ראש הממשלה המיועד בנימין נתניהו הציב מטרה שאפתנית נוספת, בריאיון שפורסם היום (שישי) באתר וושינגטון אקזמינר: הסכם שלום עם סעודיה שלדבריו יסיים את הסכסוך הישראלי-ערבי". "אני מאמין שנוכל להגיע לשלום גם עם מדינות אחרות אם נעשה זאת", אמר נתניהו, והוסיף כי הסכם שלום רשמי עם הסעודים "ירחיב את מעגל השלום מעבר לחלומות הפרועים ביותר שלנו".

"הצעד הבא יהיה קפיצת מדרגה יוצאת דופן, כי היא תסיים למעשה את הסכסוך הישראלי-ערבי, לא את הסכסוך הישראלי-פלסטיני אלא את הסכסוך הישראלי-ערבי, וזה כמובן שלום עם סעודיה", אמר ראש הממשלה המיועד. "אני מאמין שנוכל להשיג שלום גם עם מדינות אחרות אם נעשה זאת. זה תלוי בסעודים. זו החלטה שלהם. אבל אני חושב שזו אחת המטרות שאני רואה".

הסכמי אברהם (צילום: רויטרס)
הסכמי אברהם | צילום: רויטרס

"עיצרו את איראן, הרחיבו את מעגל השלום מעבר לחלומות הפרועים ביותר שלנו והמשיכו לפתח את ישראל כמכלול החדשנות של העולם", המשיך נתניהו. "לאנשים נמאס מהרעיון של טריטוריה תמורת שלום. נתנו טריטוריה ולא קיבלנו שלום. יש לנו טריטוריה תמורת טרור".

"יצאנו מעזה וקיבלנו את חמאס, שהוא פרוקסי איראני. יצאנו מלבנון וקיבלנו את חיזבאללה, שהוא פרוקסי איראני. הן מעזה והן מלבנון, היו לנו כ-20 אלף רקטות שנורו לעבר ישראל. אנחנו מתבקשים לעצום את עינינו, לקוות לטוב, לקוות שהפלסטינים שעדיין נאחזים בפנטזיה הזו של השמדה או פירוק של ישראל, אתם יודעים, הם לא יישלטו בידי הרדיקלים או ימשיכו את הפנטזיות הללו של חיסול ישראל".

"טענתי שככל שישראל תתחזק תחת המדיניות שלי להעצים אותה מבחינה צבאית, כלכלית, היא תרוויח גם מבחינה דיפלומטית כך שנוכל לשאוף לשלום עם שכנינו הערבים שעקפו את הווטו הפלסטיני, בלי להכיר בישראל ולבקש את פירוקה".

"אנשים אמרו, 'אתה לא יכול לעשות את זה. אתה צריך לפתור את הבעיה הפלסטינית, אחרת, לעולם לא תגיע לשלום רחב יותר עם העולם הערבי'", המשיך נתניהו. "אמרתי, 'לא. אם נחכה לפלסטינים, נחכה עוד חצי מאה עד שנוכל לעשות שלום ועוד רבע מאה עד שנעשה שלום עם המדינה הערבית הבאה אחרי שעשינו שלום עם מצרים וירדן. לפני 25 שנה היה הסכם השלום האחרון שהיה לנו'".

המתקן הגרעיני בבושהר, איראן (צילום: reuters)
המתקן הגרעיני בבושהאר, איראן | צילום: reuters

"הייתי צריך לצאת מהתבנית הזו", המשיך. ואני אמרתי שהכוח לא רק ייתן לנו את קיר הברזל. הכוח ייתן לנו שלום. וזה התנגש לחלוטין עם הדעה הרווחת, הן בוושינגטון והן באליטות הפוליטיות בישראל - שלא הכוח ייתן לכם שלום; השלום הוא זה שייתן לך כוח. ואני אמרתי, 'אבל אם מחיר השלום הופך את עצמך לפגיע כל כך, ובכן, אז אתה לא תוכל להגן על עצמך. השלום הזה יחזיק בערך חמש דקות".

"לקח לי זמן לשכנע את הנשיא טראמפ", הודה נתניהו. "לא הצלחתי לשכנע את הנשיא אובמה או את הנשיא קלינטון, שאיתם עבדתי. ודרך אגב, כיבדתי את שניהם, אבל לא הסכמתי איתם. לא הצלחתי לשכנע אותם בזה. לא הצלחתי לשכנע את הנשיא אובמה בעניין איראן, אבל כיבדתי אותו".

"אכן הצלחתי לאחר זמן מה לשכנע את הנשיא טראמפ והצוות שלו שיש לנו הזדמנות. בגלל עליית כוחה של איראן ועליית כוחה של ישראל, מדינות ערב החלו להסתכל אחרת על ישראל, לא כאויבת שלהן אלא כבעלת ברית הכרחית שלהן נגד התוקפנות האיראנית, המאיימת גם עליהן, וגם כמקור לחדשנות מכרעת. בתחומים כמו אנרגיה, מים, רפואה, אתה שם את זה, כי ישראל היא גבול של חדשנות".

"כתוצאה מכך, עשינו ארבעה הסכמי שלום היסטוריים עם מדינות ערב - עם איחוד האמירויות הערביות, עם בחריין, עם מרוקו ועם סודן - בגלל הגישה השונה הזו, שעליה הייתי צריך לעבוד", אמר נתניהו. "תיארתי כמה פגישות חשאיות שהיו לי לפני 2016, לפני עליית ממשל טראמפ. כבר היו לי פגישות חשאיות עם מנהיגים ערבים כדי להניח את היסודות להסכמי אברהם ההיסטוריים אבל לא יכולנו להגיע לשם בלי לעשות את השינוי הזה בכוח הישראלי. הפיכתה של ישראל למעצמה בין העמים אפשרה לנו גם לעשות שלום עם העמים הסובבים, או להתחיל לעשות".

על המאמצים האיראנים להפוך למדינה גרעינית אמר ראש הממשלה המיועד: "מה עוצר את המשטר מלהשיג נשק גרעיני? שום הסכם לא יעצור. לא רק בגלל שהם מרמים, אלא בגלל שבמקרה של הסכם איראן – הם לא צריכים לרמות. הם רק צריכים לקיים את העסקה. בעוד שלוש-ארבע שנים תהיה להם, תחת גושפנקה בין-לאומית על העסקה הזו, העשרת אורניום בלתי מוגבלת, שהיא המרכיב הקשה ביותר ביצירת ארסנל גרעיני. הם פשוט יוכלו לעשות את זה כמה שהם רוצים. הם יהפכו למדינת סף גרעינית עם אישור בין-לאומי".