח את מזכיר הכנסת

ראש הממשלה בנימין נתניהו ויו"ר הכנסת אמיר אוחנה בודקים אפשרות להדיח את מזכיר הכנסת דן מרזוק, שנבחר לפני כ-10 חודשים לתפקיד באמצעות ועדה שהקים יו"ר הכנסת הקודם מיקי לוי. נתניהו ואוחנה מעוניינים להזיזו מהתפקיד, מאחר שהם סבורים שהוא מקורב ליש עתיד.

עו"ד דן מרזוק נבחר לתפקיד מזכיר הכנסת הבא  (צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת)
עו"ד דן מרזוק, מזכיר הכנסת | צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת

בליכוד ביררו את סוג החוזה שעליו חתם מרזוק כדי לבחון אם אפשר להדיחו. בכל מקרה המהלך יצטרך לעבור דרך נשיאות הכנסת, שבה לקואליציה יש רוב, אבל שותפות בה כל סיעות הכנסת.

מדובר באירוע חריג מאוד מכיוון שמעולם לא הדיחו מזכיר כנסת, שעם היכנסו לתפקיד הופך לדמות ממלכתית ולא פוליטית. גם מדובר במקרה חסר תקדים להדיח מזכיר כנסת אחרי פחות משנה בתפקיד. מרזוק נבחר למזכיר הכנסת במקומה של ירדנה מלר-הורוביץ שהייתה בתפקיד 12 שנה. קודם לכן, הוא עבד במחלקת הייעוץ המשפטי של הכנסת והיה עוזרו של היועץ המשפטי אייל ינון.

עובדי המדינה על הכוונת

בסביבת נתניהו מקיימים בימים אלו עבודת מטה שנועדה לאתר את כל מי שמונה לתפקידים משמעותיים בשירות הציבורי בתקופת בנט-לפיד, כפי שחשפה דפנה ליאל ביום חמישי ב"מהדורה המרכזית". המטרה: לבחון אפשרות להזיז אותם מתפקידם, ולפנות מקום לאנשי נתניהו. ובמקביל – להשאיר את השירות הציבורי הבכיר עם אנשים שהם נאמנים באופן מוחלט לנתניהו.

בנימין נתניהו (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
ראש הממשלה בנימין נתניהו | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

בשירות הציבורי, מי שמכהן בתפקיד במשך תקופה של שנתיים, נמצא במעין "תקופת ניסיון" ולכן ניתן לפטר אותו בתקופה הזו בלי בעיות, בהליך פשוט מאוד. אך לאחר שנתיים זה נהיה מסובך – צריך להראות שהאדם לא כשיר או נהג באופן לא תקין.

יש להדגיש כי לא מדובר במשרות אמון, בהן בעלי התפקידים מתחלפים בכל שלטון. לעומת זאת, השירות הציבורי המקצועי בנוי שכבות-שכבות של בעלי תפקידים שמונו בממשלות קודמות, וכך נוצר שירות ציבורי מגוון. כעת ניתן לראות שינוי כיוון; עריפת ראשים על רקע פוליטי, וניסיון להשאיר את השירות הציבורי רק עם אנשים שמזוהים באופן אקטיבי כנאמני נתניהו.

יועמ"שים של משרדי ממשלה עלולים לעמוד בפני פיטורים

בין המהלכים המתוכננים שכלולים ברפורמה שהציג שר המשפטים יריב לוין, יש כוונה להפוך את היועצים המשפטיים במשרדי הממשלה למשרות אמון. "לא עוד כפיפות של הממשלה לדרג לא נבחר. היועצים המשפטיים כשמם כן הם, יועצים ולא מחליטים", אמר לוין. "כשהם מייצגים את הממשלה, הם צריכים לייצג אותה ולא את דעתם הפרטית".

ההצעה הזו שנחשבת לשנויה במחלוקת, כבר עלתה כמה פעמים בעבר, בין היתר במהלך כהונתה של איילת שקד כשרת המשפטים והיא עשויה לשנות לחלוטין את תפקיד היועץ המשפטי במשרדים.

לוין: לא היה שר משפטים זמני (צילום: תומר ניוברג, פלאש 90, חדשות)
שר המשפטים יריב לוין | צילום: תומר ניוברג, פלאש 90, חדשות

פיטור נהגי רה"מ - כל הפרטים

ביום שישי פרסמה מיכל פעילן כי לשכת רה"מ החליטה בצעד חריג לפטר שלושה נהגים עם ותק של כ-30 שנה. זה נעשה במסגרת עבודת המטה של לשכת נתניהו, כדי לוודא את נאמנות העובדים. הליך הפיטורים נעשה ללא שימוע ולא הוצע להם להמשיך בתפקידם.

שלושת הנהגים פנו באמצעות עורכת הדין סיגל פעיל, שהוציאה מכתב בהול שהגיע לידנו. "הכיצד לאחר עשרות שנות עבודה בתפקיד זה עם תשעה ראשי ממשלה שונים ובכללם ראש הממשלה נתניהו, לאחר שבחים ומחמאות מכל אישיות שנהגו אותו או בשיירת המלווה אותו ובכלל זה מראש הממשלה נתניהו נשללה ממרשנו באבחה אחת משרתם", כתבו הנהגים.