"הציונות הדתית תקבל תיק משמעותי מאוד": בכירי רבני הציונות הדתית, הרב חיים דרוקמן, אמר היום (שישי) בריאיון ל"ישראל היום" כי "אין שום בעיה עם מדינת הלכה". הוא בירך על ההצלחה של המגזר שלו בבחירות - ומסר כי הוא תומך בשינוי שיאפשר לרבני ערים לגייר, אך התעקש כי אין צורך לעשות רפורמה בנושא הכשרות. במהלך הריאיון, נשאל הרב דרוקמן על יהדות התפוצות ותקף: "עם כל הכבוד, לצערנו יש שם התבוללות שאין כדוגמתה, אינני יודע מה יקרה אם זה יימשך".

"הפעם הייתה הצלחה גדולה מאוד בבחירות, ואני בטוח שהציונות הדתית תקבל תיק משמעותי מאוד", אמר דרוקמן בתשובה לשאלה המתבקשת – איזה תיק המליץ לח"כ בצלאל סמוטריץ' לקחת. הוא סירב לומר אם מדובר בתיק הביטחון, האוצר או בתיק אחר: "אני לא נכנס לסוגיית התיקים - כל אחד יודע מהם התיקים המשמעותיים. אולי בפעמים קודמות לקחו את הציונות הדתית כמובנת מאליה, אבל הפעם אני מניח שזה לא יתרחש".

נתניהו נפגש עם סמוטריץ'
נתניהו נפגש עם סמוטריץ'

הרב דרוקמן גם התייחס לדיווחים שלפיהם נתניהו לא רוצה את סמוטריץ' כשר ביטחון בשל עמדותיו בנוגע ליהודה ושומרון. "אני מצפה שיאפשרו ליהודים להתיישב בכל מקום שאפשר, ובוודאי להחיל ריבונות", הסביר. "ההתיישבות היא עניין מוגבר, ולא יכול להיות שיש מקומות בארץ ישראל ששונים ממקומות אחרים. הארץ הזו היא ארץ ישראל, ובארץ ישראל יכולים יהודים להתיישב בכל מקום".

"יש לבית המשפט ערך גדול, אבל בגבולות מסוימים", הוסיף כשנשאל על מערכת המשפט. "יש צורך להעמיד גבולות, וראינו שעברו את הגבולות הללו. היתה מחשבה שביהמ"ש הוא אדון כל. זה לא המצב, צריך פרופורציה. אני תומך בפסקת התגברות. אי אפשר שאחרי פסיקת בית המשפט כולם צריכים לעמוד דום. מי שקובע במדינה דמוקרטית זה הציבור".

הרב דרוקמן נשאל גם על הרפורמה שתוכננה בגיור ואמר: "אני תומך בכך שיהיה רק גיור כהלכה. עם כל הכבוד, לצערנו ביהדות התפוצות יש התבוללות שאין כדוגמתה. אינני יודע מה יקרה אם זה יימשך, מה יישאר מיהדות התפוצות. מה אפשר לעשות בקשר לכעס? אפשר לומר להם שהרוב אומר אחרת". עם זאת, הוסיף: "תמכתי בגיור שיבצעו רבני ערים. מדובר בעניין חיובי. פעם בעם ישראל רבני הערים היו אלו שגיירו, ואני בעד שכך יחזור".

מתן כהנא (צילום: פלאש 90)
יובטלו הרפורמות שרצה? מתן כהנא, ארכיון | צילום: פלאש 90

בנוגע לרפורמת הכשרות, אותה רצה להעביר מתן כהנא, הרב דרוקמן טען ש"אין שום בעיה בכשרות". "יש דברים שאני סובר שצריך לנהוג בהם 'שב ואל תעשה' כדי לראות איך דברים יתקדמו", אמר. "אלו דברים רגישים, שאם ייגעו בהם - הטיפול לא יהיה לטובה. תנו להם להתנהל כפי שהם. אני לא יודע אם מה שהוא יזם עשה נזק או לא, אבל אין שום סיבה להעלות את הנושא של הכשרות שוב. אין שום בעיה בכשרות, זה סתם. סליחה שאני אומר. גיור אני עוד מבין, אבל בכשרות זה סתם. המצב טוב. אני מברך על ביטול השינויים".

לאחר תוצאות הבחירות, בגוש השמאל הביעו חשש רב מכך שחוקים מסויימים יעברו - ואף העלו חשש מכך שישראל תהפוך למדינת הלכה. "אין שום בעיה עם מדינת הלכה", טען דרוקמן כשנשאל על כך. "איש לא מדבר על חיי הפרט. איך יפגעו בזכויות של אנשים? אני לא מבין מה הבעיה. אנחנו מדברים על מדינה יהודית. למה לא מדברים על נישואים וגירושים שיהיו הפקר? אולי מדברים גם על זה".

עוד אמר כי "בסוף עובדה שלא מדברים על נישואים של יהודים עם גויים, כי הם מבינים שבכל זאת מדובר ביהודים. בסוף נקודת המוצא היא שמדובר במדינה יהודית, וצריך לפעול לפי מה שעושים במדינה יהודית. בעם שלנו יש גם יוצאי דופן. מה לעשות, צריך להכיל אותם, אבל לא לפעול כמותם. צריך להיות מודעים לכך שיש כאלו ולא להתפלא עליהם, אבל לא לפעול כמותם. אני מדבר על מדינת הלכה בדרך שבה המדינה מתנהלת. מה שאתה עושה בבית זה עניינך, אבל בחוץ - זו מדינה יהודית".

"נכון, הייתי רוצה שיבטלו את התחבורה הציבורית בשבת", הוסיף. "אני אומר את זה גם ליהודי לא דתי - שב עם המשפחה שלך פעם בשבוע, דברו יחד, בלי טלפון או הסחות דעת נוספות. אני יודע שרבים לא מבינים במה מדובר, וחושבים מי יודע מה יעשו להם. אולי חושבים שילבישו להם שטריימל על הראש. נו באמת, זה מופרך".

בנימין נתניהו, הרב חיים דרוקמן (עיבוד: יהונתן ולצר, TPS)
בנימין נתניהו, הרב חיים דרוקמן | עיבוד: יהונתן ולצר, TPS

בנוסף לכך, הרב דרוקמן גם התייחס להעלאה המשמעותית בתקציבי הישיבות ובאברכים: "נקודת ההשוואה אינה חיילים אלא דווקא סטודנט באוניברסיטה. אתה יודע כמה עולה סטודנט למדינה? אין לי שום דבר נגד זה, אבל הוא עולה המון כסף ואף אחד לא אומר מילה. ופתאום אם מישהו לומד תורה אז הוא שודד את המדינה. זה פשוט תלוי בהסתכלות. צריך לחנך, לתפוס את הערך של לימוד התורה".

עוד אמר כי "תראה את ישיבות ההסדר. מדובר בדבר נפלא, שילוב של לימוד תורה ושירות משמעותי ביותר בצבא. יש שתקפו אותם מפני שהם כביכול משרתים מעט. זה לראות את חצי הכוס הריקה, הסתכלות לא נכונה. הרי הם יכולים היו ללכת במסלול 'תורתם אומנותם' וללמוד כל הזמן, אבל הם רוצים לשרת באופן משמעותי. צריך להבין שמדובר ביצירה מיוחדת. אני רואה אותם כמו חייליו של דוד המלך".