החל מהבוקר (ראשון) נותרו לראש הממשלה המיועד בנימין נתניהו ארבעה ימים בלבד עד שיאלץ להודיע לנשיא המדינה יצחק הרצוג "עלה בידי". הודעה זו תעניק אמנם לנתניהו שבעה ימים נוספים למלאכת הרכבת הממשלה, אך בשבעת הימים הללו צפוי יו"ר הליכוד להתמודד עם שורת מהמורות, שלא צפויות לסכל את ממשלתו השישית, ועם זאת - עשויות לרמוז כיצד תיראה המערכת הפוליטית בשנים הקרובות. החל מרצונותיהם של חברי הליכוד, דרך הדרישות הקואליציוניות של השותפות ועד לאופוזיציה המיועדת - אלו המכשולים של נתניהו בדרך לממשלה ה-37.

גולדקנופף, דרעי, בן גביר, סמוטריץ', נתניהו (צילום: פלאש 90)
גולדקנופף, דרעי, בן גביר, סמוטריץ', נתניהו | צילום: פלאש 90

הרכבת ממשלת נתניהו | סיקור N12:

לשמור על חברי הליכוד מרוצים

האתגר המרכזי, והמעניין ביותר של נתניהו, הוא לשמור על חברי סיעתו שבעי רצון. על רקע משיכת הזמן של נתניהו, שנועדה למנוע מרד אפשרי מבפנים, לחברי הליכוד נותרו כ-16 תיקים - רובם בינוניים וקטנים. בעוד שאת משרד הביטחון ה"מצומצם" צפוי לאייש חה"כ יואב גלנט, על התיק הבכיר השני שנותר, החוץ, מתחולל מאבק - שצפוי להקשות על נתניהו.

אחרי שלא קיבל את תיק האוצר, חה"כ ישראל כ"ץ העלה בפני נתניהו את רצונו לשוב ולכהן בשנית במשרד החוץ. לצידו מתמודד על התיק גם חה"כ אמיר אוחנה, מקורבו של נתניהו, שגם מעוניין להתמנות לתיק אך בניגוד לכ"ץ - אוחנה לא מחזיק ב"אופוזיציה פנימית" הכוללת את חברי הכנסת דנון, אמסלם וביטן. במערכת הפוליטית סבורים שנתניהו ירצה את הקבוצה, ויתפנה לאתגרים מול השותפות הקואליציוניות.

ליכוד (צילום: פלאש 90, דוברות הכנסת)
גלנט, לוין, אלי כהן, אמסלם, רגב, זוהר, כ"ץ, אוחנה, גמליאל, דיכטר | צילום: פלאש 90, דוברות הכנסת

בגזרת יו"ר הכנסת נתניהו הדגיש שמינויו של יריב לוין לתפקיד הוא זמני לשבועיים בלבד, ולבסוף צפוי להתמנות לשר המשפטים. המועמדים המובילים, במידה ולוין יתפטר, הם חברי הכנסת דוד אמסלם ואמיר אוחנה. לצד זאת, המאבקים על שאר התיקים נמשכים. את תיק התחבורה צפוי לקבל חה"כ אלי כהן, אך גם חה"כ מירי רגב לוחצת לקבל את התיק שבו כיהנה בממשלת נתניהו הקודמת. לרון דרמר ככל הנראה תיתפר חבילה מיוחדת – השר לתפקידים מיוחדים במשרד ראש הממשלה וחבר הקבינט המדיני-ביטחוני.

החל מסוף השבוע האחרון נתניהו התחיל לשרטט כיצד ייראה הקבינט המדיני-ביטחוני בממשלתו השישית - כאשר הרכבו המסתמן יכלול, לצד ראשי המפלגות השותפות, כ-7 עד 8 חברי כנסת מהליכוד: יואב גלנט, יריב לוין, רון דרמר, ישראל כ"ץ, אמיר אוחנה, מירי רגב ואלי כהן.

ממשלת נתניהו ה-6: הקבינט המדיני-ביטחוני המסתמן

הדרישות הקואליציוניות של השותפות

לצד ההתמודדות עם חברי הליכוד, על נתניהו להתמודד גם עם השותפים הבכירים שלו. הדרישה הראשונה שעליו למלא במהלך 10 הימים הקרובים היא חקיקת "חוק דרעי" - שיכשיר את יו"ר ש"ס לכהן כשר בממשלה. התיקון שהצפוי יהיה בסעיף 6 ב"חוק יסוד: הממשלה". כיום, הסעיף קובע כי לא יתמנה לתפקיד שר אדם שנידון לעונש מאסר אלא אם חלפו 7 שנים מתום ריצוי עונשו או מיום מתן פסק הדין - זאת בתנאי שיו"ר ועדת הבחירות המרכזית קבע כי בעבירה שבה הורשע אין קלון. לפי ההצעה, החוק יתוקן ויקבע שסעיף 6 יחול רק על מאסר בפועל, ולא על עונשי מאסר על תנאי.

לצד זאת, גם תיקון פקודת המשטרה עומד על הפרק - כחלק מדרישתו של יו"ר עוצמה יהודית איתמר בן גביר. "טרם השבעת הממשלה, הקואליציה תערוך שינויים בפקודת המשטרה, כך שהיחס בין השר לביטחון לאומי לבין מפכ"ל המשטרה יהיה כיחס שבין שר הביטחון לרמטכ"ל", נכתב בנספח ההסכם הקואליציוני בין הליכוד לעוצמה יהודית.

גם הסדרת הסמכויות של בצלאל סמוטריץ' ממתינה לעבור בכנסת. "חוק סמוטריץ'" נועד להפוך את יו"ר מפלגת הציונות הדתית לשר במשרד הביטחון, האחראי על המנהל האזרחי ומתאם פעולות הממשלה בשטחים. התיקון הרביעי שצפוי לעבור הוא ביטול החוק שמאפשר לארבעה חברי כנסת להתפצל, ונחקק בימי ממשלת בנט-לפיד. לפי החוק, 4 חברי כנסת יוכלו להתפצל מסיעתם - גם אם אינם מהווים שליש ממנה. הקואליציה המיועדת, שהצביעה נגד החוק בכנסת הקודמת, צפויה לבטלו.

הדרישות האחרונות, שעוררו סערה בשבוע שעבר לאחר שפורסמו ב"המהדורה המרכזית", שייכות למפלגות החרדיות - וכוללות שלל סמכויות ושינויים, בין היתר: חוק הגיוס יעבור בד בבד עם העברת תקציב 2023, ייחקק חוק יסוד לימוד תורה, ייבחנו אלטרנטיבות לייצור חשמל בשבת, יורחב מספר החופים הנפרדים בארץ, מנהלי בתי חולים יוכלו לאסור הכנסת חמץ בפסח, תבוטל רפורמת הבגרויות ויתוגברו לימודי תלמוד לתלמידים חילונים, תוגש הצעת מחליטים על הקמתה של עיר חרדית חדשה ויעודכנו היעדים הממשלתיים לתכנון ושיווק דירות למגזר החרדי.

"אופוזיציה" לוחמת?

למרות שחברי הקואליציה הנוכחית צפויים להפוך בקרוב מאוד לחברי אופוזיציה, ביום חמישי האחרון הדגים שר המשפטים גדעון סער מה הוא ושותפיו עשויים "לעולל" לחברי הקואליציה המיועדת. בתקווה לעכב חלק משלבי החקיקה של הליכוד והשותפות, ניצל סער את זכותו לנאום במליאה ללא הגבלת זמן (מתוקף תפקידו כשר) והחל בפיליבסטר שארך כשעתיים מעל לדוכן הכנסת - בניסיון לעכב את ההצבעות בקריאה ראשונה על "חוק דרעי" ו"חוק סמוטריץ'". לפני שעלה לנאום, פרסם סער ברשתות החברתיות סרטון ובו הראה את הקלסר שהכין לנאום, במה שנראה כמו רמז לנאום הארוך שהוא מתכנן.

גדעון סער במליאת הכנסת (צילום: ערוץ הכנסת)
גדעון סער במליאת הכנסת | צילום: ערוץ הכנסת

מוקדם יותר, מתחה יו"ר העבודה מרב מיכאלי ביקורת בשיחות סגורות על ראש הממשלה יאיר לפיד, בשל ההסכמות עם הקואליציה המיועדת ולפיהן, ההצבעות יידחו ביממה בתמורה לביטול "לילה לבן" במליאה. "הפיליבסטרים הם כלי אופוזיציוני יעיל מאוד, כמו שראינו בשנה וחצי האחרונות", אמרה מיכאלי. "במקרה שלנו, כשהשרים עדיין שלנו, זה כלי שיכול להביא גם לניצחונות בהצבעות ולסיכול ממשי של צעדי הקואליציה. הציבור מצפה לראות אופוזיציה לוחמת - ולא אופוזיציה מפונקת".